İlk 4 ayda yüzde 78’lik bir ihracat artışı yakalayan gemi sanayicileri, bunun süreklilik arz etmesi için ‘Barter Ticareti’ne yöneliyor. Parası kısıtlı, yer altı kaynakları çok olan ülkeleri hedefleyen sektör, devletin ‘Barter Ticareti’ne aracılık etmesini istiyor.

2011 yılının ilk 4 aylık döneminde ihracatında yüzde 78’lik bir artış gören gemi sanayicileri, 2023 yılı hedefi olan 10 milyar dolarlık rakamı yakalamak için alternatif ticaret yöntemleri geliştiriyor. Kore ve Çin’in öncülük ettiği ‘Barter Ticareti’ni benimseyen gemi sanayicileri, parası sınırlı ama yeraltı kaynakları fazla olan İran, Irak, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve bazı Afrika ülkelerini hedefliyor. Barter ticareti’nde devletlerin aracı kurum gibi çalışarak sektöre destek verdiklerini belirten İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, “Ülkemizde de bu modeli uygulayacak ise ya devletimiz bu ticarete bizzat aracılık etmeli ya da bağımsız Barter şirketleri devreye alınmalı” dedi.

Siparişler denk geldi, gemi ihracatı arttı
Sektörün ihracat rakamlarını değerlendiren Başaran Bayrak, 2011 yılında geçen yıla göre daya iyi bir noktada olmadıklarının altını çizerek, “şu anda gemi sanayi yüzde 15’lik bir kapasite ile çalışıyor. Birçok tersane yeni yeni sipariş almaya başladı. Ve kritik fiyatlarla bu siparişleri alabiliyoruz. Her şey aslında ayakta kalabilmek için. Bu sürecin kısa vadede daha iyi bir noktaya gelmesini eklemiyoruz” dedi. Yılın ilk 4 aylık döneminde 533 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Başaran Bayrak, yıl sonuna kadar bu rakamın 1 milyar 200 milyon doları göreceğini ifade etti. Geçen yıl ile kıyaslandığında yılın ilk dört ayında ihracatta yüzde 78’lik bir artış yaşadıklarını belirten Bayrak, “Bu artışlar aslında regüler olmayan artışlardır. Gemicilik dilinde buna denk gelme diyoruz. Bir ay içerisinde 4 - 5 gemi satışı denk gelmiş olabilir. Gemi veya yat ihracatı sayı olarak az ama pahada değerlidir. 12 aylık sürece bakmamız lazım. Örneğin 2009 – 2010 döneminde 1 milyar 572 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2010 – 2011 döneminde bu rakam 1 milyar 350 milyon dolara gerilemiş durumda. Yani yüzde 14’lük bir düşüş var” diye konuştu.

2023 hedefi 10 milyar dolar
4 aylık süreçte İhracatın Malta, Fransa, Panama, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Malezya, İtalya’ya ve Marshall Adaları’na yapıldığını ifade eden Bayrak, “Sektörümüz henüz toparlanma sürecine giremedi. Dünyada taşımacılık sektörü kendini toparlaya başladığı an, bu otomatikman gemi sanayine de yansımaktadır. Şu anda tüm dünyada gemi arzı taşımacılık talebinin üzerinde seyrediyor” dedi. Nisan ayında yaptıkları ihracatın yüzde 70’ini gemi yüzde 30’unu ise yat ihracatının oluşturduğunu vurgulayan Bayrak, önümüzdeki dönemde bu oran içerisinde yat satışlarının yüzde 40’a geleceğini kaydetti. Sektörün 2023 yılında 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu açıklayan Bayrak, bunu gerçekleştirmek için de yılda ortalama yüzde 20’lik bir ihracat artışı yapmaları gerektiğini ifade etti. 10 milyar dolarlık hedefin 500 milyar dolarlık Türkiye hedefi içerisinde yüzde 2’lik bir pay anlamına geldiğini vurgulayan Bayrak, “2008 yılında Türkiye ihracatı içerisinde yüzde 2’lik bir payı olan sektörümüzün 2023 hedefini rahatlıkla yakalayabileceğine inanıyoruz” dedi.

“Hedefe Barter Ticaret ile rahat ulaşırız”
2023 hedefine tek başlarına ulaşmalarının zor olacağını söyleyen Bayrak, bu noktada devletten destek beklediklerini söyledi. Kore ve Çin’in Barter Ticaret sayesinde dünya gemicilik sektöründe önemli bir noktaya geldiklerini anımsatan Bayrak, Türk devletinin de Türk gemi sanayisine bu noktada destek vermesini istedi. Bayrak, “Bizler bu sektörde tek başımıza değiliz. Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki firmalar bizden avantajlı. Devletimizin sektörümüzün ihracatını geliştirmesinde aktif rol oynamasını bekliyoruz. ‘Barter Ticaret’ özellikle parası sınırlı ama yer altı kaynakları fazla olan İran, Irak, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve bazı Afrika ülkeleri için uygulanan bir model. Bunu en iyi kullanan ülkeler ise Kore ve Çin. Petrol, doğalgaz veya herhangi bir mal karşılığında gemi satışı yapıyorlar. Ve bunu yaparken de devletler bu ticarete aracılık ediyor. Biz de bu modeli uygulayabiliriz. Devletimiz ister kendisi bizzat aracılık görevini üstlenebilir veya barter şirketlerini bu iş için konuşlandırabilir. Bu sayede kendimize yeni bir pazar açmış olur ve bu ülkelere gemi satabiliriz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim