'Gemi fiyatları dibe vurdu, belediye filoyu yenileyebilir'

Son yıllarda altın çağını yaşayan gemi inşa sanayii, yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle sıkıntıya girdi. Kriz nedeniyle sektörde sipariş ve iş kaybı yaşanırken gemi fiyatları da düşmeye başladı. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Erginer, dünya ticaret hacminde yaşanan daralma nedeniyle navlun fiyatlarında yüzde 80'lere varan düşüşler olduğunu belirterek "Buna bağlı olarak da gemi fiyatlarında önemli düşüşler gözleniyor. Krizi fırsata çevirerek gemi alımları için en ideal zaman" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi Bülent Onural da son zamanlarda gemi fiyatlarında yüzde 40-50 oranında düşüş yaşandığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Körfez Hattı'nda yolcu taşımacılığında toplam 24 adet geminin bulunduğu bilgisini veren Erginer, büyükşehire ait olan 10 adet geminin yaş ortalamasının 36.5 olduğuna dikkat çekerek, "Oldukça yaşlı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yolcu filosunun acilen yenilenmesi gerekiyor. Şu anda kriz nedeniyle gemi fiyatları dibe vurdu. Gemi fiyatlarının düştüğü bu ortamda krizi fırsata çevirerek, hiç vakit kaybetmeden gerekli alım yapılmalı. Bir dönem tersanelerde işler çok yoğundu. Şimdi sipariş iptalleri var. Tersanelerin iş yoğunluğu azaldı" diye konuştu.
 
Trafik sorununa çözüm

İzmir'de deniz taşımacılığının sıkışan trafik sorunlarına çözüm olacak en önemli ulaştırma modellerinden biri olduğunu vurgulayan Erginer, İzmir'de her ay ortalama 1 milyon 200 bin kişinin deniz ulaşımı ile yolculuk yaptığını ifade etti.


Belediyenin sınırlarının Selçuk'tan Aliağa'ya kadar ulaştığını hatırlatan Erginer, bu alanda deniz ulaşımının neredeyse sıfır olduğunun altını çizdi. İzmir'de ancak İç Körfez'de deniz ulaşımının yapıldığını dile getiren Erginer, şöyle konuştu: "Yaz mevsiminde daha sık olmak şartıyla Urla, Mordoğan, Foça ve diğer sahili olan ilçelere vapur seferleri konulabilir. İtalya'da deniz metrosu var. Bunu İzmir'in kıyı şeridine de uyarlayabiliriz. Daha emniyetli ve çağın gereksinimlerine göre donatılmış, az enerji tüketen, çevre dostu ve İzmir'i simgeleyen vapurlar olmalı. İstanbul'da örneği var. Alsancak-Karşıyaka arasında deniz taksi olabilir. Gemi fiyatlarının düştüğü bu ortamda krizi fırsata çevirerek hiç vakit kaybetmeden gerekli alım yapılmalı."
 
Fiyatlar daha fazla düşmez

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi Bülent Onural da sektördeki gelişmelerle birlikte 2 yıla kadar inen bir geminin kendisini amorti etme süresinin, krizle birlikte 10 yıla kadar çıktığını belirtti. Armatörlerin gemi alırken hesaplarını buna göre yapması gerektiğini belirten Onural, "Gemi fiyatlarında yüzde 40-50 oranında bir düşüş var. 50 bin ton büyüklükteki bir gemiyi 20 milyon doların altında da alma imkânı var. Gemi fiyatlarında dip noktaya gelindi. Bunun altı çok zor. 50 bin tonluk bir geminin günlük kirası 5 bin dolar. Günlük masrafı da 6 bin dolar. Gemi kiraları 10 bin dolarlara çıkarsa, günde 5-6 bin dolar para bırakır" diye konuştu.
 
 
GÜNEŞ ENERJİLİ EXPO TEKNESİ DENİZE HASRET
 
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Erginer, 2007 yılında İzmir'in EXPO 2015 adaylığı kapsamında kenti tanıtmak amacıyla İzmir Körfezi için güneş enerjisi ile çalışan tekne tasarladıklarını ifade ederek "İzmir EXPO 2015'i kaybedince bizim proje de öylece kaldı. Günümüzde hızla tükenen enerji kaynaklarının yerini güneş, rüzgâr ve hibrit gibi yeni enerji sistemleri alıyor. Bu tip yeni projelere belediyenin açık olmasını bekliyoruz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim