Yönetim Kurulu Başkanlığını Kaptan Semih Dinçel'in yaptığı Gemi Brokerleri Derneği'nin Kadıköy Çiftehavuzlar'da Büyük Kulüp Derneği'nde verdiği iftar yemeğinde sektör temsilcileri bir araya geldi.

Kuruluşundan bu yana başarılı faaliyetlere imza atan Gemi Brokerleri Derneği'nin geleneksel hale gelen iftar yemeğine aralarında Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Pınar Kalkavan Sesel, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Dündar,TÜRDEF Yönetim Kurulu Başkanı Arif Bostan, DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı İlker Meşe, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu'nun da olduğu denizcilik sektörü temsilcileri ve sektörün önde gelen firmalarından katılım sağlandı.

Denizcilik sektörünün buluştuğu iftar yemeğinde Gemi Brokerleri Derneği YK Başkanı Semih Dinçel ve DTO YK Başkanı Tamer Kıran konuşma yaptı. Semih Dinçel kısa bir konuşma yaparak, davetlileri pandemi döneminde hayatını kaybedenler için Fatiha okumaya davet etti.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmasında pandemi ve Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan ve Karadeniz bölgesini etkisi altına alan mevcut savaş durumu hakkında değerlendirmeler yaptı.

Pandemiyi değerlendiren Tamer Kıran; ''Semih Başkan'ın da söylediği gibi 2 yıl hakikaten çok zor bir dönem geçirdik. Aslında tam bitti diyemiyoruz. Geçenlerde yine ufak bir sürpriz yaptı. Ancak bu varyasyon da çok güçlenemeden kayboldu. Yine de çevremizden her gün yeni bir Covid haberi alıyoruz. Öyle görünüyor ki bir müddet bu şekilde devam edecek. Ancak şundan memnunum ki; hatırlarsanız sürecin ilk başında farklı bir boyutta konuşuyorduk. Dünya eskisi gibi olmayacak, bambaşka bir yaşam tarzı olacak diyorlardı. O aşamaya geldik, geçtik ve atlattık. O kadar kötü olmayacak gibi gözüküyor. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün temennim bunun ortaya meydana gelmesine vesile olanlar inşallah bundan bir ders alırlar ve bir daha insanlığı, dünyayı böyle bir illetle baş başa bırakmazlar.'' 

Tamer Kıran; ‘’Karadeniz kısa sürede eski haline dönmeyecek!’’

Pandemi şartları hafiflerken işlerin iyi gitmeye başladığını ancak bu defa da Karadeniz bölgesini etkileyen Rusya-Ukrayna savaşının başladığını belirten Tamer Kıran; ''İşler 24 Şubat akşamı Rusya Devlet Başkanı çıkıp Ukrayna harekâtını yapacağını bildirene kadar iyi gidiyordu. O hayatımızda yeni bir evre açtı. İlk başta orada hâlihazırda olan gemilerimiz, oraya gitmek üzere yolda olan gemilerimiz, bağlantıları yapılan gemilerimiz nedeniyle bir ay kadar çok ciddi problematik bir dönem geçirdik. İlk başta Rusya’daki gemilerimizi kurtardık, onlar serbest kaldılar. O süreçte Ukrayna’da kalan gemilerimiz için çok uğraştık. Ancak maalesef orada bir ilerleme kaydedemedik. Diğer yandan gelmek isteyen personelimizi Türkiye’ye geri getirebildik, dış işleri bakanlığımız sağ olsunlar. Ancak hala orada kalan 22 tane Türkiye ile ilintili gemi var. Bu bizim için büyük ve önemli bir sorun. Size şunu temin edebilirim; şu anda devletimizin en üst kademesinden, sayın Cumhurbaşkanımızdan genel müdürlerimize kadar herkes, ilgili tüm bakanlıklar da oradaki durumun yüzde yüz farkında ve konuyu biliyorlar. Dolayısıyla artık bundan sonra ilgili makamlarımızın bilgisine sunacağımız bir şey yok. Bundan sonrası artık bir savaşın getirmiş olduğu gerçeklerle baş edebilme, onları çözebilmeyle çözülecek konular. Çünkü savaş ortamında net bir şekilde gördük ki savaşın içinde olanlar ellerindeki her imkânı, her aparatı kullanıyorlar. Maalesef bizim gemilerimizde bu durumda. Geçen hafta Rusya Federasyonu IMO’ya bir belge vererek Ukrayna’da mahsur kalan gemilerin tamamının oradan çıkarılması için 3 mil genişliğinde 80 mil uzunluğunda bir mavi koridor oluşturmaya hazır olduğunu deklare etti ve bunu IMO’dan tüm üye devletlere göndermesini istedi. Fakat buna Ukrayna tarafından maalesef cevap gelmedi. Buradan buna neden cevap verilmiyor diye baktığımızda aklımıza başka bir şey gelmiyor. Orada o gemilerin olmasının Ukrayna açısından daha menfaatle olduğunu üzülerek düşünüyorum. Çalışmalar sürüyor, ilgili kurum ve bakanlıklarımız ile deniz kuvvetlerimize 7/24 ulaşabiliyorsunuz. Elimizden geleni yapıyoruz, umarım yakın bir tarihte başarılı oluruz.''

Deniz ticaretini bir saniye kenara koyarsam; öncesinde orada büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu insanlık dramından dolayı bizim ticareti konuşmamız çok vicdani gelmiyor. İnsanlar evlerini ve ailelerini kaybediyor. Bunları yadsımak, kabullenmek mümkün değil. Ancak elimizden bir şey gelmiyor. Ancak işin bu boyutu olduğunu da bilmemiz gerektiği açısından söylemek istiyorum. Ticaret tarafına baktığımızda görünün o ki Karadeniz çok kısa sürede eski haline dönmeyecek… Bunu bu şekilde not etmenizde fayda var.’’ İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim