Cemalettin Şevli:"Gemi adamları armatörler kadar önemli"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün sorunlarına karşı yapılan çözümler ve önerileri konusunda açıklamalarda bulundu..

Şevli yaptığı konuşmada, “Yakın zamanda kanunla ortaya konan ve uzun zamandır üyelerimizi ilgilendiren bir konu açıklık kazandı römorkörlerle ilgili kaybolan römorkörler için geriye dönük ödeme yapılması kabul edilmedi. Bu da çok önemli bir şey. Gemi tanımı da yeni yasa ile şekillendi ve bu sayede limanlarımızda var olan gemiler vergi affına uğramış oluyor hayırlı olsun” dedi.

Gemi adamları ile ilgili yönetmelikte de sadece gemi adamını ilgilendiren yaptırımlar olmayacak diyen Şevli, “Nasıl gemi adamı iş konusunda dikkatli olması gerektiği belirtiliyorsa da armatörler yanı gemi adamı çalıştıranlarda çalışanların ödemeleri ve haklarını yerine getirmekle mükellef hale gelmeleri için de yaptırımlar var. Oluşturulan 7 kişilik kurulda her kesimden yetkili var ve bunlar gemi adamı ve işvereni korumakla ve değerlendirme yapmakla görevliler” şeklinde konuştu.

Türk teknelerinin yabancı bayraklı olması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydeden Şevli, “Neden yabancı bayrak taşıyorlar neden Türk bayrağı kullanmıyorlar diye çalışma yaptık. İlk yaptığımız düzenleme 15 Temmuz’un gölgesinde kaldığı için geri çektik ve daha iyi bir şekilde düşünerek kalıcı bir mevzuat haline gelmesi için çalışmalar yapıyoruz. Sağlık ve gemide kalma ile ilgilide çeşitli çalışmalarımız var ve bunu yeni müsteşarımız ile beraber en yakın zaman da gerçekleştirmek için çalışıyoruz. MLC ile ilgili çalışma bakanlığı ile beraber yürüttüğümüz bir çalışma var o da yakın zamanda karara bağlanacak ve yürürlüğe gireceğini düşünüyoruz. ÖTV’siz yakıt için de dizel yakıtlarda ötv miktarı 1,6 tl’den 1,75 tl’ye çıkmıştır ve yaptırım yürüklüğe girdi bu da denizcilik ile uğraşanlar için kullandıkları yakıtta daha az vergi ödemeleri anlamına geliyor demek” ifadelerini kullandı.

1 Eylül balıkçı sezonu açılışını bakanımız ile beraber Rumeli fenerinde yaptık diyen Şevli, “Balıkçıların sıkıntılarını göz önüne alarak yaptığımız toplu sınav ve eğitimlerle almaları gereken sertifikaları verdik ve balıkçılarımızın bürokratik işlemlere takılmasının önüne geçtik. Van Gölü denizcilik faaliyetinde bulunan yüzlerce tekne ve feribotların olmasına rağmen oda da temsil edebilecek bir konumu yoktu onun içinde girişimlerde bulunduk. Türk Loydu yaptığı başarılı çalışmalarını takdir ediyoruz ve Kore ile yaptıkları anlaşmayı biliyoruz” ifadesinde bulundu.

Konuşmasına meclise ve başkana teşekkür edip 15 Temmuz şehitleri ve diğer şehitlerimizi anarak bayramlaşarak son verdi.

7 Deniz
Editör: TE Bilişim