Rumlar, Ekonomiyi Denizcilik İle Yükseltiyor 
 
Rum Fileleftheros gazetesi, AB Birleşik Denizcilik Politikası’na dair öneriler içeren Limasol Bildirgesi ‘nin sunumunun Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın katılımıyla yapıldığına işaret etti.

Habere göre sunum sırasında konuşan Barroso, denizcilik gündeminin benimsenmesinin AB için belirleyici olduğunu, zira ekonomik krizle karşı karşıya olduklarını söyledi.

“Kriz zamanlarında ender de olsa iyi haberler de sözkonusu” diyen Barroso, Avrupa’daki denizcilik sektöründe istihdam edilenlerin sayısının 5.4 milyondan 2020 yılına kadar 7 milyona ulaşacağını belirtti. Barroso, Limasol Bildirgesi’nin sadece bugün için değil, gelecekteki politikalar için de belirleyici olacağını ifade etti.

Dimitris Hristofyas da, denizcilik ekonomisindeki dinamik büyümenin Avrupa için fırsat oluşturduğunu ifade etti. Akdeniz’in birçok kez savaş ve sıcak çatışma odağı olduğuna dikkat çeken Hristofyas, askıda bulunan Ortadoğu ve Kıbrıs gibi sorunların çözümlenmesi; Akdeniz’in barış, işbirliği denizine dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Hristofyas, kalkınmanın ve akıllı çözümlerin önündeki engellerin kaldırılması için birlikte çalışılması gerektiğine de vurgu yaptı.

Bu arada Barroso, “Türk ambargosu” ile ilgili bir soruya ise gazetenin ifadesiyle “kaçamak” cevap verdi. Barroso, “Kıbrıs çok karmaşık bir konu” ifadesini kullandı.Kıbrıs sorununa çözüm sağlanması için tüm tarafların siyasi taahhütlerine gereksinim olduğunu söyleyen Barroso, Komisyon’un müzakerelerin ilerlemesi için çaba sarf ettiğini ifade etti.
Editör: TE Bilişim