Dikili-Volos pahalı mazota takıldı

Ege'nin iki yakasını birleştiren ro-ro hattı, Dikili'de ÖTV'siz mazot bulamayan kamyoncunun düşük ilgisi ve Yunan tarafının aceleciliği nedeniyle sona erdi.

İlk seferini 22 Eylül'de yapan Dikili -Volos Ro-Ro servisi kaldırıldı. Haftada üç gün hizmet veren hat 31 seferin ardından ani bir kararla sona erdirildi. Hattın Türkiye kanadının pazarlamasını üstlenen Kınay Taşımacılık ve Lojistik (KTL), kapatma kararının Yunanlı hat operatörü Thraki Med RO-RO Lines tarafından tek yanlı olarak, 'ilerleyen zamanda yeniden başlamak kaydıyla' alındığını ancak bu işbirliğini sürdürme yanlısı olmadıklarını söyledi.
UTA Lojistik'e konuşan KTL Genel Müdürü Hakan Aydın, hattın kapanmasının kendilerinde "hayal kırıklığı yarattığını" ancak bu yıl 61'inci kuruluşunu kutlayan Kınay Grubu'nun ro-ro hattı işletmeciliğinden vazgeçmelesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Hakan Aydın, "Hattın kapanmasında bizden kaynaklı bir kusur söz konusu değildir. Bu konuda alnımız son derece açıktır. Kınay Grup zaten çok ciddi bir portföyü olan, hizmet kalitesi ile dünya standartlarını aşmayı amaçlayan ciddi bir taşımacılık şirketidir. Kınay Grubu'nun taşımacılıkla ilişkili yatırımları her alanda sürecektir. Ülkemizin ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını araştırıp yeni hizmetler üretmeye devam edeceğiz. Buna Ro-Ro da dahil."
Hattın kapatılma kararını vizyonsuz ve aceleci bir karar olduğunu söyleyen Aydın, "Biz uzun vadeli düşünüp hesaplarımızı yapmıştık. Birinci fazda haftada üç sefer yapan hatta başlangıç olarak yüzde 25-30 gibi olumlu karşılanabilecek doluluk seviyesini de tutturmuştuk. Ancak Yunanlı operatörün vizyonumuzu paylaşmadığını gördük. Çabuk geri dönüşüm beklediler. Oysa böyle hizmetler uzun vadeli bakış gerektiriyor. Dikili-Volos hattının bir geleceği olduğuna halen de inanıyoruz. Ancak bu cok ciddi bir geçmişi olan bir armatör ile yapılabilir" dedi.

Pahalı mazot etken

Hakan Aydın, hattın Türkiye kanadında talebin düşük kalmasında sınır kapıları ve bazı ro-ro limanlarında ÖTV'siz yakıt uygulaması başlamasının etkili olduğunu, ancak kendilerinin 200-250 avro gibi düşün fiyatlarla hizmet vererek Türk kamyoncusuna avantaj yarattıklarına inandıklarını söyledi. Aydın, "Dikili Limanı'nda gümrüksüz yakıt desteği olsaydı belki daha farklı olabilirdi. Bunların hepsini Yunan tarafı da biliyordu. Sonuçta Dikili Limanı yarın öbür gün belki gümrüksüz yakıt vermeye başlayacak, navlunlar armatörün isteyeceği seviyelerde tutulabilecekti. Fakat Yunan tarafı sabırsızlık gösterdi. Bizim profesyonelliğimizle onların anlayışı arasından müthiş ciddi farklılıklar çıktı."

Kaynak: UTA Dergisi

Yayın Tarihi: Nisan 2007

Editör: TE Bilişim