“Dev” konteyner gemisi Türk bayrağına kavuştu

Arkas, Türkiye’nin en büyük konteyner gemileri olacak 2 yeni gemi aldı

Gemi yatırımlarına devam eden Arkas, Hegemann Yard Group’un Volkswerft Stralsund Tersanesi'nde inşa edilen 2 bin 500 TEU kapasiteli iki konteyner gemisini daha yeniden satış yoluyla filosuna kattı.

Arkas, bugün Almanya’da teslim aldığı en yeni gemisi olan Vivien A ile birlikte filosundaki Türk Bayraklı gemi sayısını 31’e çıkardı. 

Türkiye’nin en büyük konteyner gemisi

Gemilerin ilki “ M/V Vivien A” Almanya’daki tersaneden 8 Mayıs Cumartesi günü teslim alındı. Türkiye’nin en büyük konteyner gemisi olan Vivien A, 220 metre (2 futbol sahası) uzunluğunda, dev geminin taşıdığı konteynerler yan yana dizildiğinde 15 km uzunluğa ulaşıyor. Yüksekliği yaklaşık 50 metre olan Vivien A, 35 bin ton ağırlığa kadar taşıyabiliyor. Maksimum hızı 22 knot (deniz mili/saat) olan gemi, ekonomik hız dediğimiz 16 knot hızla giderken günde ortalama 35 ton yakıt tüketiyor. Geminin yakıtı full doldurulduğunda 3 bin ton yakıt alıyor ve hiç durmadan yaklaşık 24 gün seyir edebiliyor.

Vivien A ismi daha önce Arkas’ın ilk gemisine verilmişti

1996 yılında konteyner gemi filosunun temellerini atan Arkas, aldığı 581 TEU kapasiteli ilk gemiye Vivien A ismini vermişti. Türkiye’nin  en büyük konteyner gemisi olma özelliğini de taşıyan  bu gemiye de Vivien A adı verildi.

Aynı tersaneden alınan 17. gemi oldu, Vivien A’nın ikizi gelecek yıl teslim alınacak

Geminin Volkswerft Stralsund Tersanesi’nde gerçekleşen teslim töreninde Hegemann Yard Group Vice Ceo’su Siegfried Crede ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas konuşmalarını yaptı. İki tarafta 11 yıldır Hegemann Group ile Arkas arasında güven esaslı ve sağlıklı bir işbirliği olduğunun altını çizdi.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Hegemann Yard Group Arkas için bugüne kadar 17 gemi yaptı. Tüm gemilerin işçiliğinden ve kalitesinden çok memnunuz. Arkas filosundaki gemilerin en büyüğü 1.604 TEU kapasiteliydi. Bu yeni gemi kapasitesi ile hem Arkas filosunun hem Türkiye’nin en büyük konteyner gemisi. Bu geminin ikizini de gelecek yıl teslim alacağız” dedi.

Arkas, “2009 yılında küresel ekonomik kriz nedeniyle dış ticarette yaşanan daralma yerini canlanmaya bırakıyor. Son aylarda Türkiye’nin dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta ve ithalatta görülen artışlar dış ticaretteki canlanmanın başladığını gösteriyor. Bu durumun konteyner gemi taşımacılığına da olumlu yansıyacağını düşündüğümüz için ihtiyaç ve potansiyel öngörülerek uygun fiyat ve finansman fırsatıyla bu gemileri aldık. Vivien A gemisini 23 Milyon Euro, geminin seneye teslim alacağımız ikizini ise 24 Milyon Euro karşılığında satın aldık.” dedi.

Akdeniz ve Karadeniz’e “Bizim Deniz” diyoruz

Gemilerimiz kendi armatörlük şirketimiz Arkas Line tarafından işletiliyor. Akdeniz ve Karadeniz’in düzenli servis veren etkin bir hat operatörü olmak amacıyla çeşitli yatırımlar yapıyoruz. 10 yıldan fazla süredir yürüttüğümüz yurtdışında yapılanma ve büyüme çalışmalarımızda bunlardan biri. Bugün Akdeniz ve Karadeniz’de 12 ülkede 26 ofisimiz var. Ofislerimizi yerel ortaklıklar kurarak veya bağımsız olarak açıyor ve acentelikler alıyoruz. Ofisimizin bulunmadığı bazı ülkelerde de Arkas Line’a hizmet veren yerel acenteler ile çalışıyoruz. Böylelikle Türkiye dahil toplam 20 ülkede 41 noktada servis veriyoruz. Böylece Sadece Türkiye bağlantılı değil dış ülkeler arasında da yurtdışındaki şirketlerimiz vasıtasıyla hat taşımacılığı yapıyoruz. Akdeniz'de her yere hizmet verebilecek bir hat haline gelmeye yaklaştık. Akdeniz'in hattı olduk diyebiliriz. 

Törendeki konuşmaların ardından gemiye ismi verildi. Geminin isim annesi diğer gemilerdeki gelenek sürdürülerek bir aile üyesi oldu. Vivien A gemisinin isim annesi olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'ın yeğeni Karla De Andria kurdeleyi kesip geminin bordasında şampanya şişesini parçaladı. Daha sonra Almanya ve Türkiye milli marşları eşliğinde gemide bayrak değişimi yapıldı. Gemi Türk bayağına geçmek için ilk seferini Türkiye'ye yaptıktan sonra Akdeniz’de servis verecek.

Editör: TE Bilişim