Denizcilikte cennete dört adım gerekli

Hebei Ocean Shipping Co.-Hosco ve North China Shipping Holdings’in başkanı Gao Yanming, geçen yıllarda spekülatif olarak inşa edilmiş ihtiyaç fazlası gemilerin ağır baskı yarattığını söyledi.

Çin’in en büyük özel armatörlük ve gemi kiralama şirketlerinden olan Hebei Ocean Shipping Co.-Hosco ve North China Shipping Holdings’in başkanı Gao Yanming, dünya deniz ticaretinin içinde bulunduğu girdaptan çıkması için dört adım atması gerektiğini söyledi.

Armatörleri filolarındaki yaşlı gemileri gecikmeden hurdaya göndermelerinin ilk adım olacağını belirten Gao Yanming şöyle devam etti; “Sipariş ettiğiniz gemilerden olabildiğince çoğunu veya tamamını iptal ediniz. Eğer inşa ettirmeniz gerekli gemi varsa siparişteki gemilerinizin teslim tarihlerini ileri tarihlere öteleyiniz. Eğer inşa ettirmeniz kaçınılmaz olan gemiler varsa, daha küçük tonajlı gemiler tercih ediniz.”

Dünya denizciliğinin uçurumdan kurtulması adına dört adımı atmaktan başka kurtuluşu olmadığını belirten Gao Yanming, “Küresel ekonomik kriz finansal tsunami-ye neden olmuştur. Bir diğer çok önemli neden ise, geçen yıllarda spekülatif olarak inşa edilmiş ihtiyaç fazlası gemilerdir” diye konuştu. 

Gao Yanming kriz döneminde uçurumdan çıkmak için herkesi sorumlu davranmaya davet etti.
 
Spekülatif inşa ettirilmiş gemiler var

İlk atılması gerekli olan adımın ihtiyaç fazlası olan gemi tonajının beklenmeden ve olası kısa bir süreçte dünya denizlerinden çekilmesi olduğunu ihtar eden Yanming şöyle devam etti; “23 yaşın üzerindeki tüm gemileri beklemeden hurdaya göndererek ilk adımı atın. Yine ihtiyaç fazlası gemileri bağlamaya alın. Yeni inşa siparişlerinizde gerçekleri görün ve siparilerinizi azaltın ve hatta siparişlerinizi iptal edin. Birbirinizle kıyasıya rekabet ederek gemi inşa ettirmekten ve hatta ultra büyük gemiler inşa ettirmek gibi sadece daha büyüğünü ben inşa ettirdim gibi böbürlenmelerden ibaret olan rekabetten vazgeçin.” Kör döğüşüne dönmüş olan dünya denizcilik sektöründe gerçekleri görmekte geç kalış için artık hiç zaman kalmadığını işaret eden Gao Yanming daha önceki yıllarda verilmiş olan gemi inşa siparişleri yü-zünden 2010’da en yüksek sayıda ve tonajda geminin teslim edileceğini, asıl daha büyük bunalımın gelecek sene hissedileceğini söyledi.

1 milyon ton yük imkânı doğar

Hosco filosunda altı VLOC- 150.000 dwt üzerine maden cevheri taşıma gemisi,dokuz Capesize ve on panamax kuru dökmeyük gemisi dahil olmak üzere 25 gemi yer alıyor.

Geo, başkanı olduğu Hosco’daki yaşlı gemileri hurdaya göndermek üzere adım atmaya başladıklarını belirterek bir Capesize kuru dökmeyük gemisinin hurdaya çıkması halinde yılda 1 milyon ton yük taşıma şansının artmış olacağını sözlerine ekledi.

Dünya genelinde filosunda Capesize kuru dökmeyük gemisi olan 170 civarında armatörlük firması olduğunu vurgulayan Gao bunlardan 100 firmanın bir Capesize’ı hurdaya göndermesi halinde, küresel pazarın yılda 100 milyon ton yük şansı yakalayacağını belirterek açıklamasını şöyle tamamladı; “Böyle bir tablo gerçekleşse bile uçurumdan çıkış mümkün değil. Panamax, Handysize gemilerden de benzer şekilde hurdaya çıkartılması gereken çok sayıda gemi bulunuyor. Yakıt tüketimi yüksek olan yaşlı gemiler yerine modern bir dünya filosunun gelmesi bu adımların tümünde yer almalıdır” dedi.

Editör: TE Bilişim