Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu himayesinde “Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler Çalıştayı” ilk olarak 29 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi. 20'nin üzerinde kurumun ve üniversitelerin katılımcı olduğu ve alanında uzman konuşmacıların bulunduğu çalıştayda, Türkiye'de deniz meteorolojisi konusuna, denizcilik sektörüne verilen hizmetler ve denizcilik sektörünün meteoroloji için yapabileceklerine, bu konu hakkında kurumların nasıl bir işbirliği ve çözümler sunabilecekleri hakkında konuşuldu.


İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım'ın açılışını yaptığı çalıştayda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından söz alan Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, yaptığı konuşmada  bunun özlenen, beklenen ama geçikmiş bir toplantı olduğunu belirtti. Sözlerine denizcilik hukukundan meteorolojinin önemi ile ilgili örnekler vererek devam eden Şevli, Denizcilik Müsteşarlığı'ın en çok çalıştığı kurum olarak Devlet Meteoroloji İşleri'nin, sektör için ne kadar önemli olduğunu belirtti. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da dünyada denizciliğin önemine dikkat çekerek: “Piri Reis'in evlatları olarak denizlere hükmetmemiz gerekiyor. Bunun yolu da havaya hakim olmaktır. Meteorolojik tahminler yapabilmemiz, parametreler hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.” dedi. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun denizciliğe ve meteorolojiye verdiği önemden bahseden Çağlar, elde bulunan imkanları seferber ederek, her iki alanda da gelişme sağlanabileceğini belirtti. Hizmet kalitesini hergün arttıdıklarını açıklayan Çağlar, Uluslararası işbirliğinin gerekliliğini, yurtdışında da ortak çalışmalara sıcak baktıklarını belirtti.


İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç, Devlet Meteoroloji İşleri'nin hazırlamış olduğu tanıtım filmini izledikten sonra gururlandığını ama  DMİ'in kurumsal tanıtımda eksik kaldığını, fakat sonrası için denizcilik haber sitelerini, dergileri kendilerine ısrarla yönlendireceklerini söyledi. Esas gücün halka ve dünyaya sunduğumuz hizmet olduğunu söyleyen Tunç: “Ne kadar ileri gidilebilirse o kadar güçlü olunacaktır.”dedi.


Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Hüseyin Gani Aygün ise yaptığı konuşmada hava tahminlerinin doğruluğunun denizcilik sektörü için öneminden bahsetti. Hava raporlarındaki doğruluk payının armatörlere de kazanç sağlayacağını söyleyen Aygün, ilerleyen teknolojinin sunduğu imkanları kullanarak Deniz fenerlerine yerleştirilecek hava ölçümü yapan sensörlerle gerçek zamanlı olarak verilerin o bölgedeki gemilere yansıtılabileceğinden bahsetti.


Son olarak konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, şu ana kadar yapılmış çalışmaların yeterli olmayacağını, DMİ'ni dünyada sayılı istasyonlar arasına sokmamız gerektiğinden, bölgeye bu anlamda hizmet vermemiz gerektiğinden bahsetti. Teknolojinin bu alandaki öneminden ve kuruma sağladıkları super bilgisayardan bahseden Eldemir, bu çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Eldemir: “ Denizcilik açısından baktığımızda, denizlerle içiçeyiz. Denizciliğe daha fazla eğilmeli, ihtiyaçları gözönünde tutatarak bunları yerine getirmeliler.” dedi. Denizciliğe sağlanacak her faydanın dolaylı olarak Türkiye ekonomisine fayda sağlamak olduğunu söyleyen Eldemir, çalıştayın iki kurumun alışverişi için faydalı olacağına olan inancını dile getirirken, dünyanın en önemli meteoroloji teşkilatının Türkiye'de olacağını belirtti.
            
Konuşmacılardan sonra gerçekleştirilen oturumda deniz fenerlerinin ölçüm için kullanılmasına yönelik teklifi dile getiren DMİ, aynı zamanda Gönüllü Gözlem Gemileri konusunda da yine denizcilik sektöründen taleplerini dile getirdiler. Söz alan Alev Tunç GGG'ler konusunda emek verilen bir çalışma olduğu sürece kendilerinin de bu konuda seve seve yardımcı olabileceklerini belirttiler. Armatörlere yönelik birebir çalışma ile ikna edebileceklerini, uygulanacak sistemin kolaylığı sayesinde de bu ikna sürecinin daha kısa olabileceğini belirttiler. Kıyı Emniyeti'nden gelen maliyetle ilgili soruda ise, DMİ olarak tüm taleplerinde masrafları kurumun karşılayacağını belirttiler. Şamandralar konusunda ise ihale yerine ülkemizde bir üretim yapılabileceğinin belirtildiği çalıştay, her iki sektör içinde verimli şekilde geçti. Çalıştay aynı zamanda bir şekilde devam etmeyen yönetmeliklerinde tekrar gündeme taşınmasını sağladı.

İki oturumdan oluşan çalıştayda, ilk oturum "Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler" ikinci oturum ise "Denizcilik Sektörünün Sunumları" başlıkları altında yapıldı. Panelde ise ""Denizcilik sektörünün DMİ'den beklentileri,İşbirliği Alanları, Öneri ve Değerlendirmeler" yer aldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım 

 

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli

 

 Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç

 


Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Hüseyin Gani Aygün

 

 

 

Editör: TE Bilişim