Amerika’nın en büyük ikinci tanker devi GMC’nin ardından ülkenin en büyük petrol taşımacılık şirketi Overseas Shipholding Group da iflas koruması istedi. Filosunda 111 gemi bulunan OSG’nin şu an Türk armatörlerinden kiralayıp işlettiği gemiler de bulunuyor.
 
Denizdeki krizin beklenenden uzun sürmesi denizcilik şirketlerinin batışını hızlandırdı. Son olarak Amerika’nın en büyük tanker armatörlük şirketi Overseas Shipholding Group (OSG) da koruma için iflas başvurusunda bulundu. OSG’nin işletmesinde Türk armatörlerinden kiraladığı gemiler de bulunuyor.
 
Son bir yılda dünyanın en büyük denizcilik gruplarının bulunduğu yaklaşık 12 şirket iflas istedi.
 
New York Borsası’na kayıtlı Amerika’nın en büyük tanker armatörlük şirketi Overseas Shipholding Group (OSG), borçlularına karşı mahkemeden koruma istedi. 4.15 milyar dolarlık değeri bulunan şirketin 2.67 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılarak ödeyebilmek için mahkeme koruması istedi.
 
Şirketin CEO’su gelinen durum ile ilgili olarak ‘‘Chapter 11’i kullanarak yaşadığımız finansal sorunları kesinlikle çözeceğiz’’ açıklamasını yaptı. Son üç yıldır finansal yapısı kreditörlere güven vermeyen şirketin, ABD ve AB’nin İran petrolünün taşınmasını yasaklaması 11 şireti bulunan şirketin nakit akışını da olumsuz etkiledi. Amerika’da kurulu bir şirket, kreditörler ve borçlularına olan yükümlülüklerini yerine getiremediği için kapanmak yerine Chapter 11 kapsamında iflasını isteyerek iflas sürecinin başlamasını geciktiriyor. Borçlarını yeniden yapılandırarak kreditörlerinden bir süreliğine korunuyor.
 
Yasa’nın 4 gemisini işletiyor
 
Birçoğu kendine ait 111 gemi işleten OSG’nin 3 bin 170’i gemi personeli olmak üzere 3 bin 600 çalışanı bulunuyor. 2007’de borsada 91.49 dolardan işlem gören şirketin hisseleri geçen hafta 1.13 dolar seviyesine gerilediği belirtiliyor. İflas koruması isteyen OSG’nin Türk
armatörlük şirketi Yasa Denizcilik’in de dört tankerini timecharter olarak kiraya alıp işlettiği biliniyor.
 
Çok büyükler de batıyor
 
Son birkaç yılda iflas koruması veya tasfiye isteyen dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinin s ayısıarttı. Bunlar arasında ABD merkezli General Maritime Corp., Kore’nin en büyük armatörlük şirketi Korea Line Corp., Britannia Bulk Plc, Armada Pte Ltd. ve Transfield ER Cape var.
 
Bankalar sertleşti
 
Çok yüksek fiyatlara gemi yaptıran ve düşük piyasalardan dolayı borçlarını ödeyemeyen armatörlük şirketlerine karşı bankalar sertleşti. Son bir yılda 10’un üstünde denizcilik şirketi iflas koruması istedi.
 
Son bir yılda batan denizcilik şirketleri
> 10 EKİM 2012 - İtalyan kuru yük armatörlük şirketi Deiulemar Shipping, iflas ettiğini açıkladı. Şirketin 500 milyon euro’nun üstünde borcu vardı.
> 2 EKİM 2012 – Danimarka merkezli Tom A/S, 1.8 milyar dolarlık borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalarla anlaşma imzaladı.
> 9 AĞUSTOS 2012 - İngiltere’nin en en eski şirketlerinden Stephenson Clarke Shipping LTD, 300 yıllık ticari hayatına son verdi.
> 3 AĞUSTOS 2012 - Kimyasal madde taşıyıcı Omega Navigation Enterprises, koruma için Amerika’da Chapter 11’e başvurdu.
> 2 TEMMUZ 2012 – Japonya’nın en eski denizcilik şirketi Sanko Steamship, 1.95 milyar dolarlık borcundan dolayı iflas istedi.
> 30 MAYIS 2012 – Dökme tük ve tanker armatörlük şirketi B+H Ocean Carriers LTD. de BD’de Chapter 11!e başvuran şirketlerden.
> 3 MAYIS 2012 - İtalya merkezli Deiulemar Compagnia di Navigazione, 860 milyon euro borcuyla iflas ettiğini bildirdi.
> 14 MART 2012 – Endonezya merkezli petrol ve gaz taşımacılık grubu PT Berlian Laju Tanker, ABD’de borçlularına karşı Chapter 15’i kullanarak koruma istedi.
> 17 KASIM 2011 – Bir başka dünya tanker devi General Maritime Corp. da 1.41 milyar dolarlık borcu için koruma istedi.

Editör: TE Bilişim