28 Temmuz’da Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında,Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, üniversitenin öğrencilere sunacağı eğitim ve iş olanakları hakkında bilgi verdi.


Toplantıda Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Piri Reis Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete konuşma yaptı.
 
Rektör Sağ konuşmasında, Piri Reis’in Türkiye’nin denizcilik alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olduğunu, ve bir ülkenin tüm denizcilik camiasının desteği ile kurulmuş tüm bölümleriyle dünya denizcilik eğitiminde bir ilki gerçekleştiren eğitim modeli ile de tüm dünyada takip edildiğini ve çok kısa zamanda dünyada saygınlık kazandıklarına değindi.

"Denizcilik sektörünün üniversitesidir"

“Türkiye’de ilk ve tek denizcilik ihtisas üniversitesi Piri Reis Üniversitesi’dir. Denizcilik sektörünün üniversitesidir ve arkasında Türkiye’nin denizcilik sektörü vardır. Piri Reis Üniversitesi her şeyden önce denizcilik en popüler mesleklerden biridir. Tüm üniversite adaylarını denizi seviyorlarsa, sevmeyi öğrenmek istiyorlarsa denizcilik eğitimine yani Piri Reis Üniversitesi’ne davet ediyorum.” diyen Sağ, Piri Reis Üniversitesi’nin, tüm Türkiye’nin denizcilik eğitimini geliştirmek, ilerletmek ve dünyada saygın bir yere getirmeyi misyon edinmiş olduğunu vurguladı.

Bu yıl 230 öğrenci alacak

Önümüzdeki hafta tercihlerini yapacak olan öğrencileri denizcilik eğitimine ve Piri Reis’e davet eden Sağ, Piri Reis Üniversitesi’nin bu yıl Denizcilik Fakültesi’nde Güverte bölümüne 100, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümüne 100 ve Mühendislik Fakültesi’nin Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri bölümüne 30 öğrenci olmak üzere toplam 230 öğrenci alacağını belirtti. Sağ, bu öğrencilerden Denizcilik Fakültesi’nde Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın ilk 10 öğrenciye tam burs, 20 öğrenciye yüzde 50 burs ve puanı ne olursa olsun ilk üç tercihinde Piri Reis’i seçen öğrenciye ise yüzde 30 eğitim bursu verileceğini ayrıca Gemi Makineleri İşletme Bölümü’nde ise ilk 10 öğrenciye tam burs, 20 öğrenciye yüzde 50 burs ve ilk üç tercihinde Piri Reis’i seçen 70 öğrenciye yüzde 40 burs verileceğini açıkladı.

"Tersaneleri dershane yapacağız"

Ters beyin göçü ile yurtdışından Türkiye’ye kazandırılan,  öğretim üyelerinin dünyada ilk on gemi inşaatı akademisyenleri arasına gireceğini söyleyen Sağ, yeni kampüse taşınılana kadar 30 öğrenciye yat dizaynı, küçük tekne tasarımı eğitimi verileceğini ekledi. Gemi inşaatı ve gemi makineleri eğitiminde bir ilki gerçekleştireceklerini belirten Sağ, “Tersaneleri dershane yapacağız. Güverte ve makine bölümünde sektörümüzün gemilerinde açık deniz eğitimi yapacağız. Uygulamaya önem vererek klasik üniversitelerden çok farklı, ayrıcalıklı bir eğitim sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Türk denizciliği için çalışıyorlar

Rektör Sağ, “ Piri Reis Üniversitesi’nin 2 yıl içinde Türkiye’de denizcilik alanında kurulmakta olan yüksekokul, fakülte, değişik vakıf ve devlet üniversitelerinden en az 11’iyle bilgisini paylaşmış kuruluşuna yardım etmiştir.” dedi. Türkiye’de denizcilik eğitiminin en üst düzeye erişmesi için çalışmalarının olduğunu söyleyen Sağ, 2023 projesine değinerek, bu proje çerçevesinde Denizcilik Müsteşarlığı, Yüksek Eğitim Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Deniz Ticaret Odası ile birlikte el ele Piri Reis Üniversitesi’nin 2023 yılında Türk denizciliğini dünyada 1 numaraya gelmesi için proje geliştirdiklerini belirtti.
 
Piri Reis Üniversitesi’nin 7 üniversitede öğrencilere ehliyetlerini yükseltebilmek için fark ders kursları vererek Türk denizciliğine hizmet verdiğini, yatırımların sadece üniversite için değil, Türkiye’nin dünyadaki denizcilik eğitiminde saygın bir yere gelmesi adına yapıldığını belirtti.

İlk ve tek çevreye duyarlı kampüs

2012 Eylül ayında taşınacakları  kampüsün, 154 üniversite kampüsü arasında ilk ve tek çevreye duyarlı kampus olduğunu belirten Sağ, “IMO çevreyle ilgili çalışmalar yapıyor. Biz bu kavramları öğrencilerimize kampüslerinde vermek, ISO 14000 akreditasyonunda öğretmek ve mezun ettiğimiz öğrencilerimizin IMO’nun istediği bu bilinçle eğitilerek mezun olmalarını istiyoruz.” dedi. Denizcilik eğitimi veren çeşitli uluslararası kuruluşlarda üniversitenin saygınlığının şimdiden bilinmekte olduğunu, tanındığını ve lider 5-10 üniversiteden biri olarak adlandırıldığını söyleyen Sağ, “Daha ilk senemiz olmasına rağmen İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi Uluslararası Denizkızı Kongresi’yle çok kısa bir süre içerisinde dünyanın 67 üniversitesinden,  5 kıtadan, 42 ülkeden 586 yabancının ve Türk denizcilerinin bir araya gelmesi üniversitemizi gururlandırmaları ve kongre sonucunda ortak bir deglerasyon yayınlanmasıyla, bunun dünyaya tanıtılmasının Piri Reis Üniversitesi’ne görev olarak verilmesi, üniversitemizin dünya denizciliğinde nerede olduğunun en açık göstergelerinden bir tanesidir.” dedi.

“ DTO, denizcilik sektörü, TÜDEV bizlere görev verdi.” Şeklinde konuşan Sağ, “Ben üniversitemi temsil ediyorum. Ama üniversitemizi gerçek manasıyla geçen seneki öğrencilerimizden öğrenebilirsiniz. Biz idealimizdeki üniversiteye göre mütevazi bir binadayız. Ben Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden birinden mezun oldum. Mezun olduğum gün kampüs kapısındaki otobüs durağında iki ayağımın üzerinde yapayalnızdım. Hayat yeniden başladı. Bizim üniversitemizde ise öğrenci üniversiteye adımını attığı anda denizcilik ailesinin içine giriyor. Geçtiğimiz sene üniversitemiz rektörü, öğretim elemanı, işvereni omuz omuzaydı. Öğrencilerimiz ailedendir. Sektörümüz biran önce onların mezun olmasını, cazip maaşlarla işe girmelerini beklemektedir” dedi.

"Garanti işe girecekler"

Konuşma sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, iş garantisi olarak öğrencilere nasıl bir fırsat sunulacağı sorusuna, “Kaliteli denizciye ihtiyaç olacak. Sürekli bir açık var. Klasik üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yüzde 95’i mezun olduktan 5 sene sonra karaya çıkıyorlar. Piri Reis Üniversitesi sektörün üniversitesi. Kurucuları Türkiye’deki denizcilik sektörünün temsilcileri. Büyük açık var. Garanti işe girecekler. Piri Reis sektörün üniversitesi olduğu için Piri Reis ailesine katılan öğrenciler özellikle işe alınacak.” şeklinde cevap verdi.

“Denizcilik Meslek Lisesi’nden mezun olan öğrenciler Piri Reis Üniversitesi’ni tercih ettiler ama Meslek Yüksekokulu fakülteye dönüştü. Peki öğrencilerin bu mağduriyeti nasıl giderilecek?” sorusuna ise Sağ, “Bir sene içerisinde Türkiye’nin yüksek öğreniminde çok hızlı ve büyük değişiklikler oldu. 4 yıllık okuldan mezun olanlarla 2 yıllık okullardan mezun olanlar arasındaki unvan farkı eşitlendi. Ayrıca kat sayı farklı ortadan kalktı. Bu nedenle mütevelli heyeti fakülte olmaya karar vererek YÖK’e başvurdu. Geçen sene yüksekokul olarak aldığımız öğrenciler şu anda fakülteli oldular.” diye cevaplandırdı.

"Denizcilik eğitimi vermiş fakülte ve kurumlar denizciliğin yayılmasını istemiyorlar"


Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, TÜDEV’i kurmalarının denizcilik eğitimine ne kadar önem verdiklerinin göstergesi olduğunu belirttiği konuşmasında, Piri Reis Üniversitesinin denizi, denizciliği iyi bilen kişiler tarafından kurulduğunu belirtti. Kaptanoğlu Türkiye’deki meslekler içinde sektörel anlamda en fazla ara insan gücü yetiştirilen sektörün denizcilik olduğuna dikkat çekti.

Kaptanoğlu: “Denizcilik eğitimi vermiş fakülteler veya kurumlar denizciliğin yayılmasını istemiyorlar. TÜDEV’in kapatılması benim içimde yaradır. Orayı kapatanlara cezalarını biz veremiyorsak, cezalarını öbür dünyada çekecekler. Yaygın bir eğitimdi. Ama biz ne olursa olsun çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni eğitim yılında da herkese başarılar diliyorum”

Yüksek ücretlerle iş imkanı


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Piri Reis Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin diğer okullarda okuyan öğrencilere kıyasla pırıl pırıl beyaz elbiseyle öğrenim gördüklerini söyledi. Piri Reis Üniversitesi’nde okuyarak kaptan, başmühendis olanların işlerinin hazır olduğunu belirten Mete, Piri Reis Üniversitesi’nden mezun olanların hiçbir sektörde bulunamayacak yüksek ücretlerle dünyadaki tüm gemilerde çalışabileceklerini belirtti, cazip maaşlara dikkat çekti.

 

Hedef: Dünya denizcilik partasından fazla pay almak

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Piri Reis Üniversitesi mütevelli heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’de eğitime katkı yapan ender bir konumda olduklarını söyledi. Rekabeti dünya ile yapmaya çalıştıklarını belirten Kalkavan, bunu yaparken bütün üniversiteleri de yanlarına almaya çalıştıklarını vurguladı. Türkiye’de uygulanmayan ve dünyada çok az uygulanan farklı bölümler açacaklarına değinen Kalkavan, “Hedefimiz çok iyi kalifiye olmuş insanlar yetiştirmektir.” dedi. İş garantisinin sadece Piri Reis için değil, denizcilik eğitimi veren tüm okulların mezunları içinde geçerliği olduğunu,  yüzde yüz işe girme garantileri olduğunu söyleyen Kalkavan, bunun nedenini talebin çok fazla olmasına, ve yetişmiş elemanın yeterli olmadığına bağladı.

Kalkavan: “Denizcilik inanılmaz büyük bir pasta. Dünya ticaretinin yüzde 89’u denizyoluyla taşınıyor. Denizciliğimizi kurgularken hedef dünya pastasından fazla pay almak. Şuanda taşımacılık olarak yüzde 1’in altında, gemi inşa olarak ise 0,7 ve giderek azalıyor. Bunu gelişen ülke olarak bundan çok daha fazla pay alabiliriz. En büyük avantajımız ortalama çok genç bir nüfusa sahibiz. Biz uluslararası insan yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu ülkenin gelişiminde çıkış yollarından bir tanesi denizcilik. Ülkemizin denizcilikte söz sahibi olması gerekir. Bunu da insansız yapamazsınız. Bu fırsatı değerlendirmek ve kaçırmamak lazım. Çok küçük olduğumuza bakmayın, çok büyük ses getireceğiz. Haydi gençler bu fırsatı kaçırmayın.”

“Dünya genelinde kalite olarak ilkler arasına gireceğiz”

“Dünya genelinde kalite olarak ilkler arasına gireceğiz” diyen Kalkavan, Piri Reis Üniversitesi mezunlarının en yukarıya çıkacağını ve dolayısıyla iş önceliğinin onlara mezun olduktan sonra onlara verileceğini söyledi. “Denizi seven ve merakı olan öğrencilerin denizcilik bölümüne girmeleri büyük bir fırsat olacaktır” diyen Kalkavan, öğrencilere vizyon açtıklarını ifade etti. Önceliği denizcilik meslek liselerine verdiklerini söyleyen Metin Kalkavan, onlar için yükseköğretim imkanı açmaya çalıştıklarını söyledi. Garanti iş için denizcilik sektörüne talepte bulunmaları gerektiğini aktaran Kalkavan “Aksi taktirde büyük bir fırsatı kaçıracaklar” dedi. Kısıtlı kaynaklarla ve inanılmaz bir hızla koştuklarını vurgulayan Kalkavan, “Hedefimiz iş sahibi olmayan, işi olmayan üniversite mezunları yerine, işi olan üniversite mezunu ve meslek sahibi kişiler yetiştirmek” dedi. Kalkavan, gençlerin bu fırsatı kaçırmayacağını, en az 2 bin $’dan başlayarak iş bulabileceklerine, bu rakamın taşıyacağı riske göre 30 bin, 40 bin $’lara kadar yükseleceğini belirtti.


Kalkavan, istihdam açığı ile ilgili soruya yönelik, “Bizde açık yok. Gemiler çalıştığı sürece istihdam açığı yok.” şeklinde cevap verdi ve dünya denizciliğinde açığın binlerce olduğunu, kalifiye denizci açığının çok yüksek olduğunu ekledi. “Bu açık tüm gemilerin çalışmasıyla kapatılıyor” diyen Kalkavan, “Fiyatlar düştüğünde kaptan ve mühendisler karada çok rahat iş buluyorlar. Bizim için önemli olan yetiştirdiğimiz insan sayısını artırmak. Denizci yetiştirmek ülkenin menfaatine” şeklinde cevap verdi.

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim