Türk denizcilik sektörü, 'Dünya Denizci Kadınlar Günü'nde KEGM Beylerbeyi Yerleşkesinde saat 10:00'da düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından, 2021 yılında gerçekleşen Genel Kurul'da tüm üye devletlerin onayıyla aldığı Karar ile her yılın 18 Mart gününü Dünya Denizci Kadınlar Günü olarak kutlanmak üzere ilan edilmişti. Sadece kutlama amacıyla alınmayan bu karar aynı zamanda sektörü, kadın denizcilere işe alınmada fırsat verilmesini ve onların sürdürülebilir istihdamını özendirmeyi de amaçlıyor.

Bu amaçla KEGM Beylerbeyi Yerleşkesinde düzenlenen etkinlik Türk denizcilik sektörünün yoğun katılımıyla gerçekleşti.

‘’Hem kadın olmanın hem de denizci olmanın zorluklarını birlikte omuzladınız’’

Etkinlikte konuşan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Orhan Bardak;

18 Mayıs uluslararası Denizci Kadınlar Günü münasebetiyle gerçekleştirmekte olduğumuz etkinliğe katılım sağladığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Değerli hanımefendiler hem kadın olmanın zorluklarını hem de denizci olmanın zorluklarını birlikte omuzladığın biliyoruz. Mesleki ve sosyal tüm zorluklara rağmen kırılmayan azminizi ve başarılarınızı takdir ediyoruz. Değdiği her yeri güzelleştiren kadın elinin denizlere de dokunmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Değişen toplumla toplumsal eşitlik sağlandığında kadınların çok daha büyük başarılar elde edeceğinden eminiz.

‘’Kadının toplumsal hayattaki varlığı medeniyet ölçüsüdür’’

Bildiğiniz üzere kadının toplumsal hayattaki varlığı bir medeniyet ölçüsüdür. Medeni toplumlarda mesleklerin cinsiyetleri yoktur. Çağlar boyu kadınlar iş hayatından soyutlansa da bugünün kadınları iş hayatındaki birçok başarının temsilcisidir. Denizcilerimizin incisi olan kadınlarımız sektörün her alanında başarıyla yer almaktadırlar. Kadınlarımızın denizcilik sektörünün her alanında faaliyetlerine güvenle ve engelsiz devam edebilmelerini temenni ederken kuruluşumuz bünyesinde deniz araçlarında koşulların daha da iyileştirilmesi için olağanca gayretimizle çalışıyoruz. Bu gayretimizin temelinde ise kadına yönelik engellerin ortadan kalktığı bir dünya inşa etme gayesi var.'' ifadelerini kullandı.

‘’Bir hedefim vardı’’

İlk Türk kadın kaptan olan Kaptan Esra Ulutürk Dinç yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; ‘’Gemide kadının olumsuzluk olduğuna ve bunun gibi dahası görüşlere boyun eğmeyenler olmasaydı, bugün dünyada ve ülkemizde 18 Mayıs Uluslararası Denizci Kadınlar Günü’nü kutluyor olamazdık. Ben Esra Kaptan, bile bile zoru seçtim. Bir hedefim vardı, Türk denizcilik tarihinde geçmişten günümüze gelmiş en eski ve köklü denizcilik kurumu olan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait yolcu gemilerinde çalışmak. Ben bu hedefimi gerçekleştirdim.

‘’Türk denizcilik sektöründe görev yapan denizci kadınlarımızı gönülden kutluyorum’’

Etkinlikte konuşan Kaptan Saim Oğuzülgen; ‘’Denizcilik sektöründe sayfayı açan ve bugün hala Türk denizcilik sektöründe görev yapan denizci kadınlarımızı gönülden kutluyorum.

Şimdi tarihte biraz geriye gitmek isterim. Yıl 1966. Ben devletin okulunda okuyorum. Okul Ortaköy’deki Yüksek Denizcilik Okulu. Bizim okulumuzun girişinde sancakta ve iskelede iki tane oda vardı. Bu odalardan birinde öğrenci temsilcisi durur, diğerinde de okulun emniyet görevlisi bulunur. O gün de ben nöbetçiyim, bizim okulun girişinde de daire şeklinde iki tane sütun vardı. Ben orada otururken 2 tane kadın geldiler ve notlarını okumaya başladılar. Okudular ve bir süre sonra bana doğru geldiler. Selam verip bir şey sormak istediklerini söylediler. Sordukları soru şuydu; ‘’Biz bu okula girebilir miyiz?’’ Ben de şartları okuyup okumadıklarını sordum. 18 yaşını geçmemiş olmamak, liseyi bitirmiş olmak, imtihanı kazanmak. Başka şart yok. Dolayısıyla rahatlıkla girebilirsiniz. Fakat okulun bünyesinde bir şeylerin değişmesi lazım çünkü bizim okulumuzda iki tane yatakhanemiz var. Bu yatakhanenin içine onlar için özel bir alan yapılması lazım dedim. Onlar da o zaman girmeyelim dediler ve gittiler. Aradan seneler geçti. Ben de bir şekilde Denizcilik İşletmelerinde Genel Müdür Yardımcısıyım. Benim önüme bir konu geldi. Bir kadın, yeterli ve deniz yolları işletmesinde görev almak istiyor. Genel Müdürüme ziyarete gittim. Bugüne kadar olmamış bir şey. Ancak ben sayın Esra Kaptanla kişisel olarak görüştüm ve her türlü zorluğa göğüs gerebileceği kararına vardım.'' ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra plaket dağıtıldı.

Editör: TE Bilişim