Türkiye’de Lisans seviyesinde denizcilik eğitimi veren fakültelerin Dekan ve temsilcilerinden oluşan Denizcilik Eğitim Konseyinin en önemli çıktılarından biri olan “Denizcilik Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği” (DEDEK), 14 Mayıs 2022 tarihinde 2. Genel Kurulu’nu tamamladı.

Denizcilik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, denizcilik öğretiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunma misyonu ile kurulan DEDEK’in vizyonu, denizciliğin gelişimine katkı sağlayan, tüm paydaşlarına değer katan, küresel ölçekte öncü ve saygın bir akreditasyon kurumu olmak şeklinde belirlendi.

2. Dönem Yönetim Kurulu, seçilen asil ve yedek üyeleri ile birlikte ilk toplantısını 16.04.2022 tarihinde gerçekleştirerek, görev dağılımını yaptı. Planlanan iş takvimine göre hedefler belirlenerek çalışmalarına başladı.

Denizcilik Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği” (DEDEK), 2. Dönem görev dağılımı aşağıdaki şekilde oluştu;

Yönetim Kurulu

Başkan: Prof. Dr. Selçuk NAS

Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Görkem KÖKKÜLÜNK

Genel Sekreter: Dr. Öğr. Üyesi Remiz FIŞKIN

Muhasip Üye: Dr. Öğr. Üyesi Fırat BOLAT

Üye: Prof. Dr. Soner ESMER

Yedek Üye: Prof. Dr. Ersan BAŞAR

Yedek Üye: Prof. Dr. Özkan UĞURLU

Yedek Üye: Prof. Dr. Uğur Buğra ÇELEBİ

Yedek Üye: Dr. Öğr. Üyesi Ayşe NAK

Yedek Üye: Dr. Arş. Gör. Umur BUCAK

Denetim Kurulu Üye: Prof. Dr. Hüseyin YILDIZ

Üye: Prof. Dr. Özcan ARSLAN

Üye: Feramuz AŞKIN

Yedek Üye: Prof. Dr. Durmuş Ali DEVECİ

Yedek Üye: Prof. Dr. Muhammet BORAN

Yedek Üye: Prof. Dr. Ahmet TAŞDEMİR

2019 yılında kurulan DEDEK’in 2020 yılında göreve gelen ilk dönem yönetim kurulu, pandemi dönemine denk gelen çalışma takviminde derneğin mevzuat altyapı çalışmalarını tamamlamış, değerlendirme ve akreditasyon çalışmaları için kullanılacak METAS (Maritime Education and Training Accreditation System) yazılımını geliştirerek beta sürümünün tanıtımını yapmıştır. METAS yazılımı, akreditasyon süreçlerinin tamamını çevrimiçi olarak gerek kurum ziyaretleri ile gerekse de uzaktan gerçekleştirebilecek şekilde geliştirilmiştir. Tüm süreçleri açık ve takip edilebilir bir mimari ile geliştirilen METAS, Türkçe ve İngilizce dillerinde fonksiyonel olarak hizmet verebilmektedir.

2. Dönem Yönetim kurulu, kendi çalışma dönemindeki ilk hedefi; gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayarak Yükseköğretim Kurulundan, akreditasyon için yetki talebinde bulunmak ve öncelikli olarak aşağıda sıralanan eğitim programlarının akreditasyon çalışmalarına başlamak olarak belirlemiştir.

• Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

• Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

• Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

• Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

2. Dönemin diğer bir hedefi ise, denizcilik eğitiminin akreditasyonu kapsamında uluslararası partnerleri ile birlikte Avrupa Birliği ve IAMU (International Association of Maritime Universities) projeleri geliştirerek, akreditasyon alanında uluslararası saygın bir kurum haline gelmektir

Editör: TE Bilişim