Denizciler finansal destek istiyor

 - Temsilciler, ‘sektör mutlaka diyet yapmalı’ diyerek, banka kredilerinin kesilmemesini istedi... 

Ocak ayından itibaren navlun piyasalarındaki yükseliş denizcilikte umutlu bekleyişi beraberinde getirirken, sektör temsilcileri Mart ve Nisan aylarında olası yaşanabilecek fiyat düşüşlerine karşı uyarıda bulunuyor.

Bu süreçte sektörün ayakta kalabilmesi için Hükümet’in destek vermesi ve bankaların da kredilerde ertelemeye gitmesini isteyen sektör temsilcileri, “Sektör mutlaka diyet yapmak zorunda” mesajını veriyorlar.

Denizcilik sektörünün geçtiğimiz Kasım ayı sonundaki durumunu “dip gördü” diye değerlendiren Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Ocak ayından itibaren sektörde hareketliliğin başladığını söyledi. Mart ve Nisan aylarında tekrar düşüş beklendiğine dikkat çeken Kalkavan, iyimserliğin hiçbir zaman kaybedilmemesini istedi. Denizcilik sektörünün dünya için büyük önem arz ettiğini hatırlatan Kalkavan, “Sektörde genç gemisi olan, zorluklara dayandığı müddetçe başarılı olacaktır. Bu zorluklarla mücadele sadece bizim mücadelemiz değil, bankaların, kamunun, mali kesimin ve reel sektörün yani hepimizin mücadelesi ve problemidir. Olayın çözümü hep beraber hareket etmekten geçiyor” dedi.

SEKTÖR DİYET YAPMAK ZORUNDA

Bankaların kriz durumunda frene basmaması gerektiğini belirten Kalkavan, özellikle yeni gemi ve projelerde öz kaynağı iyi olan firmalara desteğin devam etmesinin önemine işaret etti. Piyasada söylenen her şeye inanılmaması gerektiğini, bu dönemde hiçbir sıkıntısı olmayan firmaların bile sıkıntı yaşadığını vurgulayan Kalkavan, “İyi bir atletin alması gereken kalori bellidir. Ancak dizi sakatlandığında koşmaya ara verir. Ancak ihtiyaç gereği yemek yiyor ve kilo alıyor. Şimdi zayıflama zamanıdır. Zayıflarken herkesin yatırımlarında daha dikkatli olması gerekir. Sektör muhakkak diyet yapmak zorundadır” dedi.

FİNANS SORUNU ÇÖZÜLMELİ

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Halim Mete, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada finans sorunu çözülmezse denizciliğin çökme noktasına geleceğini kaydetti.

Bu konuda bankacılar ve Hükümeti göreve çağırdıklarını belirten Mete, “Hükümet, özel sektör ve finans kurumları bir arada konuyu çözmek durumunda. Eğer çözülmezse diğer sektörler gibi denizcilik sektörü de çöker bir daha da toparlama imkanı bulunamaz” dedi.

KREDİLER ERTELENMELİ

Bu yılın sıkıntılı geçeceğini ancak 2010 yılından itibaren yükseliş sürecinin başlayacağını ifade eden Mete, “Zorunlu gıda taşımaları sektöre hareket getirecek” dedi.

Sektörün önünün açılması için birtakım iyileşmelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Mete, “Yurtiçinde gemi inşa ettiren armatörün 4.5 milyar dolarlık mevcut siparişleri var. Ancak kredileri durdurulmuş. Yurtdışına sipariş veren armatörler ise 10 milyar dolarlık sipariş verdi. Gemi almış borçlu armatörler de var. Bunlar elde ettikleri navlunlarla borçlarını tam ödeyemez durumdalar. 2009 yılında bu sıkıntıların çözülmesi için birinci şart kredilerin ertelenebilmesi. Hükümet para değil de teminat şeklinde destek olabilir. Elbirliği ile sorunlar çözülmeli. Sorunlar çözülmezse diğer sektörler gibi denizcilik sektörü de çöker, bir daha da toparlama imkânı bulunamaz” diye konuştu.

4 MİLYON EURO ZARARIMIZ VAR

Armoni Tersanesi’nin Genel Müdürü Burak Acar da bankaların kredileri durdurma kararı sonrasında sadece kendi tersanelerinde Ocak ayında 2 milyon Euro’dan iki projenin iptal edildiğini söyledi.

Türkiye’de değil Avrupa’daki bütün bankaların gemi inşa ve mega yat üretimine kredi vermeyi durdurduğunu belirten Burak Acar, “Zengin müşteriler olmasına rağmen bankalardan 8-10 yıl krediler kullanarak tekne yaptırıyordu.

Mega yat sahipleri Avrupa’daki bankalarda kredi kullandırıyordu. Kredi sorunu ile karşı karşıya durumdalar. Bu da yat sektöründe arka arkaya iptalleri beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim