Girişim, gemide sağlıklı ve emniyetli bir çalışma ortamını desteklemeyi amaçlamakla birlikte asgari personel sayısından adil istihdam koşullarına ve denizcilerin haklarına kadar birçok konuya odaklanmak üzere ILO Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nin (MLC) ötesine geçecek şekilde tasarlandı.

Uluslararası çalışma ve insan hakları standartları ve ilkelerine dayalı olarak, armatörler, operatörler, gemi kiralayıcıları, yük sahipleri, denizcilik dernekleri ve sivil toplum kuruluşları ile sekiz aylık istişare ve iş birliği sonucunda bir davranış kuralları ve öz değerlendirme uygulaması oluşturuldu.

Proje, Sürdürülebilir Denizcilik Girişimi (SSI) ve İnsan Hakları ve İş Enstitüsü (IHRB) tarafından, Rafto İnsan Hakları ile RightShip Vakfı iş birliği içinde yürütülüyor. Forum for the Future, Louis Dreyfus Company, Oldendorff Carriers, South32, Standard Chartered Bank, Swire Shipping ve Wilhelmsen Ship Management'ın projenin geliştirme aşamasında aktif bir rol oynadığı belirtiliyor.

SSI'da (Sustainable Shipping Initiative) insan hakları lideri olan Kristina Kunigenas; “Sürdürülebilir bir denizcilik endüstrisinin iş gücünün korunmasını sağlaması gerekiyor. Bu, endüstrinin birlikte çalışması ve dünya çapında yaklaşık 2 milyon denizcinin hakları için şimdi ve gelecekte somut adımlar atılması için eşsiz bir fırsat sunuyor” dedi.

IHRB genel müdür yardımcısı Frances House; “Küresel salgın, denizcilerin haklarını odak noktası haline getirdi ve birçok mürettebat, küresel tedarik zincirlerini ve ticaretin devamlılığını sağlamak için olağanüstü zor koşullara katlanmak zorunda kaldı.'' dedi. Biz onlardan çok şey bekliyoruz ve onların bizden yeterli standartta koşullar ve kalite beklemeleri gayet olağan. Bu, insanların denizde çalışmaya devam etmesine bağlı olan hayati bir endüstridir.”

RightShip, sektör genelinde anında eyleme geçilmesini sağlamak üzere SSI ve IHRB ile işbirliği içinde geliştirilen bir çevrimiçi öz değerlendirme uygulaması başlattı. Ücretsiz olarak temin edilebilen bu anket, davranış kurallarının uygulanması konusunda pratik rehberlik sağlacak, armatörlerin ve operatörlerin mevcut operasyonları ve çalışma yöntemlerini değerlendirirken sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olacak ve sonuç olarak iyileştirilmesi gereken alanların belirlenmesini sağlayacak.

Özdeğerlendirme anketi: explore.rightship.com

Editör: TE Bilişim