Çinli armatörler Yunanlıların tahtına göz dikti

Ülkedeki tersaneleri sübvanse etmek için kamu armatörlük şirketlerini destekleyen Çin, deniz ticaret filosunu hem yeni inşa hem de ikini el gemilerle büyütmeye devam ediyor.

Geçen yıl süresince 268 tanker ve 947 kuru yük gemisi ikinci el piyasasında işlem gördü. El değiştiren bin 215 geminin finansman tutarı 17.8 milyar dolardı. Kuru yük marketi navlunlarda olduğu gibi ikinci el gemi piyasasında da tankere nazaran 2009’u daha hareketli geçirdi. 20 milyon dwt taşıma kapasitesine sahip piyasada el değiştiren tankerlere harcanan tutar 6 milyar dolarken, 40 milyon dwt taşıma kapasitesine sahip kuru yük gemilerine 11.8 milyar dolar yatırıldı.
Piyasadan 245 gemi satın alan Çinli armatörler, bu gemilere toplam 2.98 milyar dolar ödedi. 12.6 milyon dwt ilave tonajla Çin, deniz ticaret filosunu en fazla büyüten ülke oldu.
Yunanlılar ise 8.7 milyon dwt tonaja sahip 205 gemi için 4 milyar dolar harcadı.

Bir VLCC tankerin günlük navlununun 3 bin dolara kadar düştüğü 2009 yılı, tanker armatörleri için çok zor bir yıl oldu. Piyasaların kötü olması tankere olan talebi de azalttı. En çok tanker alan ülke Yunanistan oldu. 41 tanker alan Yunanlı armatörleri Çinliler 22 gemiyle takip etti. ABD piyasadan 18 tanker alırken, Singapur 17, Norveç ise 16 tanker aldı. 50’ye yakın ikinci el gemi yatırımı yapan Türk armatörlerin aldığı gemiler arasında sadece bir tanker bulunuyor. 
Dünya tanker filosunun % 50′lik kısmı sadece altı ülkenin kontrolünde bulunuyor. Çin, bu altı ülke arasında olmasa da araştırma şirketi Gibson’a göre, tanker sipariş defterinde Yunanlılardan sonra en büyük pay Çine ait. Çin’in tanker sipariş defteri mevcut filosundan çok daha büyük. Bu da gelecek yıllarda Çin’in tanker pastasında da önemli bir paya ulaşacağını gösteriyor.

Editör: TE Bilişim