Maersk'in Karı Yüzde 84 Düştü

Gemi taşımacılığı sektörü küresel büyüme için kötü sinyaller veriyor

A.P. Moeller-Maersk A/S'nin karı 2015'te yüzde 84 düştü. Şirketin petrol birimi düşük enerji fiyatları nedeniyle darbe yedi. Ayrıca, ticaret hacmindeki büyümenin zayıf seyretmesi ve gemi kapasitesinin fazlalığı nedeniyle konteyner birimi gelirleri de daraldı.

Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketi Maersk’in CEO’su Nils Andersan Financial Times’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Maersk’in CEO’su Nils Andersan dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumun 2008 krizinden kötü olduğunu açıkladı.

Maersk hisseleri sonuçların açıklanmasının ardından son bir yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Maersk'ten yapılan açıklamada, şirketin 2015'te 791 milyon dolar kar ettiği belirtildi. Şirket 2014'te 5.02 milyar dolar kar etmişti. Bloomberg'in derlediği ankete katılan 16 analistin medyan beklentisi Maersk'in 3.7 milyar dolar kar edeceği yönündeydi. Maersk'in, 2015 finansal sonuçlarının, petrol varlıklarında yazılan 2.6 milyar dolarlık değer düşüşünü de içerdiğini belirtmek gerekir.

Maersk CEO'su Nils Smedegaard Andersen, "Petrol fiyatlarının çok uzun süre düşük seviyelerde kalacağına dair beklentimiz çerçevesinde Maersk'in petrol varlıklarını yeniden değerledik. Operasyonel performansımızla ve büyümeye yönelik yatırımlarla Maersk'in pozisyonunu güçlendireceğiz." dedi.

Firma 2015 yılında 3.7 milyar dolar kar etmeyi bekliyordu.

Editör: TE Bilişim