'BİZE ANLATILAN MASALLAR BİLE DENİZLE İLGİLİYDİ'

'ÇOCUKLUĞUMUN GEÇTİĞİ OYUN ALANLARI, YA GEMİLER YADA TERSANELERDİ. DENİZCİLİK DIŞINDA BAŞKA BİR MESLEĞE YÖNELMEM MUCİZE OLURDU'

Erkek egemenliğinin hakim olduğu denizcilik sektöründe bayrağı üçüncü kuşaklar devraldı. Artık dededen denizci ailelerin veliaht prensleri kadar başarılı veliaht prensesleri de yönetimde. Onlar yedi denizde gemilerini idare ediyor, sektörün önünü açmak için farklı alanlarda çalışıyor.

Kaptanoğlu Denizcilik Grubu Genel Müdürü Şadan Kaptanoğlu da bu isimlerden. Kaptanoğlu Holding, DTO, TÜDEV ve TÜSİAD'da denizciliğin gelişmesi için çalışan Kaptanoğlu, sorularımızı yanıtladı.

■  Kaptanoğlu ailesinde sizin dışında denizcilikle İlgilenen bayanlar var mı?

Kaptanoğlu ailesinin üçüncü kuşağının tümü, kadınıyla erkeğiyle hiç bir ayırım yapmadan uyum içerisinde Türk denizciliğinin hizmetinde. Bizler adeta denizin içerisinde doğduk, tüm çocukluğumuzun oyun alanları, gemiler ya da tersanelerdi. Evde bize anlatılan masallar bile hep denizcilik üzerineydi. Dolayısıyla benim denizcilik
mesleği dışında bir mesleğe yönelmem mucize olurdu. Bu kuşaktaki bayanlar içinde yaşça en büyük ben olduğumdan daha ön planda gözüküyorum. Ancak gerek kız kardeşlerim, gerekse kuzenlerim, denizciliği en az benim kadar benimsedi.

Hepsi ellerini taşın altına sokuyor. Kızım Eylül’e öncelikle iyi bir eğitim aldırmak istiyorum. Ama malum üzüm üzüme baka baka kararırmış. Kızımın bizim mesleğimizi daha ileri noktalara götürmek gibi bir rol üstlenmesi bizleri mutlu kılacak.

■  Sektörde kadın olmak daha mı zor?

Türkiye'de kadın haklan anlamında adaletsizlik, eşitsizlik, eğitimsizlik ya da sömürüye dair sorunlar yoğun biçimde tartışılıyor. Kadınımızın toplum içerisindeki konumu, tarihsel, sosyal ve ekonomik nedenlere dayalı olarak hiç de iç açıcı değil. Kadının adının hiç olmadığı, kadının adeta yok sayıldığı pek çok sosyal alanı üzülerek, adeta kahrolarak izliyoruz.

Kadınını toplum hayatında ön plana çıkartmayan bir yapının sağlıklı olduğunu nasıl söyleyebiliriz? Bizim sektörümüzü de bu genel yapıdan çok fazla soyutlayamayız. Ancak şu gerçeği de kabul etmeliyiz ki, son yılların gelişim çizgisinde, özellikle bizim sektörümüzde kadına ilişkin pozitif ayırımcılık kendisini hissettirmektedir. Türk denizcileri, kız çocuklarını çok iyi eğitim görmeleri ve sektörde sorumluluk taşıyan önemli görevler üstlenmeleri konusunda, motive ediyor.

Ülkemizin, tüm alanlarda, erkek egemenliği gibi son derece çağ dışı bir görüntüden süratle kurtarılması zorunludur. Ağzımızdan düşürmediğimiz, "Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın" ancak kadınıyla erkeğiyle, omuz omuza sürdürülecek bir çabanın ürünü olabileceğini aklımızdan çıkartmamalıyız.

■ 2007-2008 yılı hedeflerinizden bahseder misiniz?

Kaptanoğlu Şirketler Grubu olarak Kaptanoğlu Holding yapılanması içerisinde yolumuza devam edeceğiz. Bir yandan filomuzu kuru yük ve akaryakıt taşımacılığı gibi iki ayrı kanaldan büyüteceğiz. Diğer yandan tersanemizde yeni gemiler inşa edecek, havuzlarımızda uluslararası denizcilik sektörüne açık bir biçimde tamir ve bakım hizmetlerini sürdüreceğiz.

Filomuzu gerek yurt içi gerekse yurtdışı tersanelere verdiğimiz siparişlerin ve bu doğrultuda devam eden yeni inşa gemilerimizin yatırımlarını takip edeceğiz. Yine ortağı bulunduğumuz Deniz Nakliyat Ticaret A.Ş. DATİ, Karadeniz RO-RO, Ereğli Denizcilik gibi şirketlerimizin yatırım hamlelerinde aktif bir biçimde yer almaya devam edeceğiz.

■ Grubun sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz?

Sosyal sorumluluklarımızın ana öncelikleri, genel anlamda 'temel eğitim', özel anlamda ise 'denizcilik eğitimi' alanlarında. Gerek İstanbul'da gerekse ata toprağımız Rize'de temel eğitime katkı olarak yaptırdığımız ilköğretim okullarımızda yüzlerce öğrenci eğitim görüyor. Çok önemsediğimiz denizcilik eğitimi alanında çok geniş bir burs ağımızı sürdürürken, aile olarak denizcilik eğitimi veren orta ve yüksek düzeydeki kurumlarımıza maddi ve manevi katkılarımıza devam ediyoruz. Türk denizcilik eğitimine hayati katkıları olan Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) ailemiz için çok önemli bir kurum. Bu kurumun kuruluşunda ve yönetiminde görev almayı en önemli sosyal sorumluluklarımızdan biri sayıyoruz.

Bu kurumu denizcilik üniversitesine dönüştürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kısa sürede başarıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bizim için bir diğer önemli konu ise çevre. Çevre ile barışık bir yaşamı, en azından gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuz olarak kabul ediyorum.

Bu doğrultuda, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) bünyesinde görevlerimizi sürdürmekteyiz. Kaptanoğlu Holding olarak, tüm sosyal faaliyetlerimizi tek elden yürütmek için vakıf oluşturma çabalarımızı önümüzdeki dönemde tamamlamayı hedefliyoruz.

Kaynak: Beste Önkol/Milliyet Business 

Editör: TE Bilişim