Alman KG finansman şirketleri yıldan umutlu

KG kredi sisteminin Hamburg'daki önde gelen isimlerinden Krüger-Gruppe'un yaptığı araştırmaya göre, 26 Alman KG kredi şirketinden 12'si bu yılın KG finansman pazararı için düzelme yılı olacağı görüşünde.
 
Alman KG finansman şirketleri geçen sene sağladıkları gemi inşa kredilerinden yüzde 20-30 oranında daha az öz sermaye dönüşü sağlayabildiler. KG kredi sisteminin Hamburg'daki önde gelen ismi Krüger-Gruppe araştırmasına göre geçen sene gemi inşa yatırım pazarı bir önceki yıla nazaran 2.7 milyar eurodan 2.5 milyar euroya geriledi.

26 KG kredi şirketi verilerini kapsayan Krüger-Gruppe raporu bu pazardaki sekiz aylık süreyi içeriyor. Araştırma aynı zamanda özel yatırımcılara gemi kredisi satışının geçen senenin son üç aylık döneminde hemen tamamıyla durduğunu gösteriyor.

2007 sonu verilerine göre KG kredi şirketleri özel yatırımcılardan gemi inşa projeleri için 3.5 milyar euro toplarken, 2008'de durumun tamamıyla tersine döndüğü ve Lloyds Fonds gibi bazı KG kredi şirketlerinin yılı zararla kapattıkları görülüyor.

Henüz kesin veriler belli olmamakla birlikte, önceki yıllarda olduğu üzere Krüger-Gruppe'un bu yıla ait bir değerlendirme yapmayacağı, ancak raporun yazarları olan uzmanların iyimser oldukları belirtiliyor. Krüger-Gruppe Genel Müdürü Tinus Brehm'in değerlendirmesine göre, "Küresel finansman pazardaki krize rağmen, hâlâ bu iyi bir sonuçtur."

Rapora göre 2009 sonuna yönelik değerlendirmelerde 26 şirketten 12'si bu yılın KG finansman pazarı için düzelme yılı olacağı yönünde iyimser görüş belirtirken, 5 şirket geleceği olumsuz yorumluyor. Yine üç KG kredi firması bu yıl 2008'e nazaran daha az KG kredisi kullanılacağı görüşünde birleşiyor.

König&Cie sözcüsü bu yılın ilk üç aylık dönemi sonundan başlayarak daha fazla kredi pazarlanacağı görüşüne katıldıklarını belirtirken, yine de bu yıl çok seçici olacaklarına işaret ederek, şöyle diyor: "Doğru projeleri seçtiğimize emin olmalıyız. Zira gemilerin kiralama oranları ve uzun süreli kiralamalar hâlâ çok ciddi sorun olarak karşımızda duruyor."

König Grubu'nun tanker sektörüne ağırlık vereceği ve bu sektörü daha verimli gördüğü belirtiliyor. König Aralık 2008'de 38,875 dwt'lik King Emerald ve 38,500 dwt'lik King Edgar isimli iki ürün tankeri için KG kredi fonlarından kredi sağlamak suretiyle beşinci tankerin de fon sağlaması sonuçlandırılmıştı.
 
Konteynerli taşımacılıkta yüzde 7 büyüme olacak

König&Cie. sözcüsüne göre güncel pazar koşulları KG kreditörlerine yeni imkânlar getiriyor, zira gemi fiyatları düşüyor. Bu ise yatırım yapmak isteyenler için çok önemli bir fırsat.

Krüger-Gruppe araştırmasına cevap veren 26 KG Houses‘dan yaklaşık yarısı gelecek yıllarda konteynerli taşımacılıkta yüzde 7 gibi bir büyüme olacağı görüşünde birleşirlerken, diğer yarısı işletme maliyetlerinin düşeceği ve düşen faizlerin pazara olumlu etki yapacağını belirtiyor.

Araştırmaya cevap verenlerin yüzde 70'i hurdaya giden gemi sayısının artması sonucunda denizcilik sanayiinin bütününün gelişme göstereceği görüşünü belirtiyor. Geçmiş yıllardaki gibi yoğun bir gemi inşa furyası yaşanmayacağı gibi, birçok verilmiş siparişin iptalinin kaçınılmaz olduğunda birleşerek "İptaller devam edecektir" görüşünü savunuyorlar.

Editör: TE Bilişim