Londra’da Yüksek Mahkeme’de görülen davada kararı açıklayan hakim Elizabeth Gloster, “Sayın Berezovski’nin iddialarını reddediyorum…” dedi. Berozovski (66), Rusya’dan kaçmak zorunda kalmasının ardından sahip olduğu şirketlerin Kremlin desteğini alan Abromoviç (45) tarafından haksız yollarla ele geçirildiğini iddia ediyordu.

Ekim 2011’de görülmeye başlayan davada özellikle Sibneft’teki Berezovski’nin hisselerinin Abromoviç’e devrinde hile yapıldığı iddia ediliyordu. Berezovski, kendisinin korkutulduğunu ve 1,2 milyar dolara şirketi devretmek zorunda kaldığını savunuyordu.

Abromoviç’in yatırım şirketi olan Millhouse Capital 2005’de bu hisseleri Gazprom’a 13 milyar dolar satmıştı.

Abromoviç davayı bitirmek için Berezovski’ye 1 milyar dolar teklif etmişti. Abromoviç açıklamasında, “Kendisine 1 milyar dolar teklif ettim. Ancak o beni hala para sağdığı inek gibi davranıyor.” eleştirisi getirmişti.

Kendisinin 1990’lı yıllara ikna yöntemini kullandığını savunan Berezovski, ilk Rus lider Boris Yeltsin’le dost olduğunu kabul etti. Berezovski’ye göre Rusya’da son on yılda yolsuzluklar 1990’lara göre 2-3 kat arttı.

20 milyar dolar serveti ile İngiltere’nin de ikinci zengini olan Abromoviç’in mal varlığını Berezovski’nin desteği ile elde ettiği iddia ediliyor.

Lüks araçlar, pahalı avukatlar, sınırsız para, offshore hesaplar, gizli pazarlıklar ve devlet kaynaklarının paylaşılması gibi Rus oligarkların sır dünyalarına yönelik bir kısım bilgilerin ortaya döküldüğü dava böylece kapanmış oldu.

Editör: TE Bilişim