18. Ulusal Denizkızı Kongresi Başladı! 

Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) tarafından 1999 yılından beri düzenlenen ve bu yıl 18’incisi düzenlenmekte olan Ulusal Denizkızı Kongresi’nin açılışı 27 Nisan perşembe günü Alanya Mukarnas Spa Resort Hotel’de gerçekleştirildi. Kongreye 40 farklı üniversite ve lise dengi okul; 180 öğrenci katıldı. 

Denizci Öğrenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can SERBEST’in konuşması ile açılışı yapılan kongre katılımcıların konuşmaları ile devam etti. 

Türk Loydu Vakfı Dış İlişkiler Müdürü Mehmet AVCI, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan DERELİ, Antalya Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet ANILGAN, Piri Reis Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet TAŞDEMİR,  Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ, İstanbul Teknik Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim SÖĞÜT, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Ahmet ERGİN, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz AŞKIN, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlker CİVELEK, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Hızır Reis DENİZ’in de katılımcılar arasında yer aldığı organizasyonda konuşmacıların yoğun olarak üzerinde durduğu konu kongrenin sürekliliği ve başarısı oldu.  

Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan DERELİ, Denizci Öğrenciler Derneği’nin bir sonraki Ulusal Denizkızı Kongresi’nin başkent Ankara’da yapılmasının öğrenciler ve devlet kurumları arasındaki bağın güçlenmesine büyük katkıda bulunacağını söyledi. DÖDER’in Türkiye Denizcilik Federasyonu bünyesindeki yerinden bahsetti.  

Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Hızır Reis DENİZ, sektörün sorunlarına değinip, öğrencileri bu konudaki gayretlerini arttırmaya yöneltti.  

Katılımcılar öğrencilerin sesini duymak istiyor!  

Konuşmalarıyla kongreye değerli katkıda bulunan katılımcılar öğrencilerin bu çalışmalarını raporlamalarını ve dilek, şikâyet ve önerilerinde seslerini duyurmalarını istediler.  

Açılış Kokteyli’nin ardından başlayan ilk oturumda konuk Girne Üniversitesi’nden Ali Rıza İŞİPEK oldu. Türk Denizciliğinin Tarihi ve Gelişimi konulu sunumuyla denizciliğin aslında bir meslek değil de bir yaşam biçimi olduğunu savunan Ali Rıza Bey, aynı zamanda tarihte yaşanılan deniz savaşlarının sanata yanlış yansımasından bahsetti. Hatalı gördüğü noktalarda bazı ressamları bilgilendirdiği gibi kendini de bu konuda geliştirerek gemi çizimlerindeki teknik detayların daha doğru yansıtılması için elinden geleni yapmıştır.  İzmir’den İstanbul’a Denizcilik Ateşi’nin gönderilmesi geleneğinden bahsederek sunumuna devam eden İŞİPEK, Milli Gemi Projesi’nde yaşanılan sorunlara da değindi. 

Editör: TE Bilişim