G. Kore’de yatan 10 milyar dolar için umut ışığı yok

G. Kore, Türk armatörlerinin başlarını ağrıtacağa benziyor. Yaklaşık 10 milyar dolarlık gemi siparişi verdikten sonra, navlunların dibe vurması ve kriz nedeniyle siparişlerini iptal etmek isteyen armatörlerin tüm çabaları yanıtsız kalıyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan,

 “Hem sipariş edilen gemiler hem de ana makineler konusunda yapmış olduğumuz girişimler çok yavaş da olsa ilerliyor. Ama bunu çok umut verici olarak aktarmak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Maalesef, G. Kore’de Japonya’da olduğu gibi ötelemenin dışında iptal yapmanın çok kolay olmadığı gözüküyor. Ancak, bunun sonunun nereye gideceğini hep beraber göreceğiz. Son olarak Sayın Başbakanımızın aracılığıyla yapmış olduğumuz toplantıdan sonra, bu hafta içinde Kore Büyükelçisiyle bir toplantı yaptık. İyi niyet var, sonunda minimum zararla nasıl çıkılır, araştırılıyor. Büyükelçi, ‘Firmalar önce gereğini yaparak başvursunlar, anlaşılamayan yerde yardımcı olalım’ diyor.

G. Kore – Türkiye tarihsel ilişkileri var. Bu konuda çok pozitifler ama onlar da doğal olarak 58 milyar dolar sipariş almış oldukları bir piyasayı pek bozmak istemiyorlar. Bu piyasada birine bir şey yapıldığı zaman duyulmama şansı pek yok. Bu yüzden devlet arkalarında.Yapılabilecekleri kısıtlı olarak konuşuyorlar. Ama şu ana kadar da çok net bir pozisyon alınabilmiş değil” diye konuştu.


Bir süre önce Uzakdoğu'daki tersanelere 10 milyar dolarlık gemi siparişi verdiklerini söyleyen Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan da,"Uzakdoğu'daki tersaneler batsın diye dua ediyoruz" demişti. Uzmanlar, yalnız Türk armatörüne yapılacak bir iptal iltimasının diğer ülkeleri de harekete geçireceğini, bunun da G. Kore gemi inşa sanayinin sonu anlamına gelebileceğini belirterek, durumu çözümsüz olarak nitelendiriyor. 

Editör: TE Bilişim