Transbosphor Denizcilik’in Vega Savunma ve Denizde Güvenlik Teknolojileri firması ile birlikte ürettiği tamamı yerli pneumatic halat atar ile, 10 gemilik bir filoda yılda yaklaşık 5 bin Euro tasarruf sağlanıyor. Firma bu ürünüyle, gemilerde kullanılan pyrotechnic (ateşleme sistemiyle çalışan) ürünleri azaltmayı hedefliyor.

Ürettikleri halat atar cihazının tekrar tekrar kullanılabilmesi, çevreye duyarlı olması ve fiyatının uygun olması,  10 gemilik filosu olan bir firmaya 5 yılda 25 bin Euro tasarruf sağlamaktadır diyen Transbosphor Denizcilik Gemi Makine İşletme Mühendisi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Mert Can, bu rakamın da minimum olarak hesaplandığını söyledi. Can, “Eğer Batı Afrika’da ya da Brezilya’da yenilemek zorunda kalsalardı bu rakam 50 bin Euro’ları aşacaktı. Bu ürün için 500 bin Euro’luk bütçe ile yola çıkılmış ve 650 bin Euro ile seri üretime 4 sene sonra geçilebilmiştir. Yatırımı sadece maddi açıdan almamalı, gerek yetişmiş personelin emekleri, gerek yetişmekte olan personelimizin azmi bizi birçok gereksiz yatırım maliyetinden kurtarmıştır. Kaptan Mustafa Can’ın öngörüleri sayesinde piyasaya uygun bir ürün üretilmekte bizim için riskleri azaltan bir faktör olmuştur” ifadelerinde bulundu.

halat atar

Dolu tüp ile 7 atış

Nuri Mert Can, ürettikleri pneumatic (mekanik) halat atarın, 200 bar’lık bir yüksek basınçlı tüp, özel bir vana, regülatör, atış haznesi, tetik mekanizması, namlu ve roketten oluştuğunu söyledi. Can,  “Pneumatic halat atar, gemilerde bulunması gereken halat atar cihazlarında bulunan tüm özellikleri karşılayarak ve hatta daha fazla özelliği barındırarak tamamıyla kullanıcı dostu olarak ön plana çıkmakta. Pneumatic halat atar ile en az 4 atış, dolu bir tüp ile toplam 7 adet atış yapılabilmekte. Tüp içerisinde bulunan hava bittikten sonra tüp, yüksek basınç kompresörü ile yeniden normal hava ile doldurulabilir. Özel olarak üretilmiş olan doldurma aparatı sayesinde roketler rahatlıkla doldurulabilir” ifadelerini kullandı.

“İş güvenliği açısından tercih edilmeli”

Pneumatic halat atar cihazının raf ömrünün sınırsız olduğunun altını çizen Can, cihazın 5 yılda bir veya 500 atıştan sonra bakımları yetkili servislere yaptırıldığı takdirde süresiz olarak kullanılabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi. Can, “Cihazın raf ömrü sınırsızdır. Vega, üretmiş olduğu Pneumatic halat atar için Module B ve Module D belgelerini alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Özellikleriyle diğer pyrotechnic halat atarlardan ayrılan bu ürünlerin iş güvenliği ve işçi sağlığı bakımından daha fazla tercih edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Pyrotechniclerin azaltılması için birçok Ar-Ge projesi geliştirdiklerini söyleyen Can,  “İşaret fişeklerinin kullanımının pneumatic sistemler aracılığı ile yapılması bunlardan birisidir. Portatif olarak kullanılabilen, daha az mesafelerde ihtiyaç duyulabilecek farklı bir atış cihazı ile can kurtarma ürünlerini daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu portatif ürün ile işaret fişeklerinin fırlatılması, can yeleklerinin bu şekilde atılarak daha uzağa gönderilebilmesi için de yeni ürünler geliştiriyoruz” diye anlattı.

“Türkiye kazandıkça hepimiz kazanalım”

Yerli proje geliştirmenin zorluklarının yanı sıra, birçok insanın bu proje için fedakarlık yaparak bir adım atılmasını sağladığını anlatan Nuri Mert Can,  yaptıkları işin bu alanda atılmış küçük bir adım olduğunu, ancak umalım ki, hem bizi hem de başkalarını koşmaya teşvik etsin ve Türkiye kazandıkça hepimiz kazanalım dedi. Can, “Başka bir projemizse, halat atarın düşük güçle, standart manevralardaki el incesi transferini kolaylaştırmak için, servis havasıyla halat iletimini sağlayacak bir varyasyonunu geliştirmek. Ar-Ge çalışmaları tüm hızla sürmekte. Şirket olarak, bir şirketin yürümesi için iki ayağa ihtiyacı olduğunun farkındayız. Biri üretimse bu ayakların, diğeri de AR-Ge’dir” diye anlattı.mertcan

“Tüm ithal halat atarları üretmeye talibiz”

Yerli üretici olarak Türkiye’nin bir yılda ithal ettiği 10 bin adet halat atarlarının tümünü üretmeye talip olduklarını söyleyen Can, aynı zamanda ihracata da başladıklarını ifade etti. Can, “Senelik satış hedeflerimiz birinci sene 5 bin adet ikinci sene 10 bin adet ve sonraki senelerde de 10 bin adet satış ve 5 sene sonrada senede 10 bin adet servis verme hedefimiz var. Escape sette ise çok daha iddialıyız senelik 30 bin adet satış rakamlarına ilk seneden ulaşacağız. El incesi atarda ise senelik 2 bin adet sabit satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Nuri Mert Can, yaptıkları pazar araştırmaları sonucunda karşılarına çıkan rakamların başta kendilerini şaşırtsa da, bu rakamların realitesinin, gerek son tüketicinin, gerekse aracıların bilgilendirilmesinden geçtiğini söyledi.  Cani, “Bir yeniliği kabul etmenin zorluğunun farkındayız. Bir farkındalık yaratma amacımızı hiç kaybetmeyerek ve daima bu politikayla ilerleyerek bu sayılara rahatça ulaşacağız” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim