SAL, Çin'e Yeni Nesil Ağır Yük Gemileri  Sipariş Etti

Denizcilik sektörünün önde gelen ağır yük ve proje yük taşıyıcılarından biri olan SAL Heavy Lift, Çin'in Wuhu Tersanesi ile dört yeni nesil ağır yük gemisi inşa sözleşmesi, iki gemi için de bir opsiyon daha imzaladığını duyurdu.

Orca Sınıfı olarak adlandırılan SAL ve ortak girişim ortağı Jumbo, gemileri açık deniz rüzgar müşterileri için uygun yeterlilikte özelliklerle tasarlarken en son çevresel hususları da dahil ettiklerini kaydetti.

2024 yılının ortalarından itibaren teslim edilmesi planlanan ilk iki gemi, Siemens Gamesa Yenilenebilir Enerji ile uzun vadeli bir taahhütte yalnızca açık deniz rüzgar türbini bileşenlerinin taşınmasında yer alacak.

Ek iki kardeş gemi, 2025'in ilk yarısında Jumbo-SAL-Alliance müşterilerine hizmet vermek için premium ağır yük nakliye pazarına girecek.

SAL Heavy Lift ve Harren Group'un Sahibi ve CEO'su Dr. Martin Harren, “Orca gemileri, küresel ağır yük taşımacılığında yeni standartlar belirlerken, hem teknik yetenekleri hem de modern iklim dostu tahrik sistemleri açısından yeni bir ölçütü de temsil ediyor.Gemiler, bugün mevcut herhangi bir ağır yük gemisinden çok daha üstün tüketim ve emisyon değerleri ile sınıflarının en verimli gemileri olacak.” diyor.

492 fit uzunluğa ve 89 fit kirişe sahip gemiler 14.600 dwt kapasiteye sahip.

Şirketlere göre, kompakt dış boyutlarına rağmen gemiler, sınıfının en büyük boyutlarına sahip kutu şeklinde tek kargo ambarına sahip. 10 t/m² kapasiteli ambar kapakları, 3.000 t kablo karusel gibi süper ağır güverte yüklerini istiflemek için kullanılmamak kaydıyla, gemiler ambarda aşırı yükleri barındırabilmekte ve açık ambar kapakları ile seyredebilmektedir.

 Bu gemi tipi için özel olarak tasarlanmış iki adet 800 tonluk Liebherr vinci, 1.600 tona kadar olan kargo maddelerini tandem olarak kaldırabilir.

Siemens Gamesa Renewable Energy Offshore Ulaştırma Projesi Yürütme Başkanı Thomas Mortensen, "Bu yeni gemilerin temsil ettiği esneklikten özellikle etkilendik. İşimiz karmaşık, hızlı küreselleşmenin yanı sıra türbin bileşenlerinin artan boyutu ve ağırlığı ile meydan okuyor.Esnekliğe duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazla ve Orcas, öngördüğümüz orta ve uzun vadeli ulaşım zorluklarından bazılarını karşılıyor" dedi.

15 knot hizmet hızında, gemiler, çok daha küçük boyutlu ve dişli MPP gemilerine benzer şekilde, günde 20 tondan önemli ölçüde daha az fuel oil tüketecek. Alternatif olarak gemiler, 6 tonda 10 knot gibi yavaş, ultra verimli bir hızda ticaret yapabilecek ve acil teslimatlar için maksimum 18.5 knot hıza ulaşabilecek.

Editör: CAHİT İSTİKBAL