Oturmayı Eziyet Haline Getiren Kuyruk Sokumu Ağrısı Teşhisi ve Tedavisi

Kuyruk sokumu kalçalar arasındaki vertebral kolonun dibinde bulunan üçgen kemikli yapıdır. Üç ila beş kemik parçasından oluşan eklemler ve bağlarla yerinde tutulur. Omurganın en alt kısmıdır ve Pelvis'i desteklemeye yardımcı olur. Kuyruk sokumu, omurganın son kısmıdır ve sakrum kemiğinin hemen altında küçük bir kemiktir. Birincisi hariç, genellikle birbirine kaynaşmış 3-5 küçük kemikten oluşur.

Ön kısım hafif içbükey ve arka bölüm hafif dışbükeydir. 5. sinir, ayrıca gluteus maximus ve koksigeal kasların yanı sıra anokoksigeal ligamanın bağlanmasını sağlayan kuyruk kemiğinden çıkmaktadır. Kuyruk sokumu ağrısı uzman doktor gerektiren hatalı tedavilerde komplikasyonlara yol açan bir hastalıktır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Koksidinin birincil semptomu ağrıdır. Özellikle otururken ve geriye yaslanırken basınca karşı artan hassasiyet yaşayabilirsiniz. Kuyruk kemiğinizin etrafındaki alan ağrıyor olabilir. Koksikinezi bacakları aşağı çeken ağrıya neden olabilir. Cinsel ilişki veya bağırsak hareketleri sırasında ağrıya da katkıda bulunmaktadır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kuyruk kemiğine uzun süreli baskı yapan aktiviteler, örneğin ata binmek ve sert yüzeyde uzun süre oturmak ağrının başlamasına neden olabilir. Bu nedenlerden kaynaklanan kuyruk kemiği ağrısı genellikle kalıcı değildir, ancak iltihap ve semptomlar yönetilmezse ağrı kronikleşebilir.

Koksikinezi olan kişiler çoğunlukla, bel ağrısı, ağrı radyasyonu veya ağrının başka bölgelere yönlendirilmesi olmadan koksiks içinde ve çevresinde ağrıdan şikâyet ederler. Bununla birlikte, bel ağrısının kuyruk kemiği ağrısı olan bireylerde genel popülasyona göre, özellikle ucu ileri doğru eğik olan bir koksiksi olanlara göre daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Durum kadınlarda daha yaygındır, genellikle lokal doğrudan travma, arkaya düşme veya doğum yapma neden olur. Nadir durumlarda, bir enfeksiyon veya tümör de koksiks de ağrıya neden olabilir.

Klasik olarak, bu ağrı oturma ile ilişkilidir ve oturmuş bir pozisyondan kalkarken daha kötüdür. Ayakta durma veya yürüme ile rahatlatılabilir. Ağrı kabızlık ile daha kötü olabilir ve bağırsak hareketinden sonra daha iyi hisseder. Ağrı da cinsel ilişki ile ortaya çıkabilir. Diğerleri bacaklarına veya bir kalçasına oturduklarında ağrılarının hafifletildiğini bildirebilirler. Kuyruk kemiğinde, ligamanları şişirebilen veya koksiks veya sakrum bağlantısına zarar verebilecek bir düşüş muhtemelen en yaygın nedendir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Teşhisi

Bir doktor tarafından muayene sırasında, kuyruk kemiği üzerindeki alan, bazen ağrılı saç foliküllerinin bir pirowidal kisti olup olmadığı kontrol edilir. Bu bölgede yerel şişlik ve hassasiyet olabilir. Ek olarak, bir kitle bir tümör veya kemik olabilir. Çoğu koksiks ağrısı vakası için, rektal olarak koksiksin doğrudan manipülasyonu ağrı üretir.

Kuyruk kemiği, kuyruk kemiği ağrısının ağrısı için klinik bir tanıdır ve görüntüleme çalışmaları değerlendirme ve değerlendirmede değerlidir. Radyografiler kırık veya belirgin yer değiştirme veya subluksasyon aramak için alınabilir. Oturmadaki radyografiler ve ayakta durma pozisyonları, normal radyografilerden daha faydalı olabilir, çünkü pelvik rotasyon ve koksiks açısının ölçülmesine izin verir. Ayakta röntgen ile ayakta durmak, hastaların %70'ine kadar anormal bulgular ortaya çıkarabilir. Beş ila yirmi beş derece dönme normaldir, bu nedenle hipermobilite yirmi beş dereceden fazladır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) inflamasyon gösterebilir ve BT veya kemik taraması kordomalar gibi patolojileri ekarte edebilir. Lokal anestezik enjeksiyonlarını kullanarak ağrıyı hafifletmek tanıda yardımcı olabilir. Kuyruk sokumu ağrısı ne kadar sürede iyileşir sorusunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte bu durum kişinin kuyruk sokumunda oluşan hasara göre değişiklik göstermektedir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi

Kuyruk kemiği ağrısı ile baş etmek zor bir süreç olabilir, ancak umarım ağrıyı noninvaziv olarak rahatlatacak bazı şeyler vardır.

● Doktorunuz bölgedeki iltihap ve şişmeye yardımcı olmak için NSAID'leri kullanmanızı önerebilir.

● Şişliği azaltmaya yardımcı olmak için bölgeye her gün birkaç kez soğuk paketler uygulamak. Ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için daha sonra ısı da ekleyebilirsiniz.

● Oturma duruşunuzu değiştirme - Sırtınızı sandalyeye ve ayaklarınız düz bir şekilde yere oturun ve ağırlığı kuyruk kemiğinizden çıkarın veya oturduğunuzda öne doğru eğin

● Alternatif olarak, oturma pozisyonundayken koksiks bölgesine uygulanan basıncı düşürmek için halka şeklinde bir yastık kullanın.

● Çok uzun süre tek bir pozisyonda oturmadığınızdan emin olun, ancak kalkın ve kuyruk kemiği alanındaki basıncı azaltmak için etrafta yürüyün.

Kabızlık veya bağırsak hareketinin ağrıya neden olduğunu veya ortadan kaldırdığını fark ederseniz, o zaman yeterli ağrıyı aldığınızdan ve muhtemelen bu zamanlarda ağrıyı azaltmaya yardımcı olacak bir dışkı yumuşatıcı aldığınızdan emin olun.

Cerrahi olmayan diğer yöntemler arasında hafif gerilmeler, bölgenin kayropraktik manipülasyonu ve ağrıyı bloke eden enjeksiyonlar bulunur. Bölgedeki ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek fizik tedavi ultrason teknikleri de vardır. Aylarca tedaviden sonra başka hiçbir şeyin yardımcı olmadığı ciddi vakalarda, ağrıdan tamamen kurtulmak için ameliyat gerekir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Ameliyatı

Cerrahi sadece nadir durumlarda ve sadece çok ciddi vakalarda düşünülür, ancak devre dışı bırakan ve operatif olmayan tedavilere cevap vermeyen kuyruk kemiği ağrısı çeken bazı hastalarda uygun olabilir. Genel olarak cerrahi, hipermobil bir segmentin çıkarılması veya tamamen çıkarılmasından (koksigektomi) oluşur. Bu seçenekler, koksiks instabilitesi (örn. Subluksasyon veya hipermobilite) ile gelişmiş dejenerasyonu olan kişilerde kullanılabilir ve yüzde 60-91 arasında başarılıdır.

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı

Birçok hamile kadın pelvik bölgedeki sırt ve ağrılardan şikayetçidir. Bunlar sadece farklı koksiks ağrılarıdır. Hamilelik sırasında kuyruk kemiğindeki ağrı, yaşanan en yaygın ağrı türüdür. Haftalar ilerledikçe fetus büyür.

Hamilelik süresince kuyruk sokumunda hissedilen ağrılar normal olarak karşılanır. Bunun sebebi bebeğin zaman geçtikçe büyümesi sebebi ile kuyruk kemiğine doğru itme görülmektedir. Bu itme eylemi, doğuma kadar geçen aylarda artması muhtemel olan belirli bir ağrı derecesine neden olacaktır. Bu ağrılar bazen doğum sonrasında devam etme durumu vardır.

Kuyruk sokumunda ağrı hissedildiğinde eğer ani bir parça kaynaklı değilse durum ciddiye alınmalı ve doktora gidilmesi gerekmektedir. Belirtiler görüldüğünde hastanenin ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurulması gerekmektedir. Teşhisin konması ve tedaviye başlanması için belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmemek gerekmektedir.

ADVERTORIAL

Editör: TE Bilişim