Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Diyetisyen Veysel Ciğerli, "Kahvaltıda tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesini yanlış buluyorum. Bunun sebebi çayın içerisinde bulunan ’tanen’ adlı maddenin demir emilimini azaltmasıdır. Bu sebeple sağlık açısından yumurta ve çay ikilisinin bir arada tüketilmemeli" dedi.

Güzel bir kahvaltı sofrası çaysız ve yumurtasız olur mu? Çoğu kişinin ’olmaz’ diye düşünürken, uzmanlar, ’Sofrada çay varsa yumurta, yumurta varsa çay olmasın’ diye uyarıda bulundu. Beraber tüketilmemesi gereken besin örnekleri veren uzmanlar, zayıflamak için yediklerimiz veya faydalı diye birlikte tükettiğimiz besinler tam tersi etki de oluşturabileceğine dikkat çekti.

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Diyetisyen Veysel Ciğerli, bu gerçeği örneklendirerek, "Meyveler sağlıklı besinler olarak değerlendirilse de birçok meyvenin aynı anda tüketilmesi kişiye hiçbir yarar sağlamayabilir. Hayvansal protein de hataların sık yapıldığı besin grupları içindedir. Bu sebeple, et, balık, tavuk ile süt, süt ürünleri ve yumurtayı ayrı tüketmeniz gereklidir. Soğan ile sarımsağı birlikte tüketmekten de kaçınılması öneriliyor. Bu ikilinin fazla tüketilmesi, ciltte lekelere, baş dönmesine ve midede hazımsızlığa yol açabiliyor. Çay ve kahvenin yemeklerle birlikte içilmesi ise alınan demir miktarını düşürüyor. Uzmanlar buradan yola çıkarak, bu içecekleri yemekten en az 45 dakika sonra içmeniz gerektiğini belirtiyor" dedi.

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta, demir içeriği ve vücutta emilimi açısından zengin bir hayvansal besin olarak değerlendirildiğini belirten Ciğerli, "Kahvaltıda tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesi ise yanlış bulunuyor. Bunun sebebi çayın içerisinde bulunan ’tanen’ adlı maddenin demir emilimini azaltması olduğu belirtiliyor. Bu sebeple sağlık açısından yumurta-çay ikilisinin bir arada tüketilmemesi öneriliyor. İki asidik besinin bir arada tüketilmesi, zehirlenme riskinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Yemeklerin yanında aynı anda tüketilen yoğurt ve turp, midede yanma ve ekşimeye yol açıyor. Bu durum beslenme ve sindirim açısından sorun anlamına geldiği için ayrı ayrı tüketilmeleri, vücudun yapısı açısından daha doğru bulunuyor. Yoğurtlu yemeklerin yanında sirke gibi ekşi gıdaların tüketilmesi de önerilmiyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha