Sarıyer Belediyesi ve Su Bilimleri Fakültesi ikili işbirliği ile yürütülen “Beyaz Martı Hijyen” Projesi kapsamında ilk ödüller verildi. 

Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuray Erkan Özden, Dr. Öğretim Üyesi Ş. Yasemin Tosun, Dr. Araştırma Görevlisi Hande Doğruyol Bayar ve Sarıyer Belediyesi Su Ürünleri Mühendisi Dr. İrem Köse Reis’in ziyaret ettiği işletmelerde mutfak, depo, servis alanlarında hijyen standartları ve çalışanların uyması gereken hijyen kuralları yerinde gözlemleniyor ve değerlendiriliyor. İşletmelerde görülen eksikler belirlenerek alınması gereken tedbirler, yapılması gereken çalışmalar konusunda işletme ve çalışanlar bilgilendiriliyor.

Halkın daha temiz ve güvenli şartlarda gıda tüketmesini ve işletmelerin hijyen kalitesini arttırmayı amaçlayan “Beyaz Martı Hijyen Projesi” Sarıyer’de başladı. Sarıyer Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan protokol sonucunda ilk olarak işletmelere bilgi verilerek projede yer almak isteyenler belirlendi. Katılan işletmelere “Su Ürünleri İşletmelerinde Gıda Güvenliği ve Kalite” başlıklı bir eğitim verildi. Eğitim sonrasında işletmeler ziyaret edilerek, hijyen standartları değerlendirildi ve 20 işletmeye 2020 yılı için “Beyaz Martı Hijyen Ödülü” verilmesi uygun görüldü. 

Kovid 19 hastalığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bilim insanlarının tavsiye ettiği deniz ürünlerinin İstanbul’daki en önemli merkezi Sarıyer. Deniz ürünü üretimi ve tüketimi konusunda pek çok işletmenin bulunduğu Sarıyer’de gıda güvenliğinin sağlanması ve koronavirüse karşı önlemlerini sürdürülmesi için Beyaz Martı Hijyen Projesi başlatılmıştı. Deniz ürünü restoranlarının hijyen kalitesini artırmayı amaçlayan Beyaz Martı Hijyen Projesi’ni İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile yürüten Sarıyer Belediyesi 20 işletmeyi sertifikalandırdı. Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen törende konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bundan sonra ruhsat verilecek restoranların Beyaz Martı Hijyen Projesi niteliklerini yetire getirmesi gerektiğini belirtti.

1.      Beyaz Martı Hijyen Projesi nedir?  Sarıyer Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan balık restoranları ve balık satış yerlerinde “Gıda Güvenliği ve Kalite” anlayışının iyileştirilmesi ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hasattan çatala kadar ki süreçte güvenli bir şekilde su ürünü tüketmesini sağlamak üzere başlatılmış bir projedir.
2.      Proje ile ne amaçlanmaktadır?
Sarıyer Belediyesi sınırları içinde bulunan balık restoranları, balık satış noktalarında hijyen koşullarının değerlendirilmesi ve su ürünlerinde gıda güvenliği ve kalite konusunda bilgilendirilmesi ve işletmelerin hijyen standardının yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
3.      Beyaz Martı Hijyen Projesinin hedef kitlesi kimlerdir? Kimler başvurabilir?
Projenin hedef kitlesi Sarıyer ilçe sınırları içinde bulunan tüm balık restoranları ve balık satış yerleridir. Bu projeye Sarıyer Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan Balık restoranları dışında balık satış noktaları ve teknelerde servis ve satış yapan birimler başvurabilir. Başvuru için Sarıyer Belediyesinden bilgi alınmalıdır.
4.      İşletmeler hangi kriterlere göre denetleniyor?
Bu işletmelerde başta mutfak, depo, servis alanlarında hijyen standartları ve çalışanların uyması gereken hijyen kuralları yerinde gözlenerek ve değerlendirilmektedir. İşletmede ürün giriş çıkış noktaları, uygulanan temizlik programları, atık yönetimi, Kovid -19 pandemisi Tamimi de dahil olmak üzere servis, sunum ve diğer koşullarda çalışanların ve müşterinin uyması gereken alınması gereken tedbirler değerlendirilmektedir.
5.      Projenin vatandaşlara katkısı nedir?
Bu proje ile vatandaş son derece besleyici değerlere sahip önemli bir gıda maddesini hem Kovid-19 salgınında bağışıklığını koruyabilmek hem de sağlıklı beslenmek adına sağlığını riske atmayacak şekilde hazırlandığından emin olduğu yerlerden su ürünlerini temin edecek, hem de bu güvenli üretimin yapıldığı yerlerde güvenli bir şekilde sosyal ortam bulabilecektir.
6.      Beyaz Martı Hijyen Ödülü için kriterler nelerdir?
Sarıyer Belediyesi ile işbirliği içinde Su Bilimleri Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nuray Erkan, Dr. Öğr. Üy. Yasemin Tosun ve Dr. Araş. Gör. Hande Doğruyol ve Su Ürünleri Mühendisi Dr. İrem Köse Reis tarafından yürütülmektedir. Projeye katılan işletmelerin çalışanlarına önce “Hijyen ve Kalite” eğitimi verilmekte, daha sonra işletmeler yerinde ziyaret edilerek üretimden depolama ve sunuma/satışa kadarki süreçte uyulması ve uygulanması gerekli gıda güvenliği gereklilikleri ile Kovid-19 sonrası uyulması gerekli tedbir/önlemler paketine göre değerlendirmeler yapılmakta kriterleri geçen ve uygulama sorunu olmayan işletmeler ödüle layık görülmektedir

Editör: TE Bilişim