Almanya kaynaklı tartışmalı bir çalışmaya göre .Avrupa'da insanların koronavirüsten toplu bağışıklığa çok yakın olabilecekleri ve daha önce düşünülenden çok daha fazla insanın önceden  enfekte olduğu belirtiliyor.

Almanya'nın ilk büyük salgının merkezindeki kasaba olan Gangelt'i inceleyen bilim adamları, insanların yüzde 15'inin zaten virüsle enfekte olmuş ve bağışıklık kazanmış olabileceğini keşfetti.

Koronavirüs semptomları göstermeyen insanlarda virüse karşı antikorlar bulunduğu tespit edildi.

Çalışmaya göre, "İnsanların yüzde 15'inde antikor varsa, Almanya'nın gerçek ölüm oranı yüzde 0,37 kadar düşük olabilir - mevcut seviyeden beş kat daha düşük olabilir."

Ancak çalışmada kullanılan metodoloji, bilim camiasındaki bazı kişiler tarafından sorgulanıyor.

Antikor testinin Sars-Cov-2 ile enfekte olmuş biri ile yakın zamanda aktif olan diğer dört koronavirusu olan birini ayırt edemeyeceği iddia ediliyor.

Örneklemenin her bireyi saymaması gerektiği, ancak hane başına sadece bir kişiyi sayacak şekilde ağırlıklandırılması gerektiği ileri sürülüyor.

Bunun nedeni, bir evdeki bir kişiye enfekte olması durumunda, geri kalanının da çok hızlı bir şekilde enfekte olması ve sonuçta yanlışlığa yol açması olarak gösteriliyor.

Editör: TE Bilişim