Ağır sırt çantalarını uygunsuz taşımanın fıtığa sebebiyet verdiği bildirildi.
Uygunsuz şekilde ve desteksiz ağır yük kaldırmak, bel ve boyun disklerinde yıpranmalara ve zamanla yırtılmalara sebep oluyor. Uzmanlar, okul çağındaki çocuktan çalışana kadar herkesin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Vücut ağırlığının yüzde 10’undan daha fazla ağırlık taşımanın fıtık riskini artırdığına dikkat çeken uzmanlar, sırt çantasının bilhassa okul çağındaki çocuklarda en sık karşılaşılan yüklenme olduğunu bildirdi.
Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Ağır sırt çantası taşımak, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem ve kas yapılarında zorlamalara sebebiyet verirken, bu da kasların gerilmesine, kötü duruş ve yürüyüş bozukluklarına ve ciddi sırt ve bel ağrılarının oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Sırt çantalarının uygun olmayan bir pozisyonda taşınması, omurgaya aşırı yüklenme, yükün büyüklüğü ve taşıma süresi de bir araya gelerek omurga üzerinde birtakım zararlara yol açabilir. Sırt çantaları doğrudan mekanik yüklenmeyle duruşu bozarak bel ağrısına sebebiyet verebilir" dedi.
Ağır sırt çantalarının her iki omuzdan geniş ve destekli omuz askılarıyla birlikte düzgün bir şekilde taşınması gerektiğini ifade eden Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Omurgalara binen fazla yük, zamanla orayı aşındırarak bel ve boyun ağrılarına sebebiyet verebilir. Ağır yükler taşımaktan kaynaklanan ağrılar belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola-ellere yayılan bir ağrı mevcutsa boyun fıtığı olma ihtimalini düşünerek bir fizik tedavi doktoruna görünmeniz gerekir. Cerrahi tedavi gerektiren bir durum söz konusu değilse, hastalığın durumuna göre fizik tedavi, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, enjeksiyonlar ve manipülasyon (elle tedavi) yöntemlerinden bir veya birkaçı uygulanabilir" diye konuştu.
Bursa’daki merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarını manipülasyon yöntemiyle tedavi eden Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu tedavinin Türkiye’de az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını söyledi. Manipülasyonun hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğüne dikkat çeken Şahabettinoğlu, tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını kaydetti.
Manipülasyon tedavisi ile hastaların yüzde 98’inin iyileştiğini, sadece yüzde 2 vakada ameliyat gerektiğini belirten Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatın bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar ve büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerektiğini vurguladı.
Kaynak: iha