Sadace İstanbul'da 3 Bin Kişiye İş Firsatı

Bu kapsamda 21 Şubat"ta İstanbul'da başlayacak sertifika programıyla ilk adım atılacak. Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Ali Tezel, program koordinatörlüğünü yapacağı girişimle ilgili NTVMSNBC'ye bilgi verdi. Sertifika programına katılım bedeli 2.750+KDV lira

KEY ödemeleri, emeklilik formülleri ve sosyal güvenlik reformuna muhalefeti ile kamuoyunun yakından tanıdığı Tezel, vatandaşlardan günde 4 bin soru alıyor. Tezel, soruların ancak 50 tanesine yanıt verebildiğini söylüyor: Resmi kurumlardan gelen cevapları bile bana gönderip "doğru söylüyor mu" diye soruyorlar. Beni bir nevi ombudsman gibi, doğrulatma makamı olarak görüyorlar. TİEM Eğitim ve Danışmanlık tarafından hayata geçirilecek Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı�nın Danışmanı Serdar Salman da iddialı: Yetişsin, hemen işe alabilirim diyen en az 500 firma var. Bu alanda hizmet ve bilgi bekleyen binlerce kurum ve onbinlerce vatandaş var.

Yedi hafta sürecek olan sertifika programına Ali Tezel'in yanı sıra Resul Kurt, Mustafa Kuruca, Mehmet Koçak gibi çok sayıda uzman, eğitmen olarak katılacak. Tezel'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Sosyal güvenlik uzmanlığı eğitimi ile neyi amaçlıyorsunuz?

İstanbul'da 3 bin kişi iş bulacak

Bu işi sırtlanmak zorunda hissediyoruz kendimizi; toplum adına söylüyorum bunu. Sertifika programının şöyle bir yararı olacak. İstanbul için söylüyorum, 3 bine yakın kişi iş bulacak. Toplumun ihtiyacı olan sosyal güvenlik doktorları yetiştireceğiz diyebilirim. Çünkü toplumun buna ihtiyacı var. Toplumun işe de ihtiyacı var. Hem işsizliğe bir nebze olsun çözüm bulmuş olacağız hem de elimizden geldiği kadar topluma sosyal güvenlik ve iş hukuku konusunda ehil, gerektiğinde sistem üzerine düşünüp, sitemin yanlışlarını görebilecek insanlar yetiştirmek istiyoruz.

Özel sektörün ihtiyacı var

Sosyal güvenlik konusunda sadece işçiler, çalışanlar değil, yaklaşık 1.5 milyona yakın vergi mükellefi, şirket ortağı dediğimiz işletmeler ve çalışanları da bu konuda yeterli bilgiye sahip değiller. Hem işverenlerin hem çalışanların hem de devletin sosyal güvenlik konusunda bilgili, deneyimli sosyal güvenlik uzmanlarına ihtiyacı var. Bu ihtiyaç nedeniyle ülkemizde eski
SSK emeklileri, Çalışma Bakanlığı emeklileri, müfettiş emeklileri ya da istifa edip ayrılanlar bu işi resmi ya da gayri resmi olarak yapıyorlar.

Sosyal Güvenlik Uzmanlığı sertifika programına desteğiniz nasıl olacak?

Başarı sertifikası alanlar üye kabul edilecek

Bu konuda da vergi mükellefi olan birçok kişi Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Çalışma Bakanlığı memuru var. Piyasada mali müşavirlik yapıp ayrılanlar da var. Bunları örgütlemek için Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği'ni kurduk. Bu arada topluma doğru bilgi verecek şekilde eğitmek için de sosyal güvenlik uzmanlığı yetiştirilmesi için TİEM Eğitim& Danışmanlık'ın program koordinatörlüğü teklifini kabul ederek sertifika programına destek oluyoruz. Sertifika programı sınavı da içerecek, hem katılım hem de başarı sertifikası olacak. Başarı sertifikası alanları derneğimize üye olarak kabul edeceğiz. Derneğimiz üyelerinin de nitelikli kişilerden oluşmasını sağlayarak toplumu doğru yönlendirme hizmetine katkı yapamaya çalışacağız. Bir soruya cevap veriyorsunuz, verdiğiniz cevabın doğruluğu konusunda saatlerinizi harcıyorsunuz. Çünkü doğru söylüyor diyecek bir başka kişi
yok. Ben istiyorum ki, bunu doğrulayabilecek kişiler de olsun.

Vatandaşlardan size günde kaç soru geliyor, ne kadarına yanıt verebiliyorsunuz?

Günde 4 bin soru geliyor

Ben vatandaşlarımızdan gelen soruların yüzde birine ancak cevap verebiliyorum diyebilirim. Günde yaklaşık 3 bin mail alıyorum, telefon ve fakslarla beraber bu sayı yaklaşık 4 bini buluyordur ama ben bunların en fazla 40 veya 50"sine cevap verebiliyorum. Cevap verme imkânım da
yok çünkü bir insanın kapasitesi belli, konuşabileceğim dakika belli, beynini çalıştıracağı zaman belli.

İlköğretimde ders olmalı

Bu toplumun sosyal yaralarından birisi bana göre şu: İnsanların şu anda hem sosyal güvenlik hakları hem de sosyal güvenlik borçları hem de iş hukukundan kaynaklanan borç ve alacakları konusunda bilgiye ihtiyaçları var. Bunun da çeşitli yollarla gidermeye çalışıyorlar ama sağlıklı bilgiye ulaşıklarına hiçbir zaman emin olamıyorlar. Sosyal güvenlik hep hayatın içinde. Biz doğmadan başlayıp biz vefat ettikten sonra da devam eden süreçte bir sosyal güvenlik sisteminin içindeyiz. Hayatımızın üçte ikisi, günümüzün yarısı iş yerlerinde geçiyor. Buna rağmen ne sosyal güvenlik haklarımız ne de iş hukukundan kaynaklanan işçi-işveren haklarımız ve borçlarımız konusunda eğitim hayatımızın herhangi bir evresinde bizlere eğitim verilmiyor. Bugün en azından ilköğretim 8. sınıfta haftada birkaç saatlik çalışma hayatı konusunda ders olmalı ki, insanları çalışma hayatının hak ve borçları üzerine hazırlayabilelim.

Sizi bir tür sosyal güvenlik noteri olarak görüyorlar...

Beni obdusman gibi görüyorlar

Resmi kurumlardan gelen cevapları bile bana gönderip "doğru söylüyor mu" diye soruyorlar. Beni bir nevi ombudsmanlık gibi doğrulatma makamı olarak görüyorlar. Kamu kurumlarına bile bu konuda güvenmiyorlar. Mesela bugün Adana'dan üç vatandaş aradı. Normalde emekli olmaları gerekiyor ama Bağ-Kur'daki yetkililerin -cahilliklerinden diyelim- 1979 yılındaki kanunu bilmedikleri için bu kişileri emekli etmemişler. Onlar da mahkemeye gitmek zorunda kalmışlar. Sosyal Güvenlik Kurumu, toplum ile en çok mahkemelik olan kurum. 2008 yılında 350 bin dava açılmış Sosyal Güvenlik Kurumu'na. Yani bir kamu kurumuna vatandaşın 350 bin dava açması akla hayale sığacak bir şey değil.

Siz bu noktaya nasıl geldiniz? Arkadaşlar espiriyle karışık şöyle bir şey söylüyorlar sizin için: Burcunu söyle, Ali Tezel sana ne zaman
emekli olacağını söylesin.
Doğru vallahi! Vatandaşlardan gelen ne zaman
emekli olurum sorusuna astroloji haritasına bakarak cevap veriyorum. (Gülüyor) Ceplerimden birinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yıllarca çalışmanın verdiği birikim var. Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler bölümü mezunuyum. Mezun olduğumda kendimle ilgili konulara cevap verebilecek durumda değildim. Çünkü teorik eğitim ile pratik eğitim çok farklı. Eski Sosyal Sigortalar Kurumu'na müfettiş olarak başladığımda da ilk iki yıl yoğun bir eğitim ve uygulamayla geçti. Ancak üçüncü yılın sonunda kendimi birazcık yeter seviyede görüyordum. Burada da herhangi bir üniversiteden mezun olup artık ben sosyal güvenlik konusunda bu işi yapabilirim diyecek kişilerin oduğunu zannetmiyorum.

Sosyal güvenlikle ilgili neden bu kadar çok kafa karışıklığı, yanlış yönlendirme, yanıtsız soru var?

Eski mevzuat 90 yıl boyunca uygulanacak

Hemen hemen iki yılda bir sosyal güvenlik reformu yaşıyoruz. İki yılda bir kanunun değişmesi, mevzuatın değişmesi, bu işle uğraşanları bile ambale edecek duruma getiriyor. Şu anda yeni reform yaptık ama eski mevzuat 90 yıl boyunca uygulanacak. Eski mevzuat dediğimiz 6o yıllık mevzuat. Sosyal güvenlik uzmanıyım diye ortaya çıkacak birisinin 60 yıllık mevzuatı yemesi lâzım. 1979 yılında nasılda 1985 yılında nasıldı. 1993 değişikliği ne getirdi, 2001 değişikliğinde ne oldu, 1999 büyük reformuyla ne geldi? Bunları detayına kadar bilmesi lâzım ki soruları cevaplayabilsin.

SGK'da yeni mevzuata hakim birisini bulamazsınız

Yeni getirilen 5510 sayılı düzenlemeyle çok geniş kapsamlı sosyal güvenlik değişiklikleri oldu. İş hukukunu da etkiledi bu. SGK'da bile bunları da en ince ayrıntısına kadar bilecek, yeni mevzuata hâkim birisini bulamazsınız. 30 milyon kişi hastane kapılarında kalacak diye uyarıda bulunduk. Bakın, genelge hâlâ çıkmadı. Bu ülkede 30 milyon kişi GSS'li olduğunu bilmiyor. Ayda 30 milyon prim ödemek zorunda olduğunu da bilmiyor. Bununla ilgili genelgede hâlâ çıkarılmadı. Sistem hâlâ eski sistemmiş gibi devam ediyor. 29 Mart"a kadar da devam ettirilebilir böyle.

Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı�nı 21 Şubat'ta hayata geçirecek TİEM Eğitim Danışmanlık Şirketi Eğitim Danışmanı Serdar Salman
NTVMSNBC'ye programla ilgili şu bilgileri verdi:

Hak eden uzman olacak

Sadece İstanbul'da yaptığımız araştırmalara göre 3 bin sosyal güvenlik uzmanına ihtiyaç var. Hali hazırda, şu anda, yetişsin hemen işe alabilirim diyen en az 500 firma var. Bu alanda hizmet ve bilgi bekleyen binlerce kurum ve onbinlerce vatandaş var. Hak eden uzman olacak, kursu bitirip herkes uzmanlık sertifikası almaya hak kazanamayacak. Ali Tezel tarafından kurulan uzman eğitmen kadrosu ile verilecek olan uzmanlık sertifika programı, katılımcılara eğitimden sonra yapılacak sınavlarda eğitmenlerin belirleyeceği puanlara göre sertifikalar verilecek. Program sonrası 1. sınavda sadece sertifika, 2.sınavdan sonra ise uzmanlık sertifikası verilecek. Uzman olan katılımcılara başarı durumlarına göre Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği'nin onaylandığı Sosyal Güvenlik Uzmanı kimliği verilecek.

Kimler sosyal güvenlik uzmanı olabilecek?

Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı katılımcı profili şöyle:

* Kurum Yöneticileri,

* İnsan Kaynakları Yöneticileri ve Uzmanları,

* Personel Yöneticileri ve Uzmanları

* Muhasebe Yöneticileri ve Uzmanları,

* Halkla İlişkiler,

* İşletmeciler,

* Sosyal Güvenlik Konusunda Profesyonel Danışman Olmak İsteyenler,

* Meslek Değiştirip Sosyal Güvenlik Uzmanı Olmak İsteyenler,

* Sosyal Güvenlik Uzmanı Olmak İsteyenler

Sertifika programının ayrıntıları için sertifika.tiem.com.tr adresine bakılabilir.

Editör: TE Bilişim