Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, kuruluşun 40. Yıl dönümünde, kampanya odaklarını, çıkmaza girmiş BM iklim Görüşmeleri yerine, kirliliğe neden olan şirketleri çevre suçları ile yüzleşmeye kaydırdıklarını söyledi. Greenpeace’in en son k

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, kuruluşun 40. Yıl dönümünde, kampanya odaklarını, çıkmaza girmiş BM iklim Görüşmeleri yerine, kirliliğe neden olan şirketleri çevre suçları ile yüzleşmeye kaydırdıklarını söyledi. Greenpeace’in en son kampanyaları Nike, Puma ve Adidas gibi Çin’in nehirlerini kirleten spor markalarını hedef aldı. Bu markalar kampanyadan sonra Greenpeace’in isteklerini yerine getireceklerini açıkladı. Greenpeace bu markaların 2020’ye kadar tamamen zehirli maddelerden arınmış olmasını talep ediyor. Dünyaca tanınmamış markalara ise, bu markaların bağlı olduğu şirket toplululukları üzerinden tüketici baskısı kurmak hedefleniyor. ABD Koch ailesi bu topluluklardan birisi. Bu sektöre yönelik strateji geliştirmek için de mali kaynak ayrılmış durumda. BM iklim müzakereleri, Kopenhag’ta 2009’da yapılan dünya önderlerinin bağlayıcı  nitelikte seragazı salımını azaltmayı yasal olarak kabul etmediği buruk zirveden sonra, beklenen anlaşmayı sağlayamadı. Naidoo, “BM süreci karışımın hala önemli bir parçası, ancak kampanya önceliklerimiz değişti. BM’ye verdiğimiz ağırlığı çalışanın ayırdığı zaman ve kampanya kaynakları bakımından en az %50 azalttık” dedi. Bu senenin sonunda Durban’da yapılacak olan BM iklim konferansında bir anlaşmaya varılması artık beklenmiyor.

Ancak küresel ısınma bütün hızıyla sürüyor. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'ne göre, Kuzey Buz Denizi'nde deniz buzunun kapladığı alan uydu kayıtlarının başladığı 1979'dan beri ikinci en düşük seviyesinde. 2007 yılı 4,14 milyon kilometre kare ile en düşük ölçümün kaydedildiği yıl oldu. 10 Eylül Cumartesi günü, toplam buzla kaplı alan 4,35 milyon kilometrekare ile 2007 yılının sadece çok az üzerindeydi.

Uluslararası Rüzgar Enerjisi Konferans ve Fuarı (WindPower Turkey 2011), İstanbul’da Polat Renaissance Otel’de başladı. İki gün sürecek olan fuar ve konferans, yenilenebilir enerji sektörünün önemli şirketlerini de bir araya topladı. İyi haber Avrupa Rüzgâr Enerjisi Kurumu EWEA'nin başkanı Christian Kjaer'e göre  enerji üretiminde ilk üçe girebilmesi için önünde engel olmayan Türkiye, rüzgar enerjisi yatırımcıları için öngörülebilir ve cazip bir pazara sahip. Rüzgar Enerjisi Türkiye 2011, rüzgar enerjisi endüstrisindeki potansiyel büyümesinin farkında olan Türk ve uluslararası rüzgar enerjisi sektörü liderleri için de resmi bir toplantı halini aldı. Rüzgârda atılım yapma zamanı.

Rüzgâr devrimine rağmen, tehlikeli nükleer hayaller sürüyor. Fukuşima felaketi akıllı ülkelerin kademeli olarak nükleerden vazgeçmesine neden oldu ancak bazı pervasız ülkeler 2030 yılına kadar toplamda 100'ün üzerinde nükleer reaktör inşaası planlıyor. Japonya’daki Fukuşima felaketine ve Almanya, İsviçre ve İtalya’nın nükleerden kademeli biçimde çıkma kararlarına rağmen dünya genelinde nükleer planlar devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre şu anda 62 nükleer reaktörün inşası devam ediyor, 2030 yılına kadar inşası planlanan reaktör sayısı ise 149. İyi haber, bu rakamlardan çok daha fazlası kapanacak ve nükleer endüstri dünya genelinde gerileyecek. Nükleer reaktör inşa eden ve inşası planlayan ülkelerin başını Çin, Rusya ve Hindistan çekiyor. Avrupa'da genelde eski Doğu bloğu ülkelerinin veya materyalist teknokratik ve modernist ülkelerde halkın tepkisine rağmen antidemokratik biçimde nükleer planlar yapılıyor. Bu planlari yapan Türkiye'deki hükümet acaba kendini nasıl tanımlamak ister?

Japonya savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden MHI geçtiğimiz ay büyük çapta bir sanal saldırıya maruz kaldığını açıkladı. Saldırıda şirketin füze, denizaltı ve nükleer santral üretimine ilişkin verilerinin hedef alındığı belirtildi. Şirket seksenden fazla sunucusuna yerleştirilmiş bilgisayar virüsünün tespit edildiğini, ancak herhangi bir hassas verinin sızdırılmış olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığını açıkladı. Japon savunma bakanlığı MHI şirketinden olayla ilgili kapsamlı bir inceleme başlatılmasını istedi. Japon televizyon kanalı NHK, MHI şirketini hedef alan sanal saldırıda Nagazaki'deki bir gemi inşa birimi; Kobe'deki deniz altı ve nükleer santral parçası üreten bir fabrika ve Nagoya'daki bir diğer üretim üssüne dair verilere ulaşılmaya çalışıldığını belirtti.

İzmit’te Posco demir çelik fabrikasını istemeyen bölge halkı kefenli bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Halk Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan Güney Kore kökenli Posco demir çelik fabrikasını istemiyor. Eyleme çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da katıldı. Kefen giyen kadın ve çocukların da aralarında olduğu çok sayıda vatandaş, yere uzanarak fabrikayı protesto etti. Burada kurulan halk kürsüsünde konuşan vatandaşlar, yaşanacak kanser riskine ve fabrikanın kurulacağı alanların tarım ve konut alanı olmasına rağmen fabrika kurulması için Posco’ya verildiğine dikkat çekti. Posco demir çelik fabrikasının temel atma töreni, 28 Eylül’de gerçekleştirilecek, ancak halk karşı.

Nükleersiz, iklim değişikliğinin önlendiği, yeşil ve barış dolu bir gelecek diliyorum. Esen kalın.