Rusya, ‘Kanal İstanbul’a yönelmeyecek, Boğaz ve boru hattında ısrar edecek

Rusya’nın resmi haber ajansı RIA Novosti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Kanal İstanbul” projesinin Moskova’yı Boğazlara ve petrol-doğalgaz boru hatları düşüncesinden vazgeçtirmeyeceğini duyurdu.

Rusya’da yönetime yakın enerji uzmanı Konstantin Simonov görüşüne dayanılarak verilen haberde Moskova’nın bölgede inşa etmeyi planladığı Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattından vazgeçmediği gibi, doğalgazda da “Güney Akım” projesinin tüm ciddiyetiyle gündemde kalmaya devam ettiği vurgulandı.

Türkiye ile Rusya arasında son iki yıl görüşme masasında bulunan Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesiyle ilgili tek bir kelime bile edilmeyen haberde şöyle denildi: “Rusya, daha 2007 yılında Boğazlara alternatif Burgaz-Dedeağaç ‘Trans-Balkan Pipeline B.V.’ petrol boru hattını Bulgaristan ve Yunanistan ile görüşerek inşa edilmesini kararlaştırmıştı. Geçen birkaç yıl projenin rafa kalktığı izlenimi verse de Moskova Türkiye boğazlarına alternatif petrol boru hattından vazgeçmiş değil. Enerji söz konusu olduğu zaman kimi durumlarda jeopolitik hesaplar ekonomiye kıyasla öncelikli olmak zorundadır. Rusya’nın enerji kaynakları ihracat yollarını büyük ölçüde Türkiye üzerine yönlendirmesi ileride Türkiye’nin de problem çıkartan Ukrayna olmayacağı garantisi vermiyor. Bu yüzden petrolde Burgaz-Dedeağaç, doğalgazda ise “Güney Akım” Kanal Istanbul fikrine rağmen planlandığı gibi hayata geçirilmeye devam edilecektir. Rusya Güney akımı inşa etmemeye karar verirse yakın gelecekte Nabucco rakip olarak bölgede karşımıza çıkacak.”

Trans-Balkan hattı tarih olur

Troyka Diyalog uzmanı Valeriy Nesterov da, Kanal İstanbul’un gerçekten inşa edilmesi durumunda Trans-Balkan petrol boru hattının aşırı maliyet yüzünden tarih olacağını söyledi. Doğalgazda Güney Akım projesinde durumun farklı olduğunu vurgulayan Nesterov, “Rusya’nın Karadeniz kıyısında likit gaz tesisi yok. Bu yüzden Rusya’nın Güney akım projesinden Kanal İstanbul inşa edilse de inşa edilmese de vazgeçme lüksüne sahip değildir” dedi.

Editör: TE Bilişim