Rusya, AB yasağı nedeniyle petrol üretimini %20 düşürmek zorunda kalacak

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Avrupa Birliği'nin Rus petrol ürünü sevkiyatlarına yönelik ithalat yasağı başladığında, Rusya petrol üretimi gelecek yıl %20 düşecek.

Paris merkezli ajans Perşembe günü yaptığı açıklamada, üretimdeki kademeli aylık düşüşlerin bu ay Kremlin'in petrol rafinerisini kesmesiyle başlayacağını ve ambargo yürürlüğe girdikçe hızlanacağını söyledi.

IEA, son aylarda üretimde sağlıklı bir toparlanma olmasına rağmen, 2023'ün başında günde 2 milyon varile yakın kapatma görmeyi bekliyor.

Brent ham petrolü (BZ=F) %1.1 artışla varil başına 98.43$'a yükselirken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü (CL=F) de %1.1 artışla 92.96$'a yükseldi.

AB, 5 Şubat 2023'te kısıtlama yürürlüğe girmeden önce Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını finanse etmek için kullandığı gelir akışlarını kesmek amacıyla Rusya'dan ham petrol alımlarının çoğunu 5 Aralık'tan itibaren durdurmaya hazırlanıyor.

Son üç ayda, Rusya'nın petrol üretimi arttı ve ülke ham petrol akışını AB'den Asya'ya yönlendirirken, artan yerel petrol işleme ve güçlü ihracat nedeniyle geçen ay günde yaklaşık 10,8 milyon varile ulaştı.

Planlanan AB yasakları nedeniyle günde yaklaşık 1 milyon varil Rus ürünü ve günde 1,3 milyon varil ham petrolün yeni evler bulması gerekeceğini tahmin ediyor.

Temmuz ayında, Rus petrol üretimi savaş öncesi seviyelerin sadece 310.000 varil altındayken, toplam ham petrol ihracatı günde 580.000 varil düştü. Bu, daha düşük fiyatlar ve hafifçe azaltılan hacimler sayesinde ülkenin bir önceki ay 21 milyar dolardan 19 milyar dolara düşen petrol ihracat geliri elde ettiğini gördü.

Ajans ayrıca, artan gaz fiyatları tüketiciler arasında “önemli” gazdan petrole geçişi teşvik ettiğinden, bu yıl için petrol talebi büyüme tahminini de yükseltti.

IEA, aylık petrol raporunda, "Doğal gaz ve elektrik fiyatları, bazı ülkelerde gazdan petrole geçişi teşvik ederek yeni rekorlara yükseldi" dedi.

Bu haftanın başlarında, tüketimi kısmaya yönelik bir Avrupa acil gaz planı yürürlüğe girdi ve AB üye ülkelerinden Rusya'da olası bir kesintiye hazırlanmak için bu kış gönüllü olarak gaz kullanımını %15 oranında azaltmalarını istedi.

Hareket tüm haneleri, enerji üreticilerini ve endüstriyi etkileyecek. Önlemler başlangıçta isteğe bağlı olsa da, teklif, arz durumunun önemli ölçüde bozulması durumunda zorunlu bir tetikleyici içeriyor.

IEA'ya göre, ticaret bloğunun Ağustos 2022'den Mart 2023'e kadar gaz tüketimini azaltma taahhüdü, önümüzdeki altı çeyrek için petrol talebini günde yaklaşık 300.000 varil artıracak.

Editör: CAHİT İSTİKBAL