Rusya'nın Karadeniz'deki en büyük limanı olan Novorossiysk de 2000 yılında kurulan TRANSMARINE BSS şirketler grubuna bağlı TMBC LOGISTICS LTD , aynı zamanda 12-13 Mayıs 2011 tarihinde 6.kez düzenlenecek   olan “Novo 2011 Uluslararası Gemi Brokerleri ve Gemi Armatörleri Konferansı” na da ev sahipliği yapacak. Biz de TMBC LOGISTICS LTD. Şirketi Türkiye temsilcisi Kapt. İlhan Özen İle görüştük.


Bize TMBC Logistics Ltd firmasını anlatabilir misiniz İlhan Bey?

Şirket genel olarak Rus/BDT proje taşımacılığı piyasalarına “freight forwarding” ve “port forwarding” hizmetleri verilmesi hedefiyle Transmarine BSS şirketler grubunun bir parçası olarak 2009 yılında kuruldu. Bugün, bağımsız bir freight forwarder olarak, genellikle Türkiye/Rusya ticaretine büyük önem veren Türk müşterileri kapsayacak şekilde faaliyet alanını genişletmektedir.

Şirketinizin başlıca faaliyet alanları nelerdir ?Türkiye temsilcisi olarak, sizin rolünüz nedir ?

Şirket %100 Rus sermayesine sahip olduğu için, özellikle İzmir-Derince ile Novorossiysk arasında karışık/parça yük taşımacığı hizmetini geliştirerek Türkiye/Rusya arasında genel/proje taşımacılığına yoğunlaşmaktadır. Rus parterimiz, 2011 Ocak ayı itibarıyla Güney Rusya’yı (Novorossiysk)-Kuzey Adriyatik (Ravenna) ile Türkiye’nin Marmara limanlarını birbirine bağlayan bir taşıma hattını hizmete sunmuş bulunmaktadır. Şimdilik iki (2) haftada bir verilmesi planlanan bu servisimizi, hem “Ravenna/Marmara” hem de “Marmara/Novorossiysk” hatları çerçevesinde Türk müşterilerimize en iyi şekilde tanıtmak başlıca amacımız olacaktır.

Her türlü lojistik hizmetini sağlıyoruz diyebilir misiniz ?

Uzmanlık alanımızı öncelikle proje yüklerinin lojistiğine dayandırdığımızı vurgulamak istiyoruz. Transmarine BSS ve TMBC Logistics Ltd bu noktada uzun süreli olarak rekabet güçlerini korumuş olup bu alanda sahip olduğumuz bilgi ve tecrübe müşterilerimizin taleplerini karşılamaktadır Buna karşın, yakın tarihlerde yükselen trend dolayısıyle, Rusya/BDT’ye yönelik konteyner lojistiği alanında da giderek daha fazla meşgul oluyoruz.

Servisiniz hangi ülkeleri kapsıyor ? Türkiyenin sizin için önemi nedir ? 

 Türkiye, Rusya’nın Krasnodar Bölgesiyle iş yapan 2. büyük ticari ortak ve aynı zamanda Orta Asya’daki eski Sovyetler Birliği ülkelerine (Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, vs.) ihracat gerçekleştiren belli başlı ülkelerden biri durumundadır. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının 1998 yılından itibaren yavaşlamasına karşın, bilhassa Rusya’da artan talep nedeniyle çeşitli inşaat malzemeleri ve makineler ile ilgili olarak önemli bir ihracat akışının olduğunu gözlemliyoruz. Bu durum, Rusya’nın Güneyinde çeşitli endüstrilerin yenilenmesi amacıyla uygulamaya konulan bir takım programlardan kaynaklanmaktadır.

Bize göre Kuzey Amerika ve Uzak Doğudan Rusya’nın Karadeniz limanları arasında okyanus aşırı parça yük taşımacığı hizmetleri için tek köprü durumundaki İzmir ve Derince merkez limanlarının (transit limanlar) geliştirilmesiyle Türkiye’nin bilhassa bu konuda bir rol oynaması beklenmektedir. İzmir ve Derince’den Novorossiysk’e verdiğimiz ara nakliye hizmeti, örneğin Houston veya Shanghai’dan Sochi veya Novorossiysk’e proje yükleri ve makineler göndermek isteyen müşteriler için büyük bir kolaylık  sağlamaktadır.

Hangi özellikler sizi diğer firmalardan ayırmaktadır ?  Yani neden sizi tercih etmeliler ?

Karşılaştırma yapıldığında bizim sağlamış olduğumuz avantaj hiç kuşkusuz Rusya/BDT piyasalarındaki deneyimimizden kaynaklanmaktadır. Bunun yanısıra, biz kendi MPP (çok amaçlı) filosuna sahip birkaç küçük freight forwarder’den biri durumundayız. Taşımaları kendi gemilerimizle oldukça rekabetçi navlun fiyatlarıyla gerçekleştirdiğimiz için bu konuda oldukça iddialıyız. Dolayısıyla, deniz sevkiyatı işini asla başkalarına ihale etmediğimizi söylememize gerek yok.

12-13 Mayıs 2011 tarihinde 6. kez düzenleyeceğiniz “Novo 2011  Uluslararası Gemi Brokerleri ve Gemi Armatörleri konferansı” hakkında görüşünüzü almak isterdik?  Bu konferansa ilgi göstermesi muhtemel  Türk katılımcılara ne söylemek istersiniz ?

TMBC Logistics Ltd. şirketi, Gelendzhik’te (Novorossiysk yakınlarındaki bir tatil beldesi) 6. defa, 12-13 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan bu etkinliğin Genel Sponsorudur. Geleneksel olarak, burası Rus, Türk ve Ukraynalı gemi brokerlerinin ve gemi donatanlarının buluştukları ve ticaret yaptıkları bir yer olup, bilhassa Rus/BDT sevkiyat piyasaları üzerinde yoğunlaşılan mükemmel bir ticari platformdur. Taşımacılık bakımından bölgesel bir güç haline gelen ve sahip olduğu kapasite nedeniyle küresel olarak Rusya’nın önemi artmaktadır. Türk şirketleri Novo 2011 etkinliğine katılarak oldukça faydalı ve ilginç bağlantı olanaklarıyla karşılaşacaklardır. Ayrıca Novo etkinliklerini geçen yıllarda kimlerin ziyaret ettiğini görmek için www.novo.tmbss.ru Konferans internet sitesini ziyaret etmenizi de öneririm.

Son olarak geleceğe dair TMBC Logistics Ltd firmasının planları nelerdir? Gelecekte kendini nerede görüyor?

Hemen gerçekleştirilmesi gereken planlar tamamen “İtalya/Marmara” ve “Marmara/Rusya” parça yük hizmetlerimizle ilgilidir. Pazarlama ve ağ oluşturma konusunun oldukça zamanımız alacağı aşikardır. Yeni servisimizin tanıtımının  lokal olarak temsilciliğimiz önderliğinde olduğunu düşünüyorum. Ayrıca taşıyıcının sahip olduğu konteynerlerin de kısa sürede hizmete sokulacağını ve bunun Türkiye bazlı müşteri portföyümüzü de kapsayacağını ümit ediyoruz.

Novo 2009 Uluslararası Gemi Brokerleri ve Gemi Armatörleri Konferansı sırasında çekilen fotoğraflardan bazıları

TMBC LOGISTIGS LTD şirketi aynı zamanda 4-6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen logitrans lojistik fuarında stand kurarak Türkiye'yi ilk kez ziyaret etmişti.

 

Editör: TE Bilişim