Marina Tuzla’yı Denize Kavuşturacak

Sabiha Gökçen Havaalanı, İstanbul Park, Üçüncü Köprü bağlantı yolu, tersane ve üniversitelerin yoğunluğuyla yıldızı parlayan Tuzla, Başkan Şadi Yazıcı’nın geliştirdiği Marina projesi sayesinde artık denizle iç içe olan bir ilçe olarak anılacak.

BÜTÇEMİZİN EN AZ YARISI YATIRIMA

Şu anda devam eden 15 civarında yatırımınız görünüyor. Kaynak sıkıntısı çekiyor musunuz?

- Biz 250 bine yakın nüfusu olan bir ilçeyiz. Ancak potansiyelimiz ve vizyonumuz nüfusumuzla kıyaslanmayacak derecede önemlidir. Bütçemizin yüzde 50’sini yatırama harcıyoruz. Yıllık yatırımımız 80 milyon liraya yaklaşıyor. Yatırımlarımızı yüksek tutarak iz bırakmaya çalışıyoruz. Sosyal ve kültürel faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. İlçemizde şu anda aktif olan 7 üniversitemiz var. İki tanesi de yolda. YÖK’ten kuruluş kararları çıktı. Buradaki üniversiteler ile işbirliği anlaşmaları imzaladık.

Tuzla Tersanesi’nin durumu nedir?

Şu anda yağında kavruluyor. Tamirle götürmeye çalışıyorlar. Gemi yapımı az. Rekabetten olumsuz etkileniyorlar. İlçemizde oldukları için sıkça görüşüyoruz.

İşçi kazalarıyla gündeme geldiği için ilçenin imajına zarar vermiyor mu?

- Vermez olur mu! Bu konuları sıkça müzakere ediyoruz. Yeni geliştirdiğimiz Tuzla Marina Projesiyle imajımızı düzeltmeye çalışıyoruz. Bunun için çok uğraştım. Dubai gibi uluslararası pazarlarda marinamızı tanıtarak yabancı yatırımcı çekmeye çalışıyoruz. Üniversitelerimizin varlığına dikkat çektik, Tuzla Marinamızı planladık, eğitim köyü projemizi ortaya çıkarttık. Tersane olayını unutturmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Başardık da. İnşallah Tuzla bundan sonra bambaşka güzelliklerle anılacak.

Marinanın toplam yatırım bedeli ne kadar olacak?

- Marinanın aslında ölçeği çok büyük. Toplamda 300-350 milyon dolarlık bir yatırıma mal olacak. Kendi ölçeğimizde azımsanacak bir rakam değil bu ama projemiz çok enteresan. 350 milyon dolarla yap-şlet-devret modeliyle yapılan başka bir belediye projesi var mı şu anda bilemiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın yüzde 25 payı var. Dolgu alanı olarak büyük bir alan açtık. Bölge hafriyatı için önemli bir fırsat oldu. Proje alanımız çok sığ değildi. Fakat kazıkların çakılması ve diğer alt yapı işlemleri için ciddi maliyet gerektiren emek verildi.

2.500 KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

 Marina Projesi’nin 2 bin 500 kişilik istihdam sağlaması bekleniyor.

Tuzla’da oturanlardan mı alacaksınız?

- Kesinlikle öyle olacak. Önümüzdeki haftalarda projeyi yürüten firmalarla bir araya geleceğiz. Hangi meslek kolundan kaç kişiye ihtiyaç duyacaklarının bilgisini alıp şimdiden buna göre insan kaynağımızı geliştireceğiz. Sayı netleştikten sonra bize şimdiye kadar istihdam talepleri üzerinden bir değerlendirme yapacağız inşallah. Şimdiye kadar bize gelen bolca bir talep var zaten. Bu talepleri öncelikli olarak bu projemizde değerlendirmek istiyoruz.

TUZLA MARİNA MART 2015’TE AÇILACAK

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın vizyon projesi Tuzla Marina’da inşaat çalışmaları sürüyor. 2015 yılı mart ayında hizmete girmesi planlanan Tuzla Marina; 185 bin metrekare yeşil alanı da bünyesinde barındırıyor. 840 yat kapasiteli Tuzla Marina içerisinde 200 kapasiteli balıkçı barınağı, alışveriş, hizmet ve servis alanları, su oyunları eğlence parkı, seyir terasları, kafe ve restoranlar, parklar, çocuk oyun alanları, açık spor sahaları, yürüyüş yolları, gösteri alanları, konaklama alanı, kent meydanı ve 5 bin araçlık otopark da yer alacak.

Editör: TE Bilişim