Kruvaziyer turizmi bu sezon altın günlerini yaşarken, satışların lokomotifi Yunan adaları oluyor. Geçen yıl 18 bin olan yerli turist sayısının bu yıl 30 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Kruvaziyer sektörü uzmanlarından Hey Travel'dan Ahmet Yazıcı ile sektörü enine boyuna konuştuk...


Yerli turist için uzun yıllardır lüks tatil sınıfına giren kruvaziyer gemilerle seyahat, fiyatların düşmesi ile talep patlaması yaşıyor. Özellikle Yunan adaları turları çok satıyor. Bu yılki kruvaziyer yolcularının sayısının toplamda 30 bini bulacağı tahmin ediliyor. Sektördeki 5-6 büyük oyuncu kıyasıya rekabet ederken, bu rekabet tüketicinin lehine oluyor çünkü promosyon yarışları nedeniyle hem fiyatlar düşüyor, hem de daha çok reklam yapılarak turlara ilginin sürekliliği sağlanıyor.

Kruvaziyer satışlarında geçen yıla göre yaklaşık 2,5 katı talep aldıklarını açıklayan Hey Travel Kruvaziyer Departman Müdürü Ahmet Yazıcı, yıl sonunda sektörün 30 bin yolcuya ulaşacağını söyledi.

cruise.com.tr geliyor

Kruvaziyer sektöründe dünyanın en büyük gruplarının Türkiye'deki satış temsilciliğini yapan Hey Travel'ın 300'ün üzerinde acentayla satış yaptığını belirten Ahmet Yazıcı, interneti de etkin olarak kullandıklarını kaydetti. tatiliz.com, expressbilet.com adresli siteler aracılığıyla online satış yaptıklarını bildiren Yazıcı, çok yakında 'cruise.com.tr' adresli bir site açacaklarını ifade etti. Yazıcı, "Bu sitede müşteri, binin üzerinde ürünü direkt satın alabilecek ve kredi kartıyla anında ödeme yapabilecek" dedi.

Türkiye'de en kapsamlı  kruvaziyer turu kataloğu çıkaran şirketin Hey Travel olduğunu savunan Yazıcı, "1001 gemi turu adı altında çıkardığımız katalogda, 27 destinasyon ve 1001 gemi turu seçeneği var. Bu kataloğu 15 bin tirajlı Travel Leisure dergisiyle dağıttık. Ulaşabildiğimiz her yere gönderiyoruz" diye konuştu.

Tekrar kruvaziyer turu oranı 96,8

Dünya istatistiklerine göre kruvaziyer turu yapan müşterilerin tekrar kruvaziyer turu yapma olasılığının yüzde 96,8 olduğunu aktaran Yazıcı, bu yüksek oranın en çok Carnaval Cruise'da görüldüğünü, Hey Travel müşterilerinin de sonraki seyahatlerini çoğunlukla yine kendileriyle planladıklarını vurguladı.

En çok Yunan adaları satıyor

Easy Cruise'un çekilmesiyle birlikte bu yıl Yunan adalarında aktif çalışan şirket sayısının düştüğünü söyleyen Ahmet Yazıcı, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Geçen yıl küresel ekonomik kriz nedeniyle tüm turizm sektöründe olduğu gibi kruvaziyerlere de talep azalmıştı. Bu sene ise geçen yıl gelemeyenlerle bu sene gelebilenlerin birleşmesiyle aşırı bir talep oluştu. Bu talebe istinaden sektördeki bazı firmalar tarafından 'Ankara' ve 'Ocean Majesty' gemileri kiralandı. Eğer beklendiği gibi bu gemiler dolarsa Türkiye'nin normalde 18 bin olan Türk kruvaziyer turisti sayısı 30 bini bulacaktır.

Yunan adaları programlarında gemiler 3 yıldızlı olmasına rağmen destinasyon olarak tercih edilen bir bölge. Bu yıl bizim satışlarımızda da MSC özellikle çok iyi gidiyor.

Abartılı rakamlar dolaşıyor

Yunan adaları son anda başladığı için Hey Travel olarak ne kadar satış yapabileceğimiz konusunda net rakam vermek doğru olmaz. Piyasada dolaşan bazı rakamlar abartılı, gerçekçi olmayan rakamları telaffuz etmek istemem. Ancak şunu söyleyebilirim ki geçen yılki satışlarımızın en az 2,5 katı üzerine çıkacağız.

Bu sene satışlar ocak-şubat gibi çok erken başladı ve bu satışlar piyasayı aşırı derecede hızlandırdı. Öte yandan ödeme seçenekleri de çok cezbedici. Örneğin vade farksız 12 taksit imkanı sunuyoruz.

Geçen sene ekonomik kriz nedeniyle çok promosyonlar yapılmıştı, o promosyonlar bu yıl yok. İki kişi git, bir kişi öde gibi promosyonlar yok ama fiyatlara bakınca geçen seneden daha cazip olduğunu görmek mümkün. Geçen sene krizi algılayamayan firmalar yüksek fiyatlarla piyasaya girmişti ve hayal kırıklığı yaşadılar. Bu sene ise daha düşük fiyatlarla ama gemiyi tam doldurarak hizmet sunuyorlar."

Satışlar nasıl yapılıyor?

Dünya kruvaziyer sektöründeki işleyiş hakkında da bilgiler veren Ahmet Yazıcı, normalde aralık ayında kabinleri çok cazip fiyatlarla kapattıklarını söyledi. Yazıcı işleyişi şöyle anlattı:

"Bu işte en büyük pastaya sahip olan ABD'de 1 yıl önceden gemi seyahatleri satılır. Çünkü orada herkesin 1 yıl sonra yapacağı tatil bellidir. Bu satıştan arta kalanlar da Avrupa pazarına pazarlanır. En son kalan kabinler, Türk marketi fiyatı adı altında bizlere sunulur. İşte bizler bu fiyatlar üzerinden alımlar yapıyoruz."

Kruvaziyer sektörü Türkiye'de nasıl büyür?

Barcelona, Cenova, Savona, Venedik, gibi limanların bu sektörün ana limanları olduğunu hatırlatan Hey Travel Kruvaziyer Departman Müdürü Ahmet Yazıcı, Türkiye'nin gemiler için ne yazık ki bir ana limana  bile sahip olmadığını vurguladı. İstanbul başlangıçlı gemi turlarının yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Yazıcı, "Biz İstanbul başlangıçlı tur olarak MSC Magnifica satıyoruz ama bu sadece Türkiye'ye ayrılmış haftalık 70 kabinlik bir satış" dedi.

Türkiye'de bu sektörün daha gelişmesi için öncelikle İstanbul'da yeni bir gemi limanı yapılması gerektiğinin altını çizen Yazıcı, ancak yeni limanla birlikte İstanbul başlangıçlı turların başlayabileceğini vurguladı. Yeni limanın Türk yolcu sayısının artmasına ivme kazandıracağını ifade eden Yazıcı, "Çünkü Türk yolcular gemilere buradan direkt bineceği için turların fiyatları düşecektir." diye konuştu.

Hey Travel şimdilik gemi almıyor

Ülkemizde bu sektörde aralarında Hey Travel'ın da olduğu büyük oynayan firma sayısının 5-6 olduğunu belirten Yazıcı, son dönemdeki talep artışının yeni firmaları heveslendirdiğini kaydetti. Yeni firmaların sektöre girmesinin rekabeti kızıştıracağı için müşteri lehine sonuçlar doğuracağını savunan Ahmet Yazıcı, Hey Travel'ın bu alandaki büyümesini planlı bir şekilde sürdürdüğünü açıkladı. Yazıcı sözlerini şöyle tamamladı:

"Hey Travel, gelecekte gemi alabilecek güce sahip, ancak gemi almaktan çok işletebilmenin önemli olduğunun bilincinde. Bu yüzden kısa vadede böyle bir alım olmayacak."

Ahmet Yazıcı kimdir?

2001 yılında Tura Turizm'le sektördeki iş hayatına başlayan Ahmet Yazıcı, kruvaziyer turizmi alanında uzmanlaştı. “Türkiye’de Liman Özelleştirmesi” (Kuşadası Limanı Örneği ve Diğer özelleştirilen limanların Ekonomik yapılarının incelenmesi) adı altında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Bitirme Tezi hazırlayan Yazıcı, bu alandaki uzmanlığını aldığı sertifikalarla da pekiştiriyor. Yazıcı, ISPS  Internatıonal  Ship and Port Facility Security  Code (Liman Tesisleri Güvenliği Sertifikası) Yetkili Sorumlu Belgesi sahibi. 

Yazıcı dünyanın neredeyse bütün kruvaziyer limanlarını ziyaret ederek, iş tecrübesini arttırırken önümüzdeki öğretim yılında İTÜ Turizm İşletmeciliği bölümünde Kruvaziyer Turizmi adı altında konulacak derslere girecek. Yazıcı’nın ayrıca Okan Üniversitesi’nde Türkiye’de ilk Kruvaziyer Bölümü açılması için çalışmaları sürüyor.

Ahmet Yazıcı 2008 yılından bu yana Hey Travel'da çalışıyor.

Editör: TE Bilişim