İLKFER Gurup’un 29 Nisan’da açılışını yapacağı UNİKAL LTD STİ LABARATUAR ları ve ILKFER DENİZCİLİK Müzesi ile ilgili bilgileri İLKFER Gurup ortaklarından Müh.İlker Meşe anlattı.

-İlker Bey 29 Nisan’da açılışını yapacağınız ve yeni yerine taşınan UNİKAL LAB ve servisi , aynı gün açılacak müze ile ilgili fikrin nasıl ortaya çıktığı konusundan bahsedebilir miyiz?

-Kalibrasyon şirketimiz zaten vardı, kapsamını büyüttük. Yukarıda fabrika binamızdaydı.Kapsamı genişeldikçe ve iş buyudukce yenı labaratuar ıhtıyacı dogdu.Yenı iş yerımızıi yaparken,bunu değerlendırdık ve UNIKAL LAB bu bınaya taşıdık. Peki kalibrasyon ne iş yapıyor? Biz tabi ki denizci olduğumuz için, gemide kullandığımız ve ölçüm yaptığımız aletlerin senede bir doğru ölçüm yapıp yapmadığına kontrol etmemız gerekıyor.

Basınç göstergeleri,, sıcaklık ve uzunluk ların, bunları doğru göstermesi çok önemli bizde.Ozellıkle de ,gas olcerler.Bunların hatalı veya eksık göstermesı cıddı can kaybına yol açabliliyor. Bunları hatalı gösteriyorsa bütün sistem hem dijital hem de analog ortamda değişiyor. Eğer doğru göstermiyorsa niye doğru göstermediğiyle ilgili kalibrasyona ihtiyaç var. Kalibrasyon, cihazı yeniden onarmak yeniden yapmak değil, bulunduğu ortamdaki sıcaklık ve basınç için kesin yargılara varmamızı sağlıyor.

Yani gerçek değerlerin ne olduğunu öğreniyoruz. Bizim temasımız olmadan bu gerçek değerleri görmemize yardımcı oluyor. Mühendislerde ölçümlerini ona göre hallediyor. Bizlere bu konuyla ilgili birkaç teklif gelince laboratuvarlara gittik. Ofisleri çok iyi yerlerde fakat laboratuvarları iyi yerlerde değil. Geneli merdiven altı yerler. Bir de marin laboratuvarları çok önemli. Bizim zamana karşı bir yarışımız var. Geminin kalkış süresi bizler için çok anlam ifade ediyor. Geriye gidersek esas nedenlerde gaz ölçerlerle başlıyor bizim işimiz.

Bizim elimizde bir gaz ölçerfirması var.BW GAS LTD Honeywell . HONEYWELL gaz ölçerler imal eden çok önemli bir firma. Biz önce onların yetkilendırmesı ile gaz ölçerlere bakıyorduk. Onlar sayesinde kalibre ediyorduk. Kalibrasyon maceramızın bu şekilde başladığını söyleyebiliriz...

"İlk defa Türkiye’de gaz ölçerler Türkak tarafından tanınmış bir laboratuar tarafından kalibre edilecek"

Şu anda bu gaz ölçerler sayesinde başlayan maceramız bizleri gemide ölçülebilen her şeyi kalibre etme noktasına getirdi.. Uzunluk, sıcaklık, metrajı, kumpası çok önemlidir bizim işimizde. Özellikle de sıcaklık. Bizim şirketimiz bir geminin bütün kalibrasyon işlemlerini yapabilir bu gaz ölçerler sayesinde.

İlk defa Türkiye’de gaz ölçerler Türkak tarafından tanınmış bir laboratuarbtarafından kalibre edilecek. Bu da çok büyük bir aşama. Peşinden Türkiye’de daha önce yapılmayan kalibrasyon düşüncelerimiz var. Örneğin flowmetre. Bizde flowmetrelerin hepsi kalibrasyon için yurtdışına gidiyor.  Tank elleçleme aletlerinin kalibrasyonunu nasıl burada yaptıysak , bunu da ülkemizde yapmak istiyoruz.

"Endüstriyel talep var"

 Gemiyle başlayan bu iş beraberinde endüstriden de şeyleri getirdi. Hemen hemen günde iki veya üç tane dışarıdan teklif alıyoruz. Endüstriyel talep var. Bizde devreye girince bize de talep olmaya başladı. Bir de bizim kadromuz çok iyi bir kadro. Türkiye’nin en eski kalibrasyon şefi bizlerle çalışıyor. Şirketi de onunla beraber kurduk zaten. Onun sayesinde daha sistemli ve akıllı gidebiliyoruz. Gereksinimleri karşılayabilecek her şeye sahibiz şu anda. Eksiklerimizden bir tanesi, gaz ölçerleri yurtdışı sertifikasıyla yapmaktı. Onu da artık Türkak ile yapacağız. Şu an onun prosedürünü yazıyorlar.

Bir de akışı ölçen flowmetreler var. Biz bağımsız bir flowmeter ölçümü yapabilecek durumdayız şu anda. Bunun alt yapısına hakimiz. Akışkan yapan bütün pompalar ve akışkan geçen her şeyi biz doğru mu değil mi diye ölçebiliyoruz. Bu da Türkiye de ilk defa yapılacak. Bunların hepsi daha öncesinde yurtdışına gidiyordu. Bu kalibrasyon işi gittikçe genişliyor tabi ki.

"Geçmişten gelen bir gemi eskisi merakı var"

Bizde de geçmişten gelen bir gemi eskisi merakı var. Anadolu gemi söküp almadan önce şirketimize koyduğumuz eskiler var. Burada hiç Anadolu eski gemi sökümünden gelen yoktur mesela. Ama beş buçuk sene gemi sökünce, her şeyden önce söktüğümüz gemiye bir saygı vardır bizlerde. Orada bir hayat geçtiğini, insanların orada yaşadığı o yataklarda yattığı ve kullandıkları cihazlar, makine dairesinde kullandıkları cihazları sökerken ben hep o gözle baktım. Burada bir yaşanmışlık olduğunu düşündüm. O yaşanmışlığı tekrar yaşatabilmek aslında amacım. O gemiye saygı duyulsun istiyorum. Böyle yok olup gitmesine engel olmuş oluyorum. O gemide bulunan aksesuarların hepsini aldım. Değerli olması çok önemli bir kere. Dümeni güzelse onu aldım mesela. Onların hepsini biriktirdim. Şimdi yeni binayı yaparken alt katta bir yer çıktı ortaya. Bizde bu aldığımız değerli parçaları yeni binamızda kullandık. Müze gibi bir şeye dönüştürdük. Bunun gibi 20-25 tane gemi var bu şekilde değerlendirdiğimiz. Orası, isimli antika oldu şimdi, isimsiz hiç antika yok orada.

Bir de bizim her sene çıkardığımız bir takvim var. 2002 yılında başladık bu takvimleri çıkarmaya. Şimdi onları da binanın içine koyacağız anı olarak. Bu sayede bizde firmamızda yaşadığımız gelişimi görebileceğiz. Gemiye saygı duyduğun zaman orayı gezen insanlarda bunu hissetsin istiyorum. Gemicilik anlayışı basit değil çünkü. Öğrenciler gelsin baksın “Demek ki zamanında bunlar kullanıyormuş” diyebilsin.

Arada çok büyük bir fark var. Yeni mezun öğrencinin bizim kullandığımız dümeni, pusulayı kullanma ihtimali hiç yok. Birde 1953 makine dairesi kontrol odası var bende. Çocukların bunları görmesi çok güzel bence. Bir de oraya Toplantı masası koyduk. Şirket toplantılarını orda yaparsak çok hoş bir atmosferi olacak diye düşündük. Kütüphane yapmayı da düşünüyoruz. Bir duvar olduğu gibi kütüphane olacak. Kitap bağışlamak isteyenler de bu kütüphaneye bağış yapabiliyorlar. Açılışımızda 29 Nisanda. Aynı zamanda yazılım firmasını da oraya taşıdık.

"Yazılımda iddialıyız"

Yazılım konusunda şu an yüzde 60’a yakın markette PMS adlı yazılımımız kullanılıyor. Planlı bakım sisteminin içine yedek bakım parçaları, sertifikalar, personel giriyor. Gemilerle şirket bu modüllerle eş olarak çalışıyorlar. Birbirleriyle sürekli gemi arasında iletişim halinde oluyorlar. Biz bunu Caretta yazılımdan aldık ve sistem çok güzel çalışıyor. Sistemin geliştirip satın almayı da içerisine koyduk. Yeni binaya o da çok güzel oturdu, uygun oldu.

"Yaza merhaba yerine müzede merhaba "

Yani iki yeni lokomotif şirketi yeni binada. Yeni binanın amacı bu iki şirketi tek çatı altında toplamak. Bu sene ramazan dolasıyla yaza merhaba da yapamıyoruz. Yaza merhaba yerine açılışı yapıyoruz. 29 Nisan Cumartesi 14:00 - 23:00 arasında yapacağımız açılışla beraber camiayı bir araya toplamış olacağız.

Editör: TE Bilişim