Monjasa’nın operasyon direktörü Svend Molholt ile röportaj

Armatör ve işletmeciler, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2020 sülfür limitine uyum sağlamak üzere 0.5pct yakıtlara geçmeye hazırlanıyor.Danimarkalı bunker trader ve bunker tedarikçisi Monjasa’nın operasyon direktörü Svend Molholt’a yapılan ve bu konuyla ilgili görüşlerini içeren röportajı sizlere aktarıyoruz.

Gemi (Bunker) yakıtlarının bulunabilirliği ve uyumluluğu, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2020 sülfür limitine uyum sağlamak üzere 0.5pct yakıtlara geçmeye hazırlanan armatör ve işletmeciler için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Argus, Danimarkalı bunker trader ve bunker tedarikçisi Monjasa’nın operasyon direktörü Svend Molholt’a bu konuyla ilgili görüşlerini sordu. Önemli başlıklar şu şekildedir:

200 milyon tondan fazla yüksek sülfür (%3.5) içerikli bunker yakıtının düşük sülfür alternatifleri ile değiştirilmesi gerekecek. 2020'den itibaren uygun ürün bulunabilirliği konusundaki beklentiler ne yönde?

Yakıt devleri ile doğrudan diyalog halindeyiz ve 2019’un ikinci ve üçüncü çeyreğinde yeterli miktarda uyumlu yakıt ile hazır olacaklarını belirttiler. Yıllardır hazırlanıyorlar ve bulunabilirlik, lojistik ve ihtiyaçtan haberdar durumdalar.

Monjasa gelecek yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde Batı Afrika, Kuzeybatı Avrupa, Ortadoğu Körfezi ve Panama'daki fiziki tedarik noktalarında kurallara uygun düşük kükürtlü yakıt (VLSFO) tedarik edebilecektir.

Monjasa kendi 0.5pct yakıtlarını karıştırmayı mı yoksa doğrudan rafinerilerden satın almayı mı planlıyor?

Hayır, ürünlerimizin büyük kısmını direk hazır olarak satın almaya devam etmeyi planlıyoruz. Yakıt üreticilerinden ve ana satıcı firmalardan yaklaşık 4 milyon ton/yıl deniz yakıtı alıyoruz.

Scrubber’ların (egzoz gazı arıtma) ne kadar etkisi olacağını düşünüyorsunuz ve 2020'den sonra yüksek sülfür içerikli yakıt talebini nasıl görüyorsunuz?

Monjasa, scrubber’ların, genel olarak deniz yakıtı piyasasında önemli bir etkiye sahip olmayacağı görüşündedir. Muhtemelen yüksek kükürtlü yakıtlar (HSFO) ana limanlar dışında bulunmayacaktır, scrubber monte eden bazı armatörler, yakıt sözleşmesi yaparak yakıt garantisi sağlamaları gerekir.

Monjasa 2020'den itibaren 3.5pc yakıtı, deniz gazı yağı (MGO) ve 0.5pc yakıt satmayı planlıyor mu ve hangi oranda?

Öncelikli olarak VSLFO’nun yanı sıra motorin (MGO) satmayı umuyoruz. VLSFO'da artış olması beklenmekle birlikte, MGO satışlarında beklenen artış, öncelikle, iyi tanınan bir ürünü tercih eden müşterilerden kaynaklanmaktadır. Monjasa, 2020 sonrası HSFO'nun depolama seçeneklerini dikkatle değerlendiriyor. Satın alma, taşıma ve depolama masraflarından ötürü scrubber’lı gemileri bekleyerek fırsatçı bir yaklaşım benimsemeyeceğiz.

Düşük sülfürlü deniz yakıtının karıştırılmasının sorunlara neden olabileceği yönünde endişeler mevcut. Monjasa’nın satmayı düşündüğü kaç çeşit 0.5pct yakıt bulunuyor?

Karışım ürünler her zaman risk teşkil etmiştir ve VLSFO'nun piyasaya sürülmesinden sonra da öyle olmaya devam edecek. Monjasa, yakıtlarını, yakıt devlerinden temin ediyor ve karışım riskini en aza indirecek çalışmalar yapıyor. Deneyimlerimize dayanarak bunun, bunker satın alan gemi sahipleri ve kiracılar tarafından da benimsenmesi gereken bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta farklı türde 0.5 yakıtları satmayı beklemiyoruz; sonuçta ikmallerimizi Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) standartları ve şeffaf şartnamelere (PAS) uygun olarak gerçekleştireceğiz

Monjasa, alıcıların akaryakıt bulunabilirliği konusunda daha fazla kesinlik/belirlilik aramaları nedeniyle 2020 sonrasında sözleşme talebinde bir artış bekliyor mu?

Yeni VLSFO'nun geniş çapta bulunabilir olmasını bekliyoruz; dolayısıyla uzun vadede sözleşmeler için özel bir talebi teşvik etmiyoruz. Ancak kısa vadede, bazı armatör ve işletmecilerin geçiş döneminin ilk üç ila altı ayı boyunca bulunabilirliği ve fiyat açıklığını güvence altına almak istediğini görüyoruz.

Bunker yakıtlarının fiyatı önemli ölçüde yükselirken bazı tedarikçiler için kredi imkanları zaten zorlaşmış durumda. Bunker tedarikçilerin kredi olanakları 2020'den sonra nasıl yanıt verecek?

Denizcilik ve bunker sektörlerindeki krediler ve kredi yönetimi çok sayıda zorlukla karşı karşıya ve bunker sektörünün genelinde konsolidasyon gerçekleşebilir. Ortalama olarak bunker tedarikçilerinin daha fazla işletme sermayesine ihtiyaç duyacağı açıktır ve VLSFO fiyatlarındaki artışa bağlı olarak beklenen sonuçlardan dolayı standart kredi günlerini 30’dan 21’e çeken yakıtçılar görmeye başladık bile.

Krediler açısından sadece döner kredilere dayalı finansmanla çalışan yapıların nasıl tepki vereceğini tahmin etmek zor olacaktır.

Tedarikçiler birden fazla coğrafi bölgede aynı tedarikçiden satın alma yaparken 0.5pct uyumluluk garantisi sunabilecek mi?

Bunker tedarikçileri bugün olduğu gibi ISO ve PAS standartlarına göre satış yapacaklar.

2020'deki kurallar uyumluluğu nasıl görüyorsunuz ve tedarikçilerin sülfür limitlerine uymasını sağlamak için neler yapabilir?

Bunker endüstrisi, uyum ve kalitesini yasal kuralları ve müşteri talebini karşılayacak şekilde ayarlamalıdır. Daha fazla şeffaflık talebi, işletme modellerini buna uygun şekilde kurmuş olan bunker şirketlerinin büyümesini hızlandıracaktır. Geçişi yapamayanlar, güvenli liman arayan müşteriler tarafından devre dışı bırakılabilmektedir.

Uyum, hem çevresel hem de ticari açıdan IMO 2020'nin başarısı için önemli olup, düzgün bir oyun alanı sağlıyor ve Monjasa buna birçok yönden hazırlanıyor.

Firma, Danimarka’nın alacağı uyum tedbirlerini, bunların IMO ile nasıl işleyeceğini ve etkilerini daha iyi anlamak amacıyla Danimarka Çevre Bakanlığı ve Denizcilik Otoriteleri ile müzakere halindedir.

Kaynak: Argus Media

denizhaber.com özel

Monjasa hakkında;

Monjasa, petrol ve deniz ticareti sektörlerinde faaliyet gösteren küresel bir ortaktır. Ana iş alanları arasında deniz yakıtlarının satışı ve fiziki olarak tedariki, petrol terminali faaliyetleri ve armatörlük faaliyetleri bulunmaktadır. ISO ve OHSAS sertifikalarına sahip olan Monjasa, 500’e yakın ticaret ve denizcilik uzmanını istihdam etmektedir. Şirket 2017 yılında, toplam 3,5 milyon ton petrol ürünleri tedarik etmiş, 20 tankerlik bir filoyu yönetmiştir.

Editör: TE Bilişim