Siyasetin ısındığı bu günlerde meclisin projeci milletvekillerinden Prof. Dr. Cevdet Erdöl TAKA Gazetesine konuk oldu.AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, TAKA Gazetesi’nin sorularını cevapladı. Erdöl, bölgenin önemini anlatırken, ‘Tersane alt yapısı tamamlandı ve açılış aşamasında. Sürmene açıklarında petrol bulunması her şeyi değiştirir. Demiryolu ise bölgenin stratejik önemini artıracak’ dedi.

Batum-Hopa Da Olacak

‘Demiryolunu sadece Erzincan’a değil, Batum’a da bağlamalıyız. Batum’a bağlanmış olması dahahttp://takagazete.com/uploads/erdolsiya.jpg artıdır. Trabzon Limanının By-Pass ile bağlanması sağlıklı olmaz. Ulaştırma Bakanımız Batum-Hopa demiryolunu hemen verebiliriz dedi ama talipli olan çıkmadı.’

O Zaman İnanmadınız

‘AK Parti öyle işler yaptı ki, yaptığımız işlerde vatandaşımızın inanması zordu. Kaldı ki, siz basın mensupları da bazılarına ‘Olabilir mi’ diye bakabildiniz. Ben size 6 yıl önce Trabzon’da karaciğer nakli olacak desem inanmazdınız.’

Ankara’da Trabzon Festivalı

‘Şampiyonluk istiyoruz. En zor maçlarımızı(Sivas-Manisa) kazandık ama kolay değil. Camia olarak boşluk bırakmamalıyız. Trabzon etkinliklerine gelince olağanüstü oldu. Trabzon’un kültürü, sanatı, ürettikleri herkesi etkiledi. Bir festivaldi sanki.’

Erdöl ile Trabzon’daki yatırımları konuşurken Sürmene’de yapılan tersane ile ilgili olarak da bilgiler aldık. YENİÇAM tersanesi önümüzdeki bir yıl içinde kuruluyor. Büyük parseli alan Armatör Yaşar Kaptan Çebi tersanesini kurmaya başlayacak ve kurulacak olan tersane de yeni istihdamlar gündeme gelecek. İşte Erdöl’le söyleşimizin özeti:

TAKA Sayın Erdöl, sizin üzerinde en çok çalıştığınız proje, Sürmene tersanesi oldu son durumu öğrenebilir miyiz?

PROF. DR. ERDÖL: Tersane alt yapısı bitti, açılış hazırlıkları yapıyoruz. Yer işaretlemeleri yapıldı. 3’e bölündü. Büyük Parsel’i Nur gemicilik aldı. 1 yıldır ÇED raporu hazırlanıyor ve üst yapı projeleri onaydan geçecek. ÇED raporu ile bayağı zaman geçirildi. 2 parsel için ilave ÇED raporu istenmedi. Orta bölümü rezerv alanı olarak tutabiliriz. Eski tersaneye yakın olan bölümü mevcut tekne imalatçılarına verildi. 421 metre kadar olan yer onların. Onlar kooperatif olarak gemi yapacaklar. 17 dönüm boş alan vardı. O, 17 dönümü de Avrupa projesi ile gemicilik alt yapısı için ortak boya atölyesi ve kesimhane(10 milyon avroluk proje) yapılacak.
TAKA  İstihdamı özel firmalar mı yapacak?

PROF. DR. ERDÖL: Devlet hiçbir yerde gemi yapmıyor ki? Devlet alt yapıyı ve şartları hazırlıyor. Her şeyiyle hazırladı. Yapılması gerekenleri yaptı ve iş adamlarına teklif etti. Teklif edildiğinde zaten hangi kişi şartları oluşturulabilirse ona verilecekti. Büyük parseli Nur gemcilikten başka talep eden de olmalı. Gemicilik sektörü sıkıntılıydı. Biz orada entegre modeli düşündük. Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu, Fakülte, eğitimle birlikte yapılsın istedik. Meslek lisesini açtık. Meslek lisesinin 3’ncü ve 4’ncü mezunları olacak. Aksu hanlarında okudular. Şimdi Sürmene Köprübaşı yolu üzerinde muazzam bir okul oldu. Telekom yaptı. Karşılıksız, teşekkür ediyoruz. Ulaştırma Bakanımız ve Denizcilik Müsteşarımız da destekledi. Biraz gecikmeli oldu. Onun yanı sıra Meslek Yüksek Okulunu Abdullah Kanca’ya rica ettik.

http://takagazete.com/uploads/erdolsilme.jpgBu okul Türkiye’deki ‘Eğitimde mükemmellik sertifikası alan’ çok az okuldan birisidir. KTÜ de çok az üniversiteden birisi. Çok önemli bir şey. Artı o okul bazı bölümleriyle İngiltere ile işbirliği halinde. 1 yıl hazırlık, 1 yıl Sürmene’de bir yıl İngiltere’de okumak üzere 2 diploma veriliyor. Eğitim alt yapısını oluşturduk. Tersanecilikte eğitim alt yapısı böylesine güçlü alt yapı yok. Eğitimli olmayan hiçbir kişiye gemiye çivi çaktırılmayacak. Geminin önemli işlerinde sertifikasız kimse çalışmayacak.

TAKA  Sürmene açıklarında Petrol bulunursa tersane daha da önem kazanacaktır?

PROF. DR. ERDÖL: Sürmene açıklarındaki petrol arama sonuçları olumlu olursa çok daha iyi olur. 2 sondaj gemisi daha çağrıldı. Petrol çıkarsa güzel olacak. Petrol, tersane ardından güneye açılan demiryolu.

TAKA Köprübaşı yolunun Madur dağından geçerek Bayburt’a bağlanması işi ne oldu?

PROF. DR. ERDÖL: Yolu araç seyrinin az olması sebebiyle Karayolları ağına aldıramadık. Yolun olmadığı yerlerde trafik olmayacağını söyleyerek ikna etmeye çalıştık. Beşköy’e kadar Karayolları ağına aldırdık. Arpalı’ya kadar köy hizmetleri ağında yapılacak. Arpalı’dan tepeye kadar kaç kilometre var, 6 kilometre var. Sayın valimiz önümüzdeki yaz sezonunda daha uygun yol haline getirtecek. Malzemesi de kendi içinde ve yeri de müsait. Denizi Bayburt’a bağlayan en kestirme yol orası. Tünel olursa daha iyi olur.

Araklı-Dağbaşı yolunda tünel yapılmasına gayret ettik ve tünelle geçilecek. 2 bin 500 metreden geçen Salmankas bölgesinde tünel yapılacak. 3 kilometrelik tünelle 19 kilometre yoldan kurtuluyorsunuz. Araklı ve Köprübaşı yolunu da Aydıntepe ve Araklı’dan giden yolu öncesinde ve sonrasında bağlayabilirsek alternatif yol olarak değerlendirebiliriz. Tersanenin muazzam çalıştığı, petrolün çıktığını düşünürseniz hem Araklı-Bayburt hem de Sürmene-Köprübaşı-Bayburt yolları çok önem kazanacaktır.

TAKA Tren yoluyla ilgili çalışmalarınızı da biliyoruz hocam, aktarır mısınız?

PROF. DR. ERDÖL: Demiryoluyla ilgili 2006’da makale hazırladım. Yayınladınız. 1925’de Mustafa Kemal Atatürk’ün zamanında verilmiş bir kanun teklifi var. Trabzon Mebusu Ahmet Muhtar ve arkadaşları. Diyarbakır Milletvekili de imza atmış. Petrolün, tahılın ve hububatın otların nasıl taşınacağını anlatmışlar tekliflerinde. Gerçekten hayran kalmamak mümkün değil. 1989 yılında o kanun yürürlükten kaldırılan kanunlar hükmünde kaldırılmış. Kanun kalkmış kalmasa önemli değil ama değeri vardı. Sahip çıkmamız lazım. Atatürk’ün vasiyeti var: ‘En büyük hayalim Trabzon limanını tren ile doğu’ya bağlamaktır.’ Demiryolunun güzergahı belli olmadan ve etüdü belli olmadan rakam söylemek doğru olmayabilir. Ortalama ilk yapılan proje 6-8 milyar dolardı. Yapılamadı. Şimdi 2 milyar dolar civarında hesap ediliyor. Diyarbakır’a kadar olan hat ise 4 ila 6 milyar dolar arasında tahmin ediliyor.

Öyle veya böyle bir bunu yapmak durumundayız. Demiryolunu sadece Erzincan’a değil, Batum’a da bağlamalıyız. Batum’a bağlanmış olması daha artıdır. Trabzon Limanının By-Pass ile bağlanması sağlıklı olmaz. Ulaştırma Bakanımız Batum-Hopa demiryolunu hemen verebiliriz dedi ama talipli olan çıkmadı. Nihayet, Gürcistan tarafının da buna olur demesi lazım. Gördüğüm kadarıyla sıcak bakmıyorlar. Kendi ticari kaygıları sebebiyle sıcak bakmıyor. Onların da faydasınadır diye düşünüyoruz.

TAKA  Trabzon’daki yatırımlarla ilgili toplu bir açılış mı olacak?

PROF. DR. ERDÖL: Adli Tıp başlı başına bir olay. Türkiye’de Adli tıp olarak projelendirilip yapılan ilk binadır. Keramettin bey çok uğraştı, bizde çok uğraştık. Onu biz şöyle düşünüyorduk. Fikirlerimiz uçuk geldi. Adli Tıp eğitim müessesesi olmalı. Kimi eğitecek? Tıp Fakültesi öğrencilerini eğitecek. Hukuk fakültesi öğrencilerini eğitecek. Kampüste olması en idealdi. Kampüste olması için çok ısrarcı oldum.http://takagazete.com/uploads/erdolbeyazsilme.jpg Rektörümüzde kampüste olması için gayret gösterdi. Bize gösterilen ilk yer havalimanını karşısındaki C kapısını düşünün ve hemen solda boşluk var.  5 dönüm kadar orasını istedik. Olur verdi. Yerel dinamikler buna itiraz ettiler. Cenaze gelir rahatsız olur millet diye. Neden rahatsız olacaklar. Cenaze aracı hiç görmedik mi? Oradan vazgeçtik. Üniversitesinin yukarısına ve TRT’nin vericisinin orada baktık. Üniversitenin verdiği yeri Adli Tıp beğenmedi. Adli Tıp’ın istediği yeri Üniversite vermedi. DSİ’ye varmadan 1 nolu misafirhaneyi istedik. Orasını alamadık. Daha ilerideki yeri istedik.

 Orasını istedik orası olmadı. Kaç yıl uğraştık orası için. Bölgeye yıllardır hizmet eden birisi var. Hizmet verme kalitesi yok. Yer bulalım yapalım. PTT’nin alanı ile Köy Hizmetlerinin yerini birleştirdik, uzun zaman da orada geçti. İl özel idaresinden 5 dönüm arsa aldık ve yaptık. Maçka ve Çağlayan’da da uğraştık. 6 milyon TL civarında bir paraya mal oldu. Bir arkadaş yazı yazmış, cenazeyi olmuş ve gitmiş. Beni ve Faruk abiyi göreve davet ediyor. Kaç yıl yer aradık, duymadın mı? Varsayalım ki duymadın.

Aylar oldu inşaat başlayalı. Bunu da duymadınız mı? Yazı yazıyorsunuz ama bununda bir hak ihlali olduğunu bileceksiniz. İş olmadığında sorumlu biziz ama yapıldığında biz yokuz! Bizi toplumun önüne atmayacaksınız. Gurur verici bina olarak yükseldi, bitti ve yakın zamanda açabiliriz. 14 ile hizmet verecek. Iğdır, Ardahan ve Erzurum’dan gelecek.

TAKA Trabzon’un vekil sayısı yeniden değerlendirecek mi?

PROF. DR. ERDÖL: Değerlendirilecek?

TAKA Artar mı sayısı?

http://takagazete.com/uploads/erdolsibot.jpgPROF. DR. ERDÖL: Zannetmiyorum.

TAKA Trabzon Büyükşehir olabilecek mi, Mart ayı içinde?

PROF. DR. ERDÖL: Bunu söylemek için kanunlardaki öncelik sırasını bilmek lazım. Torba yasa geçti. Öncelikli kanunlar var. Ombudsmanlık kanunu var. Seçim kanunu gelecek ay başında. Olabilir ama netice itibariyle yetişse de yetişmese de Trabzon’un pozisyonu kesinleşmiştir. Epeyce zaman üzerinde çalışılan bir konudur. Medya ile paylaşmadık. Sayın Başbakanımız niyetini belli etmeden, neticeye ulaşmadan açıklamak bizim için uygun olmazdı.

TAKA Yıllar önce ambulans helikopter demiştiniz geldi, size çok inanamamıştık o zaman?

PROF. DR. ERDÖL: Öyle işler yaptık ki, yaptığımız işlerde vatandaşımızın inanması zordu. Kaldı ki, sizde bazılarına ‘Olabilir mi’ diye bakabildiniz. Ben size 5 yıl önce böbrek nakli olacak, karaciğer nakli olacak desem inanmazdınız. Karaciğer nakli yapan arkadaşlarımızı Münci Kalayoğlu hocamıza gönderdik ve eğitim aldılar, sağlık merkezi olacağız diyorsunuz yanık merkeziniz yoktu. Trabzon’da yanık merkezi yoktu. Fakültede mükemmel bir yanık merkezi var. Böbrek nakli Karaciğer nakli yapılıyor. Oksijen merkezi şu anda var. Radyoterapi de en iyi merkez Trabzon’da. En modern cihazlara sahibiz. Kalp Cerrahi Hastanesi diye hastanemiz yoktu. Öyle bir düşünce yoktu. Hasta olan Ankara ve İstanbul’un yolunu tutuyordu. Ameliyat, balon her şey 24 saat yapılabiliyor.

Çok değerli Kardiyolog ve Cerrahlar var Trabzon’da. Sürmene’de Köprübaşı’nda hasta olsa kim nasıl ambulans bulacaktı. Sürmene’ye hastasını indirdi, mazot parasını yatıracaksınız vezneye. Bunlar hayal değil, 5 yıl önceki işlerden bahsediyorum. Geliyorsunuz Trabzon’a, SSK’lısınız diye sizi Numune almıyor. SSK’ya geliyorsunuz ama ‘Şu evrakını imzalayalım, bizde o uzman yok sen git şu hastaneye’ deniyordu. Şimdi öyle mi? Her hastane vatandaşa kapılarını açtı. Vatandaş arıyor, 112 mi? ‘Evet’ Hastam var diyor. Karşı taraf ‘adresi ver.’ 112 gidiyor alıyor ve getirip uzman ellere teslim ediyor. Hava ambulansı. Hastam şurada, hava ambulansı gerekli. Helikopter kalkıyor alıyor ve hastayı getiriyor. Bizi arayan oluyor ama kimse torpil aramasın. Şu nüfus cüzdanı ile birlikte her şey. TC kimlik kartı her şeye yetiyor.

TAKA  Hocam, formülde mi hata var. Eczanede muayene parası alınıyor, halk şikayetçi?

PROF DR. ERDÖL: Bir sigara parasını devlet almaya kalktığında vatandaş geçmişi unutuyor tepki gösteriyor. Hastanede kaldırdığımız kuyrukları oluşturmak istemiyoruz. Kaç bin reçete yazıyorsunuz 1000 kişiyi hastanede sıraya dizmek mi, eczanelerde ayrı ayrı ilaç almasını sağlamak mı? 3 lirasını verecek. Halka iyi anlatamamış olabiliriz. Sıfırdan bir sistem oturtmanın da zor olduğunu bilmek lazım. Tekrarhttp://takagazete.com/uploads/erdolyuvarlak.jpg reçete bedeline geldiğimizde vatandaş şöyle düşünmeli, kimin evine giderseniz gidin çoğunda ilaç var. Biriktirilmiş ve zamanı geçmiş ve fazladan alınmış. Alınmış kullanılmamış. Vatandaş, ‘Nasılsa katkı payı yok’ isteyen istediği yerde muayene olmaya gidiyordu. Disiplin getirme amacıdır bu para.

TAKA Sayın Erdöl, Trabzonspor ve Trabzon etkinlikleri?

PROF. DR. ERDÖL: Şampiyonluk istiyoruz. En zor maçlarımızı(Sivas-Manisa) kazandık ama kolay değil. Camia olarak boşluk bırakmamalıyız. Trabzon etkinliklerine gelince olağanüstü oldu. Trabzon’un kültürü, sanatı, ürettikleri herkesi etkiledi. Bir festivaldi sanki.
Editör: TE Bilişim