Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez, Şirketin denizcilik sigortası ürünü, hasar süreçleri, sigortalılara tavsiyeler ve 2020 yıl değerlendirmesini de içeren konularda denizhaber.com'un sorularını yanıtladı.

Denizhaber: "2020 yılını denizcilik sektörü açısından yorumlar mısınız?"  

Levent Sönmez: Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de ciddi sorunlar yaşanıyor. Dünya genelinde üretimin azalması, sınırların kapatılması, limanlardaki bekleme süreleri, seyahat kısıtlamaları nedeniyle personel değişimindeki zorluklar gibi birçok konu sektörü ciddi ölçüde zorladı. Yük bulmakta ve tedarik sürecinde yaşanan zorluklar nedeniyle bazı armatörler bu dönemi tersanede bakım/tutum sürecinde geçirmeyi tercih etti. Sene sonunda başlayan toparlanmanın 2021 yılında da devam etmesini ve bu senenin denizcilik sektörü için daha iyi bir yıl olmasını temenni ediyoruz. 2020 yılında deniz taşımacılığındaki durumun aksine gemi inşa sektörü ve bakım/onarım faaliyetlerinde olumlu gelişmeler yaşandı. Ülkemizdeki tersaneler dünyanın gelişmiş denizci ülkelerine feribot, balıkçı teknesi, römorkör, mega yat gibi birçok farklı tipte gemi inşa ederek ihraç ediyorlar. Bu projelerin çoğunluğu da Anadolu Sigorta güvencesi altında.

-Şirketiniz 2020 yılını nasıl geçirdi?

-Su araçları branşında sigortacılık sektörü 2020 yılında TL bazında %50 büyüme gerçekleştirdi ve Anadolu Sigorta olarak uzun yıllardır devam ettirdiği sektör liderliğini 2020 yılında elde ettiği %32,3’lük pazar payı ile koruduk. Şirketimiz Türk ticaret filosundaki teknelerin çoğunluğunu sigortalıyor, aynı zamanda da uluslararası piyasalardaki bilinirliği sayesinde birçok yabancı tekne filosunun da sigortacıları arasında yer alıyor. Ayrıca Anadolu Sigorta, denizcilik sigortalarının yanı sıra  birçok branşta da yaptığı hizmet ihracatı ile ülkemize döviz kazandırmaya devam etmektedir. Bu sayede Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği, Hizmet İhracatı Ödüllerinde, son 2 yıldır Finans, Sigorta ve Diğer Mali Hizmetler kategorisinde birincilik ödülüne layık görülüyoruz. Cumhuriyetin en köklü kurumlarından biri olarak ülkemizin ihracatına ve sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağladığımız için gururluyuz. Birçok alanda öncü olan şirketimizin sigorta ihraç ederek diğer şirketlere de örnek olması bizlere mutluluk veriyor.

-Denizcilik sigortalarında risk değerlendirmesi ve hasar süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

-Ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan denizcilik sektöründe, ticari faaliyetlerin devamlılığı için sigorta büyük önem arz ediyor. Denizcilik sigortalarında kaybın en aza indirilmesi için titiz bir ekspertiz süreci yürüterek sigortalama aşamasında armatörlerimizin risklerini belirliyoruz. Ancak ekspertiz yapılsa dahi çok sayıda hasar yaşandığını ve bu hasarları hasar departmanımız bünyesinde görev yapan denizcilik sektöründe tecrübeli uzman ve kaptanlarımızın,  ihbar alınması ve yaşanan hadisenin özelliklerine uygun olarak eksper atanması ile başlayan hasar süreçlerinin her aşamasında sigortalılarımızla birlikte bizzat yönettiğini belirtmeliyim.

-Sigortalılara tavsiyeleriniz nelerdir?

Sigortalılarımıza tavsiyemiz ihtiyaçlarını anlayıp karşılayabilen, uzun süreli iş birliği yapabilecekleri, finansal yapısı sağlam ve tecrübeli şirketler ile çalışmalarıdır. Anadolu Sigorta olarak uzun vadeli hedeflerimiz arasında sigortalılarımıza sunduğumuz kaliteli hizmeti devam ettirmek, müşterilerimizin güvenini ve sadakatini sağlayan koruyucu politikamızı geleceğe taşımak yer alıyor.

-Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

-Anadolu Sigorta olarak güçlü finansal yapımız ve tecrübeli hasar ekibimizle her zaman sigortalılarımızın yanında olduğumuzu, olmaya devam edeceğimizi vurgulamak isterim. Ayrıca gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakabilmek amacıyla tekne poliçelerinden elde ettiğimiz gelirin bir kısmını, Deniz Temiz Derneği/Turmepa’ya aktarıyor, düzenlenen tekne ve yat fuarlarına katılmaya ve yarış sponsorluklarına devam ediyoruz.

Editör: TE Bilişim