Maldivler hükümeti, Ağustos 2021'de karaya oturmasının ardından üç buçuk aydan fazla süreyle alıkoyduğu Yunan sahipli Navios Amaryllis isimli bir dökme yük gemisini serbest bırakmak üzere belirlenen 10 milyon dolarlık para cezasını tahsil etti.

58.735 dwt'lik Navios Amaryllis, 18 Ağustos'ta sürüklenerek resiflerde karaya oturduğu bildirildiğinde Hindistan'dan Güney Afrika'ya seyrediyordu. Karaya oturduktan on gün sonra, yük gemisi römorkörler yardımıyla yüksek gelgitlere rağmen resiften çekildi ve güvenli bir demirleme noktasına götürüldü.

Öte yandan hükümet yetkilileri gemiyi resife ciddi zarar vermekle suçladı. Resiflerin aldığı zarar için tam bir araştırma yapılıncaya kadar geminin alıkonacağı belirtildi. Geminin, yerel yetkilileri herhangi bir potansiyel tehlikeye karşı uyarmadan saatlerce sürüklenmesi suçlamaların şiddetini daha da artırdı. Hükümet yetkilileri, tehlikeyi bildirmemekten kaptanın sorumlu olduğunu belirtti.

İlk depozito miktarı yaklaşık 6,5 milyon dolar olarak belirlendi, ancak Çevre Koruma Ajansı daha sonra cezayı 10 milyon dolara çıkardı. Rakam, hem para cezası hem de resifi kazadan önceki durumuna geri getirmek için yapılan onarımların maliyetini içeriyordu.

EPA'nın kararını değiştirmek için hiçbir neden yok!

Geminin yöneticileri, Yunanistan merkezli Navios Maritime Partners karara itiraz etti ve EPA ile müzakere etmeye çalıştı. Dava nihayet Çevre, İklim Değişikliği ve Teknoloji Bakanı'na sunuldu. İncelemede Bakan Aminath Shauna, “EPA'nın kararını değiştirmek için hiçbir neden olmadığı” sonucuna vardı.

Hükümetle yapılan ilave görüşmelerden sonra, deniz taşımacılığı şirketi 5 Aralık'ta hükümete 10 milyon dolarlık ödeme yaptı. Maldivler hükümeti ödemeyi kabul etti ve geminin serbest bırakılacağını açıkladı.

AIS verilerine göre Maldivler'de demirli olan Navios Amaryllis'in önümüzdeki günlerde yola çıkması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim