İMEAK DTO Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı R. Yüksel Yıldırım,  önemli açıklamalarda bulundu.

12 yılda dünyanın ilk 20’sine girmeyi başaran  öyküsünden ve tecrübelerinden bahsederek konuşmasına başlayan Yıldırım, bir Türk firması olarak iyi bir yere ulaşmanın ve başarı çıkarmanın haklı gururu ile Türkiye’yi dünyada temsil ettiğini söyledi.

"Eti Krom’u kestirdim. Gemlik Gübreyi aldık. Zarar ediyordu hemen kara geçirdik"

Yıldırım, “Makine mühendisiyim. Türkiye’ye döndüğümde ne yapacağımı bilmiyordum ama ne yapmayacağımı biliyordum. Makine mühendisliği yapmayacaktım. Onun için Rusya’ya dış ticarete başladım. Farklı bir vizyon ve verdiğim taahhütlerle, yine yarattığım güzel iş modelleri ile Türk bankalarından aldığım birer milyon dolarlık kredilerle başladım. Sonra kömür taşımacılığı gemi kiralama derken işler büyüdü. Navlunlar yukarı çıkıyor. Gemi aldım. Biraz para kazanmıştım. Türkiye yeni krizden çıkıyordu. Herkes elindeki paraya sıkı sıkıyı sarılmıştı. Bankalara güven yok. Ne yapılacağının bilinmediği dönem idi. Bende 93-2003 arası Rusya’da çok güzel bir filmi baştan sona görmüştüm. Oligarkların doğuşunu. Ve birçoğu da metal doğal kaynaklar gibi alanlarda idi. Türkiye’nin kısıtlı imkanlarında bende gözüme Eti Krom’u kestirdim. Gemlik Gübreyi aldık. Zarar ediyordu hemen kara geçirdik” 

Paranın bol olduğu işlerde ve akıllı insanların olduğu yerlerde bulunmak isterim

"2009 yılında dünyadaki ilk meşhur yatırımımı yaptım. Benim yükselişim bu yatırımımla oldu. Bütün dünya pazarları beni öyle öğrendi. Ne kadar aptal bir adam olduğum söylendi. 6,5 milyar dolar borçlu bir firmaya 500 milyon dolar koyuyorsunuz. Direk bu para kaybolup gidecek dendi. Ama biz yapılan yapılandırma modelleri üzerinde çalıştık. 2 Ocak 2011’de 500 milyon doları koyduk, 250 milyon dolar da taahhüt verdik. O sene denizcilikte beni en kötü yatırımcı ilan ettiler. 1 yıl sonra değeri arttı. Sonra bana dünyanın en iyi denizcilik yatırımcısı dendi.

Benim denizcilik hikayem öyle başladı. Bankalar etrafımda dolaşıyor. Ondan önce denizciliğe katkı veren bir iş insanıydım. Ardından yurt dışındaki ilk liman yatırımım olan Malta Limanı’nın yüzde 50’sini aldık. Her zaman paranın bol olduğu işlerde ve akıllı insanların olduğu yerlerde bulunmak isterim., sizler burada kalıp bu zor şartlarda iyi işler yapıyorsunuz, ben burada uzun süre kalamıyorum.

"Şu an tek yaptığım bir iş var; Şirket avcılığı"

2023 yılının başında Hollanda ve Belçika’da 1 milyon ton gübre üreten bir firmayı satın aldık.  Bir de nisan ayında Hırvatistan’da 1.3 milyon ton gübre üreten Petro kimya firmasını aldık. Şimdi de yine Avrupa’da 1,5 milyon ton gübre üreten bir firmayla ilgileniyoruz. Olursa gübrede Avrupa’da ilk 5 oyuncu arasına gireceğiz. Madencilikte de yeni yatırımlar yaptım. Rus devinin kötü gidişatı ile Rusya ve Kazakistan’daki krom madenini aldım. Şu an kromda iflas etmiş firmadan başlayıp dünya üçüncülüğüne geldim. Bunları kimse getirip size vermiyor. Çalışıyorsunuz. Takip ediyorsunuz firmaları ve anını bekliyorsunuz. Şu an tek yaptığım bir iş var. Şirket avcılığı. En az 500’ün üzerinde proje geliyor. Şirket satın almayla ilgili ofisimde 150 kişi çalışıyor. Sonuçta biz her sene 3-4-5’e kadar satın almalar yapıyoruz. Şu an 56 ülkede iş yapıyoruz. 25 binin üzerinde çalışanımız var. Gittikçe büyüyoruz."

Editör: Nermin İstikbal