Putin’in dev sırrı?

Aslında o, devlete ait Rosneft ve özel sektörün elindeki Lukoil’den sonra Rusya’nın üçüncü büyük petrol üreticisi.

Geçen yıl 61.5 milyon ton petrol üreten şirket, Rusya’nın petrol üretiminin yüzde 12’sini yapıyor. Bu şirketin adı Surgutneftegaz, ancak sahiplerinin kim olduğu tam olarak belli değil. Ve bu sırrı bilebilecek tek kişi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin...

30 milyar dolarlık nakit

Mali sonuçlarını, hükümetin getirdiği düzenleme sonrası yayınlamaya başlayan Surgutneftegaz, 115 bin kişiyi çalıştırıyor, 30 milyar dolar nakit varlığı var. Bununla birlikte 2008 yılında bir toplantıda, şirket hisselerinin yüzde 70’inin kime ait olduğunu kendisinin bile bilmediğini söylediği hatırlatılıyor.

1990’lı yılların ortalarında özelleştirilen şirketin son mali raporunda bu bilinmeyen bölüm yüzde 40’a düşerken, çoğunluk hisselerin tamamının yönetici ve çalışanlara ait olduğu belirtiliyor. Ancak yapılan yorumlarda Putin’in, hisselerin kesinlikle çalışanlarda kalmasını istediği vurgulanırken, bunun da, şirketin kontrolünün büyük ölçüde kendisinde olduğu izlenimi yarattığına dikkat çekiliyor.

Nitekim 2012’de şirketin Kamçatka’da bir nükleer denizaltı üssünü onardığı, Putin’in de bir gazetedeki ropörtajında Surgutneftegaz’ı kutladığı hatırlatılıyor. Bir uzmanın yorumu ise ilginç: Kamu kuruluşu gibi çalışan özel bir şirket. 

Editör: TE Bilişim