DEİK'ten 'Poti Limanı'nda yatırım yapın' çağrısı

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK ), Türk yatırımcıları, Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan biri olarak değerlendirilen ve geçtiğimiz günlerde 49 yıllığına serbest ekonomik bölge olarak kiralanacağı açıklanan Poti Limanı'nda yatırım yapmaya davet etti.

DEİK'ten yapılan yazılı açıklamada, Avrupa'nın ve Asya'nın önemli limanlarının yanı sıra Ukrayna , Rusya , Bulgaristan'ın önemli Karadeniz limanlarına doğrudan geçiş imkanı sağlayan Poti Limanının kiralanması için açılan ihale başvurularının, 15 Ekim 2007 tarihinde son bulacağı kaydedildi.

2006 yılında Poti Limanı kapasitesinin yıllık yüzde 9,1'lik bir artışla 7 milyon tona ulaştığı ve 2007 yılı sonunda bu rakamın yüzde 12 oranında artırılmasının hedeflendiği ifade edilen açıklamada, Poti Limanı'nın hemen yanında oluşturulacak serbest bölgenin Gürcistan için bir ilk olacağına dikkat çekildi .

Açıklamada,'Bölgenin stratejik konumu ve düşük maliyetler nedeniyle yabancı sermayenin ve özellikle şimdiden Birleşik Arap Emirliklerinin ilgisini çeken ihalelerde Türk firmalarının da yer alması, bölgede olası ticari ilişkilerin geliştirilmesi anlamında hayatidir' ifadesine yer verildi.

Türk-Gürcü İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin , konuyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye -Gürcistan ilişkilerinin siyasi anlamda gayet iyi seyrettiğini, ancak siyasi ilişkilerin istikrarlı, sürdürülebilir ve sağlam olabilmesi için ekonomik ilişkilerin de gelişmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.


Poti Limanı etrafında pek çok Türk firma ve işçisinin de çalıştığına işaret eden Erkin ,'Bu bölge gelişecek. Karadeniz Otoyol Projesi tamamlanıp, Karadeniz limanlarının modernizasyonu yolunda adımlar atıldığında bu bölge çok karlı olacak. Bulgaristan ve Romanya'nın AB üyeliğinden sonra Gürcistan , Orta Asya'nın AB'ye ulaştığı bir köprü haline geldi. Poti Limanının bir Türk firması tarafından kazanılması bizim içim çok önemli bir adım olacaktır' görüşünü aktardı.

Dünya

Editör: TE Bilişim