TBMM (AA) - Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu, çalışma alanı çerçevesinde ilk olarak Şanlıurfa, ardından Kilis'te, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kampları ziyaret ederek, incelemelerde bulunacak.

Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AA muhabirine ziyaretlere ilişkin bilgi verdi.

Komisyonun yaklaşık bir aydır çalıştığını ifade eden Keşir, bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşlarının bu alanla ilgili yaptığı çalışmaları, verileri ve uygulamaları dinlediğini belirtti.

Keşir, bundan sonra yapacakları planlama çerçevesinde komisyonun çalışma alanıyla ilgili sahadaki uygulamaları ve eğer varsa sorunları yerinde görmek için bir seyahat planları bulunduğunu kaydetti.

Gidecekleri şehirleri belirlerken coğrafi esas gözettiklerini vurgulayan Keşir, "Çünkü aldığımız verilerde gördük ki farklı bölgelerin, farklı sorunları var. Mesela en çok boşanma olan il verilerde Antalya görünüyor. Onun için Antalya'ya ileride de bir seyahat planlıyoruz. Onun dışında Doğu, Güneydoğu, Karadeniz, Ege, Orta Anadolu ve Marmara bölgesinin farkı sorunları var. Farklı sorunlar için de farklı çözüm önerileri gerekiyor" diye konuştu.

Sorunların sahada en kolay yereldeki uzmanlar, konunun muhatapları, aile mahkemesi hakimleri, boşanma avukatları, ilgili sivil toplum kuruluşlarını dinleyerek görülebileceğini anlatan Keşir, "Biz bu seyahatlerimizde bu temsilcileri, onların deneyimlerini ve öykülerini dinleyerek bir veri elde etmeye çalışacağız" dedi.

Bu verilerin rapora ve çözüm önerilerine yansıyacağını kaydeden Keşir, mevzuattan kaynaklanan bir eksiklik olması halinde bunları yasama organına ileteceklerini ve orada çözüm arayacaklarını, mevzuat değişikliği gerekmeden çözülecek uygulamalar varsa bunu da hükümete iletme arzusunda olduklarını bildirdi.


- "Şanlıurfa'da yerel temsilcileri dinleyeceğiz"

Bu çerçevede komisyonun ilk seyahatini yarın Şanlıurfa'ya ve 22 Şubat Pazartesi günü Kilis'e gerçekleştireceğini belirten Keşir, şunları söyledi:

"Hem saha uygulamaları hem demografik profili nedeniyle önemli bir kent. O nedenle Şanlıurfa'dan başlamayı uygun bulduk. Pazar günü Şanlıurfa'da olacağız. Burada yerel temsilcileri dinleyeceğiz. Belki farklı belediyelerin uygulamalarını yerinde göreceğiz. Bunlar bazen aile destek merkezleri oluyor, bazen sosyal hizmet merkezleri oluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının orada kurumları var, onları dinleyeceğiz. Onunla birlikte aile mahkemesi hakimi, sivil toplum temsilcisi, avukat... Bu alanda çalışan kim varsa onların deneyimlerini alacağız."


- Kilis'teki kampları ziyaret


Komisyonun pazartesi günü de Kilis'te Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kampları ziyaret edeceğini kaydeden Keşir, şu bilgileri verdi:

"Bu Suriyeli misafirlerimiz üzerinden bir program olacak. Kilis'i seçmemizin nedeni ise Kilis nüfusunun üzerinde Suriyeli misafir barındıran bir şehir. Hem orada Suriye'den gelen misafirlerimizin aile ve demografik durumları bizim için önemli. Aynı zamanda bunun yerel halka yansımaları. Bazen fısıltı gazetesiyle bir sürü şey duyabiliyoruz. Bu alanda yapılan çalışmalar ve önümüze gelen bilgilerde vatandaşlarımız hükümetin programlarını çok yakından izliyor Suriyeliler ile ilgili politikasını. Bunun büyük bir kısmını da destekliyor zaten. Bu bizim için önemli bir veri. Şöyle bir endişemiz var. Vatandaş bilgi almak istediğinde resmi kurumdan bilgi almıyor. Medyadan ya da kulaktan dolma bilgiler alıyor veya kişisel deneyimiyle oluyor. Bu anlamda yerinde görmek için bu komisyonun yerinde incelemesi noktasında Kilis'in bizim için önemli bir şehir olduğunu düşündüğüyoruz. Bu nedenle Pazartesi günü Kilis'te olacağız."


- Ankara'daki terör saldırısı

Bu arada Ayşe Keşir, Ankara'daki terör saldırısını kınayarak, komisyon üyesi bazı milletvekilleri ve komisyon uzmanlarıyla bu saldırıda yaralanan Düzceli Hava Binbaşı Serdar Asuk'u ziyaret ettiklerini bildirdi.

Keşir, yetkililerden ve ailesinden Asuk'un sağlık durumu hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

Kaynak: aa