İspanya İçişleri Bakanlığı, bugün referandum için sandık başına giden Katalonya’da polisin oy pusulaları ile sandıkları ele geçirmeye başladığını duyurdu.

Katalonya’da bağımsızlık referandumu için binlerce kişi oy verme merkezlerine geldi. İspanya merkezi hükümeti ise, tüm iptal çağrılarına rağmen yapılan referandumu yasa dışı ilan etti. Katalanlar seçim merkezlerine akın ederken, Barselona limanında konuşlandırılan polis kentlere sevk edildi. TSİ 10.00 sıralarında başlayan oylamanın TSİ 21.00 sıralarında sona ermesi bekleniyor. Katalonya yerel hükümeti, referandumdan evet sonucunun çıkması halinde 48 saat içinde bağımsızlığın ilan edileceğini duyurdu.

Referandum, merkezi hükümet ile yerel hükümet arasındaki gerginlikle başladı. Katalonya yerel hükümeti 2 bin 315 noktada oy kullanılacağını açıklarken, oy merkezleri arasında bulunan bazı okullar ise işgal edildi. İspanya İçişleri Bakanlığı, referandumu engellemek için 10 binden fazla polis ve askeri Barselona sokaklarında görevlendirdi. Bakanlık açıklamasında, polisin seçim sandıkları ile oy pusulalarını ele geçirmeye başladığı kaydedildi.
Kaynak: iha