Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Aydın açıklarındaki Bulamaç Adası’na Yunanistan bayrağı çekili olduğunu iddia ederek, “1951 tarihli haritalarda Türkiye’ye ait olduğu ifade edilen Bulamaç Adası’nda Yunanistan bayrağının ne işi var” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Altay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Altay, Ege Denizi’nde 156 aidiyeti belli olmayan ada ve kayalık olduğunu belirterek, “Kardak kayalıkları hakikaten bir kayalık. Geçmişte Türkiye ile Yunanistan arasında kriz de yaşandı ve halen an itibariyle statüsü, aidiyeti belli olmayan coğrafi formasyon. Ama şimdi Aydın ili sınırları içinde saydığımız, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğu açıkça görülen bir ada var. Bulamaç Adası. Bulamaç Adası’na an itibariyle Yunanistan’ın bayrağı çekili. Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanına sesleniyorum. Kardak kayalıkları karşısında yıldızlar geçidi yapıp iç siyasete malzeme yapacağınıza Bulamaç Adası’yla ilgili süratle açıklama bekliyoruz. Sorumuz net; Bulamaç Adası kime aittir. Aydın sınırları içindedir. 1951 tarihli haritalarda Türkiye’ye ait olduğu ifade edilen Bulamaç Adası’nda Yunanistan bayrağının ne işi var. Burada bayrak dikili iken Genelkurmay Başkanı omzundaki yıldızların ne gereği var. Bu konuda süratle açıklama bekliyoruz” dedi.

Hollanda ile yaşanan diplomatik krizine ilişkin olarak ise Altay şunları söyledi:

“Büyükelçiyi çekmek, bu küstah tutuma karşın Türkiye’nin takınması gereken bir tutumdur. Büyükelçi ne yapıyor Hollanda’da. Dışişleri Bakanı engelleniyor tık yok, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı karayoluyla gidiyor tık yok. Vatandaşlarımız köpeklere ısırtılıyor, büyükelçiden ses yok. Ne oluyoruz dedik ve aramaya başladık. Aradık bulduk. Büyükelçimiz Sayın Sadık Arslan’ın özgeçmişi var burada. 3 Ağustos 2010’dan 2013’e kadar Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevi yapmış. 2013’ten sonra da Lahey Büyükelçimiz. Hollanda’da 400 bin vatandaşımız yüksek ticari ilişkilerimiz var. Büyükelçi Hollanda’da yok, görevi bitmiş 2013’te ama Büyükelçi hala Beştepe’de”

Liderlere bir televizyon programına çıkarak, anayasa değişikliğini ne kadar bildiklerini anlatması çağrısında bulunan Altay, “Sayın Cumhurbaşkanı milletin önüne gelen bu teklifle 100 bin imza bulunursa TBMM seçimleri yenilenecek mi yenilenmeyecek mi, yenilenebilir mi yenilenmez mi? Bu sorunun cevabını, Cumhurbaşkanının metni böyle mi yorumladığını tüm kamuoyu merak ediyor. Sayın Başbakan getirdiğiniz teklifle anayasa 67. madde son fıkrası yürürlükten kalkıyor mu kalkmıyor mu? Son fıkra seçim kanunlarında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdikten itibaren bir yıl içindeki seçimlerde uygulanmaz. Sayın Başbakan ‘Bu korunuyor’ dedi. Sayın Başbakan birinci imza sahibi olduğunuz metnin 17. madde h bendini okudunuz mu, halen aynı şekilde mi düşünüyorsunuz? Belli ki teklif sahiplerinin teklifin detaylarına vakıf olmadığı görünüyor. AKP lehine en çok yayın yapan televizyonda istediği moderatörle Sayın Başbakan’ın teyit edeceği gazetecilerle bir açık oturum yapsın, kim metne hakim millet anlasın. Dışişleri Bakanımızdan da Sayın Sadık Arslan’ın durumu için de bir açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: iha