Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugün kısmetse Katar’a hatta Suudi Arabistan’a cevap bekliyoruz bölgeye bir ziyarette bulunacağım” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile ortak basın toplantısı düzenledi. Resmi Konut’ta düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Katar’a uygulanan diplomatik yaptırımlarla ilgili, “2014’te yaşanan olaydan sonra her şey normalleşmişti ve herkese sürpriz oldu ama biz hemen ilk dakikalardan itibaren bu krizin çözümüne katkı sağlamak için diplomasi çalışmalarımız başlattık” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İslam dünyasından ve farklı ülkelerden birçok lideri aradığını söyleyerek, Başbakan Binali Yıldırım’ın da muhataplarıyla bu konuyu değerlendirdiğini ve Türkiye’nin görüşlerini, çözüm için neler düşünüldüğünü muhataplarına ilettiğini ifade etti.

“Her iki cumhurbaşkanımız da bir darbe girişimine maruz kaldı”

Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe, iki ülkenin de ortak gündeminin terörle mücadele olduğunu kaydederek, “Her iki cumhurbaşkanımız da bir darbe girişimine maruz kaldı. Ortak hedeflerimizden biri Somali’nin stabilize edilmesidir. Ortak gündemimiz terörle mücadele” dedi.

“Katar’a yönelik yaptırımlar açıklanınca tüm dünya gibi bize de sürpriz oldu”

Katar’a uygulanan diplomatik yaptırımlarla ilgili konuşan Çavuşoğlu, “Katar’a yönelik yaptırımlar açıklanınca tüm dünya gibi bize de sürpriz oldu. Adeta şok olduk. Önceden bir bilgimiz de yoktu. Böyle bir kriz yaşanacağını da tahmin etmiyorduk çünkü 2014’te yaşanan olaydan sonra her şey normalleşmişti. Herkese sürpriz oldu. Ama biz hemen ilk dakikalardan itibaren bu krizin çözümüne katkı sunmak için diplomasi çalışmalarımızı başlattık. Sayın Cumhurbaşkanımız birçok lideri aradı. Hem Müslüman dünyasından hem de farklı ülkelerden. Ben de birçok dışişleri bakanı ile görüşmelerde bulundum” açıklamalarında bulundu.

“Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın talimatı üzerine Katar’a gidiyorum”

Krizin çözümüne yönelik pek çok kişiyle görüşme halinde olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yarın da Katar’a ve program hazırlanırsa Suudi Arabistan’a bir ziyarette bulunacağım. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı kardeşim Adil el-Cubeyr, Suudi Arabistan dışında ama diğer yetkililerle şimdi büyükelçi de aradı. Programı görüşüyorlar ama mümkünse Suudi Arabistan’a da gideceğiz. Ama yarın Katar’a bir ziyarette bulunup, yaptığımız görüşmeler, düşünceler... Tabii burada Suudi Arabistan’ın düşünce ve önerilerini de almakta fayda var. Biz nasıl katkı sağlayabiliriz, nasıl yardım ederiz, bunları değerlendireceğiz. Yerinde bu görüşmelerin faydalı olacağını düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın talimatı ve davet üzerine yarın bu ziyareti gerçekleştiriyorum."

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanımız Bahreyn Dışişleri Bakanı’nı kabul etti. Kral Salman’ı da kabul etti. Aynı şekilde Katar Emiri’yle de, Kuveyt Emiri’yle de görüştü. Ben dün sabah, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçileriyle de Bareyn Maslahatgüzarıyla da görüştüm. Devamında Katar’a ve program hazırlanırsa Suudi Arabistan’a ziyarette bulunacağım” diye konuştu.

“Suudi Arabistan’ın da düşüncelerini ve görüşlerini almakta fayda var”

Katar’a gerçekleştireceği ziyaretin ardından Suudi Arabistan’a da gitmeyi planladığının altını çizen Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı kardeşim Adil Cubeir, Suudi Arabistan dışında ama diğer yetkililerle birlikte program görüşülüyor, mümkünse Suudi Arabistan’a da gideceğiz. Yarın Katar’a bir ziyarette bulunup yaptığımız görüşmeler, düşünceler sonucunda orada Suudi Arabistan’ın düşünce ve görüşlerini de almakta fayda var. Biz nasıl katkı sağlarız yerinde görüşeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatı ve daveti üzerine yarın bu ziyaret gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. (CNR-
Kaynak: iha