Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK’nın, FETÖ yapılanmasıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle 202 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Yargıdaki yapılan değerlendirmeler, hukuk devletinin gereğini yapmaktır” dedi.

16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi Bursa’da basın mensupları ile buluşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında tutuklanan hakim ve savcıların verdiği ifadeler doğrultusunda 202 hakim ve savcının daha meslekten ihraç edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Bozdağ, "Yargının bağımsız ve tarafsız olması için bizim Anayasamız önemli teminatlar da ortaya koymuştur. Anayasa’nın 138. maddesi hakimler görevlerinde bağımsızdırlar, görevlerini yaparken Anayasa, kanun ve hukuka bağlı vicdani kanaatleriyle karar verirler ifadesine yer veriyor bu son derece önemli. Yargı görevini yapan kişilerin kendi vicdani kanaati olabilir, kendi fikri olabilir, başka düşünceleri olabilir ama görevini yaparken vicdanın Anayasa’ya bağlı olması, kanuna ve hukuka bağlı olması vereceği kararın da bu bağlılık çerçevesinde verilmesini şart koşmaktadır. Yargıdaki yapılan değerlendirmeler, hakimler ve savcılar yüksek kurulunun bazı hakim ve savcıları meslekten uzaklaştırma kararı alması hukuk devletini korumak, yargının bağımsız ve tarafsız vasfını korumak, yargı içerisinde tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmiş kişilerin meslekte kalmasına izin vermemekten ibarettir, hukuk devletinin gereğini yapmaktır. Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumaktır. Bu açıdan olaya bakmakta fayda vardır” dedi.

"Şehitleri ve dini kavramları halk oylaması sürecine alet etmek saygısızlık"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yılı sebebiyle sosyal medya hesabından paylaştığı, “Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında şehitlerimizi minnetle anıyorum. Çanakkale, bizi millet iradesine dayalı bir rejime kavuşturan ilk adımdır. 102 yıl sonra rejim değişikliğine ’hayır’ demek vatan borcumuzdur” mesajının hatırlatılması üzerine Bozdağ, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına gelince. Bu halk oylamasında evet diyenler de kendini vatansever ifade ediyor, hayır diyenler de kendilerini vatansever kabul ediyor. Evet diyenler de Türkiye için en iyi sonuçlara doğuracağına inanıyor ve onun için propagandasını yapıyor. ‘Hayır’ diyenler de Türkiye için en iyi sonuç doğuracağına inanıyor. Burada önemli olan Evet veya ‘Hayır’ propagandasını yapanlardan ziyade evet veya hayır diyecek vatandaşlarımızın kararıdır. Şehitlerimizin veya dini kavramlarımızı halk oylaması sürecine alet etmek hem şehitlerimize hem de bu kavramlara büyük bir saygısızlık olarak görüyorum. Doğru görmediğimi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

"Din adamlarının tamamını güvenlik tehdidi olarak gören bir paranoya var"

Bozdağ ayrıca, 2016 yılında Almanya’da yüzlerce göçmen derneklerine saldırı gerçekleştirildiğini ve bunların hiçbirinin gerçek anlamda aydınlatılmadığını dile getirerek, “PKK’lı teröristler, darbeciler, DHKP teröristleri, FETÖ teröristleri Almanya’da geziyor. Alman hükümeti, Türkiye’nin kurduğu cami derneklerinde, ’imamları nasıl terörist yaparız’ diye arama yapıyor, oralarda terörist arıyor. Böyle bir şey olmaz. Din adamlarının tamamını güvenlik tehdidi olarak gören bir paranoya var” dedi.

Bakan Bekir Bozdağ, “Almanya’nın, "Siz insan haklarını ihlal ediyorsunuz, hukuku çiğniyorsunuz" lafını duymaya hiç alışmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Can Dündar, Almanya Cumhurbaşkanı tarafından sarayda ağırlandı. Adalet Bakanı resepsiyonda bir konuşma yaptı ve orada ittifak gördü, her türlü desteği aldı. Şimdi buradan Alman yetkililere soruyorum, bu kişi Almanya’nın lehine hangi işi yaptı da Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı da dahil Almanya’nın bütün makamları buna bu kadar imkan, değer ve destek veriyor? Kim ki Türkiye’ye, Türk milletine söverse, aleyhine çalışırsa Almanya Cumhurbaşkanı onu sarayda ağırlar. Bunun başka bir özeti yok, basın ve ifade özgürlüğüyle alakalı bir şey değil.”

Bakan Bozdağ, ardından Bursa İl Dernekleri Federasyonu’na (BİLDEF) geçti.
Kaynak: iha