Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, yapımı devam eden 3’üncü köprünün son tabliyenin pazar günü konulacağını açıkladı. Bakan Yıldırım Kanal İstanbul için 5 güzergah üzerinde çalışıldığını belirterek, “Önümüzdeki bir kaç ay içinde bu çalışmalar bitmiş olacak, güzergahı da resmen ilan edeceğiz” dedi.
Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 6. Uluslararası Demiryolu Hafif Raylı Sistemler Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, 3’üncü köprünün son tabliyesinin pazar günü koyulacağını söyledi.
“ HIZLI TREN HATTI, HAYDARPAŞA’YA KADAR GELECEK”
Hızlı Tren istasyonunun ilk durağının Haydarpaşa Garı olmasıyla ilgili son çalışmalar hakkında sorulan bir soruya Bakan Yıldırım, “ Hızlı tren Ankara’dan geliyor, Pendik’te duruyor. Pendik’le Ayrılıkçeşme Haydarpaşa arasında banliyö hattı ve hızlı tren beraber çalışacak. Dolayısıyla buradaki hat sıfırdan yenileniyor. Bir hızlı tren hattı olacak bir de banliyö hattı olacak. Hızlı tren hattı, Haydarpaşa’ya kadar gelmiş olacak. Tahminen 2 yıl sürecek. Haydarpaşa’yla ilgili restorasyon çalışmalarını Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü yürütüyor. Banliyö hattı 2 bölümden oluşuyor. Pendik’ten Ayrılıkçeşmesi’ne kadar olan bölüm. Marmaray, Kartal metrosuyla birleşmiş oluyor. İkinci bölüm de Kazlıçeşme’den Halkalı’ya devam ediyor. Onun inşaatı gecikti, firmayla ilgili sıkıntılar nedeniyle. Bundan sonra arkadaşlarımız bu proje üzerinde çalışacak. 2 yıl içinde en geç buraları hizmete alacağız” dedi.
“3’ÜNCÜ KÖPRÜYE SON TABLİYE PAZAR GÜNÜ KOYULACAK”
3’üncü köprünün son tabliyesinin pazar günü koyulacağını ifade eden Bakan Binali Yıldırım, “Pazar günü olacak. 9 metrelik bir boşluk kaldı. O boşluğu pazar günü kapatıyoruz. Mayıs’a kadar köprünün üzerinde araçla gidip gelmek mümkün hale gelecek. Raylı sistemin köprüden sonraki dönemine henüz başlanmadı. Raylı sistem köprü üzerinde hazır Mayıs sonunda bitiyor; ama devamı yapılmadığı için sadece altyapı olarak hazır olacak. İzmit’ten, Köseköy’den alınacak bir hatla köprüyü Anadolu yakasına bağlayacağız. Bu taraftan aldığımız hattı da Edirne güzergahında giden Halkalı’daki kısma bağlamış olacağız. Bunlar önümüzdeki senelerde gerçekleşecek şeyler. Bu yıl önemli bir projemiz Halkalı’dan Edirne’ye kadar olan normal bir hattımız var bunun yanı sıra bir de hızlı tren hattı yapımına başlayacağız” diye konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA KANAL İSTANBUL’UN GÜZERGAHINI İLAN EDECEĞİZ”
Kanal İstanbul için belirlendiği iddia edilen güzergahta tarihi mağaralar olduğu gerekçesiyle güzergahın değişeceği yönündeki iddiaları yalanlayan Yıldırım, “Kanal İstanbul’un güzergahı hiç bir zaman bizim tarafımızdan açıklanmadı bugüne kadar. Zaman zaman dedikodular yapılıyor. Vatandaşlarımızı uyarma ihtiyacı doğru geçen hafta dedim ki Kanal İstanbul ile ilgili 5 güzergah üzerinde çalışılıyor. Bir güzergah varmış gibi düşünüp yanlış hesap yapmayın. Dediğimiz budur. Önümüzdeki bir kaç ay içinde bu çalışmalar bitmiş olacak güzergahı da resmen ilan edeceğiz. Artık ilk kazmayı vurmak için harekete geçeceğiz” ifadesini kullandı.
Kaynak: iha